a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Név nélkül – A Fortepan-fotótár

Száztíz év története talált képekben.

Egy műtárgy brandjét általában alkotójának neve adja. Ha nem kanonizált az alkotó, akkor az alkotás kultúrtörténeti pályafutására rögösebb út vár. A fénykép mint műalkotás pedig szinte csak akkor „ér valamit” és válik közkinccsé, ha tárgya híres ember, épület, pillanat, vagy alkotója ismert fotóművész. A magánjellegű fényképek tömege egyszerűen eltűnik; nagy ritkán kerül elő családi eseményeken, vagy, gyakrabban, lomtalanításkor. Egyes kincsvadászok viszont pontosan az utcára került, mások számára értéktelen papíralapú fényképekre és negatívokra vadásznak, ebből válogatnak. Az így kialakult, legtöbb esetben ismeretlen fotósok munkáit (rajtuk sokszor ismeretlen fotóalanyokkal) tömöríti a Fortepan online archívuma. Persze nemcsak a lomtalanítások szolgálnak anyagforrásként, hanem közben kialakult egy lelkes „beszállítói kör” is, akiknek megtetszett az ötlet és hozzájárulnak a közkincshez. Vannak természetesen olyan fotók is, amelyeket ismert fotósok készítettek közszereplőkről (például a boldog emlékű Film Színház Muzsika riporterének, Kotnyek Antalnak több képén is látható Házy Erzsébet operaénekesnő).

Házy Erzsébet

A Fortepan gyűjtemény nevét a váci Forte gyár által előállított negatívfilm nevéről kapta, amely a második világháború után az amatőr fotósok kedvence volt. Az önmagát nemlétező archívumként meghatározó gyűjtemény az utóbbi 110 év pillanataiból válogatta össze a jelenleg épp 13822 fotóból álló sorozatát. Az általuk közölt fotók bárki által fel- és kihasználhatóak, csak a gyűjteményi forrást kell megnevezni. Az évszám alapján böngészhető gyűjtemény legkorábbi képe a Normafánál vagy a Nagyegyetemi lejtőnél nézelődő hölgy és kislány képe, míg a legutolsó fotón egy hazafele tartó szovjet tank látható, amint épp átgördül a simontornyai Sió-hídon. Száztíz év története talált képekben. Látható a lebombázott Lánchíd, vagy Jiři Trnka cseh bábművész és a Švejk, a derék katona című bábfilm szereplői. De nemcsak történelmi és kultúrtörténeti alkotások között tallózhatunk, hanem mikrotörténelmi dokumetációnak nevezhető pillanatképek között is. Ilyen például az a kép, amelyen egy szép lány napozik, miközben a KRESZ-tankönyvet olvasgatja, és a szemlélőnek valószínűleg eszébe jut, hogy vajon a háta mögött parkoló Skoda lesz-e az övé – amennyiben sikerül a vizsgája? Hasonló az a forgatási kép, amelynek érdekessége, hogy egy kézzel írott bejegyzés rámutat Bacsó Péter rendezőre.

BacsóPéter

Az akkor és most kapcsolatáról szól a Horánszky utcai Fiktív Pubban nyílt kiállítás is. Itt Kerényi Zoltán fotómontázsai láthatóak (2012. március 18-ig). A Fortepan gyűjtemény egyes képeinek helyszínét montázsolja azok mai arculatával, gyakorta hasonló kinézetű fotóalanyok ábrázolásával. A frappáns megoldások pedig nemcsak elgondolkoztatóak, hanem szórakoztatóak is. Lehet, hogy a világ nem változik...

A Fortepan gyűjteménye tehát számos legenda képződésének vagy újjászületésének szolgál ürügyéül. A megfejtések tárgyalására kialakult fórum is ezt bizonyítja, 16 ezer hozzászólásával és mintegy 100 aktív kommentező élő közösségével. Szenvedélyes amatőr és profi (hely)történészek vitatkoznak arról, hogy melyik épület hol található, mely stíluselemek alapján lehetne elkezdeni a hollétükre irányuló kutatást és egyáltalán: mennyire izgalmas megfejteni az ismeretlen tényezők titkát, hogy a végére összeálljon a kép.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.02.15. 15:47 • Címke: Fortepan, fotó, honlap, történelem, ajánló