a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Szociális dizájn – elvitelre

kreatim

Rossz ruhákból készült kiegészítőket, háztartási hulladékokból alkotott dekorációs tárgyakat, vagyis a szociális dizájn termékeit ismerheti meg a közönség a Kreatim – DesignAid kiállításon és vásáron szeptember 29-én, az Átrium Film-Színházban.

A bemutatón iparművészek és dizájnerek elsősorban újrahasznosított anyagokból készült munkáit láthatja a közönség, valamint a tárgytervezés, alkotás folyamataiba is bepillanthatnak az érdeklődők az idei Design Hét keretében megrendezésre kerülő vásáron.A Kreatim – Design elvitelre! és az Art Aid Hálózat összefogásával alakult meg a Kreatim – DesignAid kiállítás és vásár, amely az úgynevezett szociális dizájn különböző területeit vonultatja fel, és lehetőséget teremt a műhelyek és tervezők találkozására, a legjobb minőségű termékek bemutatására.

atriumcim

Az Art Aid Hálózat célja, hogy összekapcsolja azokat, akik a művészet bármely formáját segítő szándékkal alkalmazzák, és összefogja azokat a kezdeményezéseket, amelyek szintén segítő szándékkal vannak jelen a szociális, rehabilitációs, terápiás folyamatokban, valamint a művészettel való nevelés területén. A hálózat művészek, művészetterapeuták, pedagógusok és más szakemberek közötti információáramlást segíti, és ezzel a szociális hálót erősíti a perifériára szorult embercsoportok védelmében. A 2013-ban alakult hálózathoz már több mint 140 szervezet, intézmény, alapítvány, egyéni alkotó és szakember csatlakozott.

kreatim_szigony
Táska a pszichiátriai betegek rehabilitációjával foglalkozó Szigony Alapítvány termékei közül (fotó: a Kreatim facebook oldala)

A vásár ötletgazdái úgy vélik, hogy a 21. század egyik kulcskérdése a munka, a munkanélküliség, a foglalkoztatás lehetőségének megteremtése, amely az iparművészet gyakorlati hátterét is jelenti. Ebben nagy szerepe van a rehabilitációs műhelyeknek, terapeutáknak, intézményeknek, lelkes alkotóknak és profi dizájnereknek, akik kreativitásukkal újraértelmezik a tárgyalkotás fogalmát. A Kreatim DesignAid ezt a folyamatot mutatja be, alkotókkal, műhelyekkel, az újrahasznosító „recycling”, vagy „csináld magad” (DIY – do it yourself) technikák és a művészetterápia segítségével.

retextil
Retextil (fotó: a Kreatim Facebook-oldal)

Bemutatkozik a helyszínen sok más műhely mellett a Random Varroda, amelynek alkotói napelemes varrógéppel a város legkülönbözőbb pontjain készítenek roma árusokkal együttműködve olcsó ruhákból egyedi, különleges viseleteket, vagy Soós Dóra textilszervező, aki textilhulladékok újrahasznosításából, hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásával állít elő jó minőségű, piacképes, egyedi termékeket.

random_varroda
A Random varroda kollekciója (fotó: a Kreatim facebook oldala)

A Moravcsik Alapítvány pszichiátriai betegek részvételével készít lakástextil kiegészítőket, szőnyegeket és párnákat, de képviselteti magát a pécsi Retextil Alapítvány is, amely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segít visszatérni a munka világába: ők háztartási hulladékból gyártanak fonalat, abból pedig lakberendezési tárgyakat és divat-kiegészítőket készítenek.

MTI

• Publikálva: 2013.09.24. 10:59 • Címke: design