a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Bőröndjébe hajtogatta Erdélyt

kutileadIgencsak ismernie kell a szakma csínját-bínját annak, aki hiperrealista festészetre adja a fejét. Mert itt nincs lazúrozás, mismásolás, minden ecsetvonásnak a helyén kell lennie. Aztán mint oly sok mindennek, a hiperrealizmusnak is rég leáldozott, de a Szovátán dolgozó Kuti Dénes sosem elégedett meg a való világ minél realisztikusabb visszaadásával. Jó székely ember módjára csavart még rajta egyet.

Így az ő lankás dombokra felfutó Ösvényén inkább környezetéhez képest nagyra nőtt a fű, Fordított perspektíváján a fű és a virágok adják a horizontot, ami előtt ott van a bokrokkal tűzdelt táj. Sírhantja egy földbe süllyedő, mohos és kopott, feliratát vesztett követ mutat, de a pihenő test felett a környezetéhez képest jóval magasabb és dúsabb a fű. (Ennek a jelenségnek valós alapja is van, hiszen köztudott, hogy rég semmivé lett települések nyomait kutatják olyan légifelvételek segítségével, ahol a fű nagyságát és színét figyelik. Ez aztán szépen kirajzolja a volt házak, temetők és sírok helyét.) Kuti Dénes szerint Értékeink egy nagy, rozsdás sittes konténerbe hányt könyvek és más emberhez köthető dolgok. Bőröndjébe pedig példásan behajtogatva és lekötve ott vannak Erdély fenyvesei, rétjei és felhős ege.

kutidenes
Kuti Dénes

És fű borít mindent, harsogóan zöld, kora tavaszi fű. Olyan, amilyen már a perzselő nyárban nem tud lenni, amilyent még az ősz esők sem tudnak október végére, november elejére nevelni. A sok fű, a fák néha már elképesztően világos zöldje ott ragyog minden a Kárpát-haza galéria első, nyitó kiállításának minden képén. Azt gondolná az ember, hogy más színt nem is tart otthon szovátai műhelyében. Ahol az 1971-ben elvégzett Kolozsvári Képzőművészeti Főiskola után letelepedett és mostanáig megfestett több, mint 3000 képet.

kuti

Amiből tizenkilencet hozott most magával a Bajcsy-Zsilinszky út 52-be, az újonnan felállított Nemzetstratégiai Kutatóintézet földszintjén kialakított galériába. Ami az elnevezéséből adódóan is rangos kiállítóhelye lehet a határokon túlra szakadt magyar képzőművészeknek.

kuti

A jobbára nagyméretű festmények között ott van legkisebbként a Rög című is, amelyet Kuti sógora kapott esküvői ajándékul a 80-as években, közvetlenül a Magyarországra való áttelepülés előtt. És amelyen a lapos, gémeskutas alföldi tájban hatalmasan és visszavonhatatlanul ott van az erdélyi földből egy darab. Fűvel, fával, lelógó gyökerekkel, amelyek talán utat találnak a szikkadt magyar ugarba is.

Pálffy Lajos  

Kuti Dénes kiállítása
Kárpát-haza Galéria
2013.10.14. – 11.13.

• Publikálva: 2013.11.12. 16:03 • Címke: kiállítás