a rovat írásai

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Művészet összes cikke »

Kerek hasak és vastag combok Csernus műtermében

Feldolgozás alatt – Grafikák a Csernus hagyatékból Kogart Ház, 2012. január 12. – február 26.

csernus leadAz is nagy szerencse, hogy 2009-ben a Kogart fantáziát látott a Csernus párizsi műtermében található hagyaték felvásárlásában.

Óriási szerencséje a magyar és az egyetemes képzőművészetnek, hogy Csernus Tibor géplakatos foglalkozású édesapja nem erőltette, hogy fia a megkezdett kereskedelmi iskolai tanulmányait befejezze, és ebben az irányban lépjen tovább. Ugyancsak szerencse, hogy az ifjú Csernus úgy gondolta, hogy az Iparrajz, majd az Iparművészeti iskolákban elsajátítható tudást már megszerezte, ideje tehát szélesebb horizontokat nyitni, és a színek, a festészet felé is elkalandozni. És ha már a szerencsénél tartunk, bizony az is nagy szerencse, hogy 2009-ben a Kogart fantáziát látott a Csernus párizsi műtermében található mindennemű hagyaték felvásárlásában.

A párizsi műterem 2007. szeptemberében árvult el: Csernus néhány kedvenc ecsetével, és biztos, ami biztos, egy kis tartalék festékkel felszerelkezve eltávozott az élők sorából, hogy aztán tovább alkosson ott valahol fent. Nekünk az életmű mellett a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közvetítésével itt maradt a műterem összes vázlata, befejezés előtt álló alkotása, irkafirkája, egyebe. Itt van az a hatalmas fotómennyiség, javarésze akt, amit Csernus képei tervezéséhez és kivitelezéséhez fotografált és használt. Itt vannak azok a sokszor erotikus és nudista lapokból származó képkivágások, amelyeket hasonló célzattal gyűjtött össze 1957-től, franciaországi tartózkodása alatt. Szóval, meztelenkedő nők állnak, ülnek és heverésznek mindenütt.

Ülő hátakt kék harisnyában
Ülő hátakt kék harisnyában (1992)

Bizony, a mester vonzódott a telt idomú nőkhöz, ez egészen biztos. Talán ezért is tartják egyesek megkésett neobarokk festőnek. (Mások meg hiperrealistának vagy szocreálnak, egyéb munkái alapján.) Csernus tehát kevés kivétellel jó húsban lévő, de mégsem elhízott hölgyeket festett és rajzolt nagy hozzáértéssel és szeretettel. Különös virtuozitással és kedvteléssel dolgozott a kerek cipót formázó hasakon, a mostani kifutókon bizony vaskosnak tűnő combokon, és persze más, intimebb testtájékokon is. Caravaggiót szokták emlegetni vele kapcsolatosan, bár Csernus csak a fény-árnyék hatások intenzitásában érte el, vagy néha szárnyalta is túl a későbarokk mesterét, élete már kevésbé volt kalandos, megmaradt inkább az ecset forgatásánál, másra hagyván a kardot, a kártyát és az ármánykodásokat. (Derek Jarman beállításait, megvilágításait is meg szokta emlegetni Csernus kapcsán a műkritika, aki meg összehozta többek között minden idők egyik legzseniálisabb, Caravaggióról szóló filmjét.)

El lehet képzelni a Kogart Ház kiállítását látván, mennyire örültek az örökösök, majd pedig az alapítvány ennek a hagyatéknak. Valóságos kincsestár lehetett; kár, hogy nem vittek be egy kamerát is, amikor először leltárazni mentek. A valószínűsíthető művészi rendetlenség mellett az bosszantotta a feldolgozásban közreműködő szakembereket, hogy Csernus olyan mennyiségben "termelt", hogy nem volt ideje fixálni szénrajzait, pasztelljeit. Legtöbbször még arra sem volt módja, hogy elválasztó selyempapírokat tegyen az rajzok közé, így azok az idők folyamán kisé elkenődtek, elpiszkolódtak.

Két akt
Két akt

Mindez természetesen mákszemnyit sem von le művészi értékükből, már csak azért sem, mert amennyire lehetett, a hagyaték új gazdája eltávolítatta a kis szennyeződéseket. Amúgy a kiállítás rendezői minden lehetőséget megadnak, hogy a kiállított nyolcvan alkotás mellett az ilyenkor szokásos, járulékos elemekkel (videó a leltározásról, restaurálásról, Csernusról szóló könyvek, installációk, interaktív anyagok) közelebb hozzák az alkotót. Csak egyben hibáztak, de abban nagyot: tudhatnák, hogy az igazi Csernus-rajongóknak bizony kevés ez a nem egészen hat hét arra, hogy beteljenek azzal, amit csak a 60 évig töretlenül alkotó mester tudott. Vagy várható még valamilyen folytatás? Addig is a Csernus-emlékműterem folyamatosan látogatható.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2012.02.29. 10:51 • Címke: videó, fotó, ajánló, kiállítás

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára