a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Félelmes, álmos vidék gyönyörűszép madarakkal

nemes_leadHát igen, a Délvidék. A sok víz, a bivalyok és a madarak. A kárókatonák, amik nem jönnek vissza. Különleges álmos és véres világ, ahol együtt szenved a féktelenség, a megfontoltság és a belátás.

Ahol nem nyugodhatnak a csontok a föld alatt, és ahol közel a zajos Balkán és a tenger. Ott van Hódság is, ahol a németek menekülése után már csak 2-300 magyar éli a kisebbségek küzdelmes életét. Innen indult a most a Forrás Galériában kiállító Nemes István, itt látta meg a napvilágot – és mindjárt az első madarakat.

nemes
Nemes István a kiállításmegnyitón

Amelyek ott vannak, vagy felsejlenek sok-sok finom, hártyapapírra festett képén a nyomdász családból induló, 1947-es születésű festőnek. Ott van a Duna árterében és a nyomdában eltöltött gyermekkor. A papír, a nyomtatott tudás és a madarak. És az újvidéki képzőművészeti főiskola utáni rajztanárkodás, majd pedig a Mikes György biológus által is szerkesztett Vajdaság enciklopédia. Ami számba vesz mindent, ami arra felé fontos, így a népes madárseregletet is. És ezeknek a tollas szépségeknek ki is lenne avatottabb rajzolója az enciklopédia számára, mint Nemes István. Aki Újvidék, Milánó, Szardínia és Ljubljana után most Baján és még inkább Somogyfajszon, különlegesen védett madarak között talált otthonra.

vajda
Négy angyal

Otthonra, amely, Nemes István munkáit nézve, mindenképpen valami nyugodt, a zajártalmakat csak madárfütty szinten ismerő hely lehet. Ahol a kakasok mellett verébcsapat köszönti hangos veszekedéssel a felkelő napot, vagy költöző vadludak beszélgetése hallatszik csendes őszi éjszakákon. Mert csak ilyen helyen lehet olyan leheletfinom képeket festeni, mint Az angyalok felvonulása, vagy a Szent hegy madarai sasokkal, hollókkal, keselyűkkel és kócsagokkal. Ahol olyan varázslatokat lehet megélni, mint a Bakok és bikák holdfényes éjszakája, vagy éppen a Háromlábú kék lóé. Ahol még szerelembe esett angyalt is lehet látni, amint a boldogságtól szétesve, keszekuszán veti bele magát az eddig csak onnan fentről látott, nagyon emberi dologba.

nemes
Háromlábú kék ló

A művek többsége a Nemes által kifejlesztett száraz akvarell technikával készült, ami igencsak alkalmas visszaadni olyan adventi hangulatokat is, mint ami a Csendes várakozáson is ott van a négy angyallal. Itt gondoltam arra, hogy bizony jól döntött a kiállítás karácsonyig való meghosszabbításáról a galéria.

nemes
Bakok és bikák éjszakája

Pálffy Lajos     

Nemes István festőművész kiállítása
Forrás Galéria
2013. október 24. – december 20.

• Publikálva: 2013.12.09. 11:01 • Címke: képzőművészet, kiállítás