a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Kiállítások szeretett anyám emlékére

leadkudasz

‘Arion’ magyarul erőset is jelent, Kudász Gábor Arion pedig megérdemli ezt a nevet, hiszen szeretett édesanyja, Kudász Emese hátrahagyott dolgainak rendszerezéséhez, a Memorabilia című párhuzamos kiállítások anyagának létrehozásához bizony nagy erő kellett. Mert a gyász sokszor lebénít, bezárkózásra késztet, a hátrahagyott dolgokhoz, amiken még ott van a szeretett lény „kézmelege”, bizony nem egyszerű hozzányúlni...

A szeretett lény „tekintete által koptatott felületek” másik végletként sokszor a lomtalanító konténerben, vagy a kukában végzik – sokfélék vagyunk. Keveseknek van ereje és lehetősége arra, hogy az elvesztett hozzátartozó tárgyait, személyes dolgait ténylegesen, vagy valamiféle dokumentációs lehetőséget igénybe véve megőrizzék. Kudász Gábor Arionnak szerencsére az ereje mellett van egy professzionálisan űzött foglalkozása, hivatása is: a fényképezés. Ami tulajdonképpen feltalálása óta a megőrzés alfája és ómegája. Kudász persze megtehetné azt is, hogy egy hosszú sorozatban végigfényképezi az édesanya után üressé váló Németvölgyi úti lakást, majd néhány jó beállítást kiválasztva, kiállítást rendez az anyagból. Valahogy úgy, mint Mátis Lilla Hajnóczy-filmjében, ahol az író kézmelege szintén ott lehetett még a szobájában, a költői rendetlenségben felvett tárgyain.

kudaszgaborarion
Ruhatár

Nem, ő nem ezt az utat választja, neki van ereje és bátorsága ahhoz, hogy hozzányúljon anyja hagyatékához. Mint ahogy le is írja: megbontotta a csakis rá jellemző, általa teremtett és őt körülvevő rendet és a kutakodás nyomán megbomló rend réseiből személyiségének rejtett szeletei és tárgyainak addig ismeretlen összefüggésrendszere bontakozott ki. Kudász ezt dokumentálta a maga sajátos módján: Kudász Emese életrajzi adatait, a művészetéről megjelent méltatások részleteit például úgy mutatja meg, hogy a több nyelven írott félmondatokat ólombetűkből „kiszedi” és egy csipesszel tartja a fényképezőgép lencséje elé (Vol.VI. I Közhelyek). Lefényképezi a poros polcokon sorakozó könyvek tisztán maradt „nyomát” ( Vo.l I. I Irodalom) vagy édesanyja kifinomult ízlésre valló ruhatárát, a különféle darabok összeállításával 28 „színárnyalatot” képezve. (Vol. II. I Ruhatár). Elhozza a Mai Manóba Kudász Emese két jellemző olajképét is, az Utasokat, amin ott vannak festészetének alapvető stílusjegyei. És elhozza dr. Kudász József portréját, ami végül vélhetően nem véletlenül maradt befejezetlen.

kudaszgaborarion
Örömhírek

Hogy miért, azon most ne tanakodjuk, mellesleg nehéz ilyen esetekben határt szabni a kíváncsiságnak. Így azt is jó lenne tudni, hogy miért kellett összegyűjteni az itt és most kiállított 200 lepréselt 3-4, sőt 5 levelű lóherét (Vol III. I Örömhírek), de a Memorabilia „katalógusaként” vagy a hagyaték speciális leltárkönyveként is értelmezhető 175 oldalas, könyv formátumú munkát. Amiben az összegyűjtött öreg öngyújtók mellett ott van a házikabátos Jókai Széchenyi hegyen készült fotója, vagy egy hajtincs a „szeretném újra kezdeni az életem, élesszetek újjá!” felirattal. Vagy a 2007. december 31-én készült, „hiú mama méretei” címmel ellátott számértékeket tartalmazó testrajz, amivel talán túl közel is engednek bennünket a privát szférához. Persze, valahol ez is lehet a fiú célja, aki fájdalmának világgá kiáltásával egyrészt megkönnyebbüléshez jut, másrészt pedig szép emléket állít anyjának.

kudaszgaborarion

Még csak annyit, hogy a Mai Manó március 9-ig látogatható kiállításának párhuzamos folytatása is van a Faur Zsófi Galériában.

Pálffy Lajos

Kudász Gábor Arion: Memorabilia
Mai Manó Ház
2014. 01.24. – 03.09.

• Publikálva: 2014.02.07. 13:08