a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

A megelevenedő noir életérzés

budapestnoirleadKondor Vilmos rajongók, figyelem! Bárki Gordon Zsigmondnak érezheti magát az Óbudai Platán Könyvtárban, Andok Tamás és Németh Kriszta fotókiállításán.

Az Óbudai Platán Könyvtár és az Agave Könyvek Webáruház által szervezett Budapest Noir kiállítás célja, hogy Németh Kriszta és Andok Tamás fotói, illetve kapcsolódó hanganyagok segítségével mutassa be Kondor Vilmos Budapest-regénysorozatának (Budapest noir, Bűnös Budapest, A budapesti kém, Budapest romokban, Budapest novemberben) sajátos világát.

andoktamásbudapestnoir
Andok Tamás fotója

Az alkotók mintha Gordon Zsigmond útjait járnák be: a Lövölde tér, a Kodály körönd és Budapest további bugyrai vagy nevezetességei tárulnak a látogatók szeme elé. Aláfestésül Németh Kriszta hanginstallációja szól, amelyeket a detektívregények ihlettek. Keserű, kiszámíthatatlan, mégis kalandos út ez, amely a budapestiek számára ismerős helyekre visz el, mégis rácsodálkozhatunk az oda képzelt történetek „nyomaira”.


Mozgóképes ajánló

A kiállított képek hol szorosabban, hol lazábban kötődnek Kondor Vilmos prózájához, de minden esetben a nagyvárosi élet izgalmas hangulatait, markáns pillanatait jelenítik meg. Mindezt a mai, 21. századi miliőben, olyan díszletek között, mint a nappal hangos, éjjel szendergő terek és pályaudvarok, a lüktető belváros, titokzatos külváros, a labirintusszerűen tekergő utcák és rejtett kapualjak.

nemethkrisztabudapestnoir
Németh Kriszta fotója

A két alkotó különbözik és mégis sok közös van bennük. Németh Krisztina szabadúszó színésznő, aki Magánszám címmel heti rendszerességgel jelentkezik hangjátékaival, audioperformanszaival, eközben pedig a Gittegylet kulturális magazin szerkesztője és szenvedélyesen fotózik a mobileszközeivel. Andok Tamás kommunikációs szakember viszont a hosszan exponált utcai fotók műfajában jártas. A kiállítás egyes képei valamint a hanganyagok a fotóművészek Tumblr-blogján is megtekinthetőek, meghallgathatóak, az esemény Facebook-oldala pedig itt található. A kiállítás március 27-ig látogatható.

 budapestnoirplakat

Platán Könyvtár
1031 Budapest, Arató Emil tér 1.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.03.05. 11:24 • Címke: város, kiállítás, fotó, irodalom