a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​32. Sajtófotó: sok szín és az utánpótlással sincs baj

sajtofotoleadSokszínűség, mint tematikailag, mint pedig a résztvevők tekintetében. Ez jutott eszembe legelőször bejárván a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítást, aminek immár a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ adott helyet.

És azt is láttam, hogy az utánpótlással nincs baj. Szép ívet rajzol ez a 32 év, a Műegyetemtől a Néprajzi Múzeumon át a fotóművészet új csarnokáig. A tárlat bizony megérdemli ezt az előkelő helyet, hiszen a sajtófotó is művészet. A kiemelkedő produktumok itt is többek annál, mint egy profi fényképezőgép, vagy egy jó képkivágás. Egyre több a jó kép, és bevallottan egyre nehezebb dolga van a zsűrinek.

punksnotdeadbaloghzoltanfoto
Balog Zoltán: Punks not dead!

A sokszínűségről: MÚOSZ fotóriporteri szakosztálya által meghirdetett pályázatot elbíráló grémiumot Stéphane Arnand, az AFP hírügynökség fotó főszerkesztő-helyettese vezette most, és helyet kapott benne többek között Máté Péter, a Magyar Nemzet fotósa is. Rekordszámú, 310 pályázat érkezett, majdnem tízezer fotográfia, amely képtömegből a tavalyi 220 kép helyett már 92 fotóstól 387 fényképet nézhetünk meg a falakon, további 550-et pedig képernyőkön lehet megtekinteni. Azért is van mindez, mert a volt Ernst Múzeumban nagyobb a hely, de azért is, mert a kiírásra tényleg több nívós munka érkezett be. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is 13 kategóriában osztották ki a helyezéseket és emellett gazdára talált a hat különdíj is, de szerencsére nem csak díjazott munkákat láthatunk a falakon és a képernyőkön.

vegetnemeropokolbielikistvan
Bielik István: Véget nem érő pokol

A különdíjak közül talán a legmegérdemeltebb Bielik István teljesítményét díjazza, aki a Népszava fotósaként elképesztő, a tartalom mellett művészi értékkel is bíró képeket készített a polgárháborús Szíriában. A Véget nem érő pokol című sorozatának nyitóképe vér, halottak és fegyverek nélkül is egy csapásra megérteti velünk, hogy miről is van ott szó. Bielik MÚOSZ Nagydíja mellett az emberközpontú fotográfiáért járó André Kertész Nagydíj is jó helyre került. Hajdú D. András, az Origo fotósa Nyíregyháza-Zürich express címmel egy 34 éves cigány nagymamát kísér el Svájcba szexmunkára, majd pedig onnan haza, Nyíregyháza mellé. Ahol az unoka mellett még négy gyerek és egy játékfüggő, kocsmázó férj is várja, aki minden hazaküldött keresményt eltapsol az utolsó fillérig.

hajdudandrasnyiregyhazazurichexpressz
Hajdú D. András: Nyíregyháza-Zürich express

A kategóriadíjak közül nem mehetünk el szó nélkül Móricz Simonnak a 93 éves Panni néni kilakoltatási kísérletéről készült sorozata mellett (Képriport – sorozat 1. hely). A művészet sorozatban emlékezetesek maradnak az első helyezett Kurucz Árpád Eötvös Cirkuszának fényei, de van itt ezüstéremmel jutalmazva egy talán még szebb sorozat is a székelyudvarhelyi Kováts Napfényműteremről, amit 1910-től működtet a família. A sport sorozatot felkavaró, thaiföldi gyermekharcosokat ábrázoló képeivel én Bődey Jánosnak adtam volna, bár kétségtelenül különlegesek Mohai Balázs adrenalinfüggő fiatalokról készített képei is. A Természet és Tudományt pedig Vég Lászlónak, aki az emberek által tönkretett kutyákról készített iszonyú fotókat a Magyar Nemzet Magazinba. Csak harmadik lett, de nehéz dolga lehetett itt is a zsűrinek, hiszen a nyertes Urbán Ádám utak menti csúf reklámberendezései és másodiknak sorolt Balázs Attila állatkerti hétköznapokat ábrázoló képei is nagyon erőteljesek. A mindig érdekes társadalomábrázolás-sorozat kategória győztese, Stiller Ákos viszont elég keveset mutat meg az Ózd-Farkaslyuk meddőhányókban szén után kutató szerencsétlenjeiből. A sok baj után a bulvár-sorozat harmadik helyére sorolt Hajdú D. András Elnöki kegyelem című sorozatának van némi esélye arra, hogy mosolyt csaljon az ajkakra. Ezen Áder János többek között éppen kisujjnyi sneciket dobál vissza a Velencei tóba.

elnökikegyelemhajdudandras
Hajdú D. András: Elnöki kegyelem

Végül az egyedi kategóriákból csak három képet említenék: Éberling András amúgy díj nélkül maradt Sára Sándor portréját, amin ott van minden, ami voltunk és lettünk. Az 1979-es születésű Balog Zoltán Punks not dead!-je (Művészet – egyedi 3. hely), és más dolgai is azt mutatják, hogy a nagy öregek mellett van itt egy komoly középgeneráció is, nincs bajban a szakma. Az 1991-ben született Kovács Imre, foglalkozására nézve tanuló pedig simán nyerte a Természet és Tudomány kategóriát. Fogta magát, kiment az erdőbe és keresett egy csomó szentjánosbogarat. A hosszú expozícióból pedig valami varázslat lett, már csak ezért is érdemes ellátogatni május 18-ig a Capa Központba.

Pálffy Lajos

32. Magyar Sajtófotó Kiállítás
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2014. 03. 28 – 05. 18.

• Publikálva: 2014.03.29. 07:00 • Címke: fotó, kiállítás