a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Inspiráció, mindenhonnan

palomapicassoparfumlead

Kiskoromban volt egy üres Paloma Picasso-parfümös üvegem. Bár az illata nem tetszett különösebben, nagyon eredetinek tartottam a Paloma Picasso nevet, hiszen milyen jól hangzik és milyen kár, hogy már foglalt. Majd a nagymamám, aki ilyen dolgokban, ahogyan minden női felmenőm, rendkívül tájékozott és naprakész volt, elmondta, hogy Paloma Picasso egy élő személy, Picasso lánya. Aki 1949. április 19-én született.

Pablo Picassónak megszámlálhatatlanul sok hosszabb-rövidebb ideig tartó viszonya volt. Többek között tíz évig élt együtt Françoise Gilot-val, a jó családból származó festőnővel. Picasso 61 éves volt, a fiatal művésznő pedig 21. Dora Maar, az akkori szerető illetve a hivatalos feleség, Olga Koklova is nagyon megharagudtak ezért. De a festőpáros több mint 10 évig élt együtt, és két gyermekük is született, Claude és Paloma. Kislányának nevét az 1949-ben a Nemzetközi Békekonferenciára készített galambja után választotta.

PabloPicassoPalomaClaude
A Picasso-család. Paloma, Claude és Pablo

A gyerekek a család dél-franciaországi otthonában folyamatosan művészek között voltak, szüleik is állandóan festettek, ezért igazából nagyon is érthető, hogy ők is sokat rajzolgattak. Aztán ez már elkezdett teherként nehezedni rájuk, mivel egyre többen várták el tőlük, hogy rajzoljanak, annak ellenére, hogy szüleik soha nem várták ezt el tőlük. 1953-ban édesanyja a két gyermekével kiköltözött a festő házából és Párizsba mentek. Itt Paloma Picasso már kislányként elkezdett a rendhagyó ékszerek iránt érdeklődni, később pedig bolhapiacokra járt és ott keresett magának egyedibb darabokat. Először főképp a színes gyöngyök érdekelték, amelyeket különböző formákba állított össze. Később édesapja és a gyermekek között elmérgesedett a viszony, Pablo Picasso nem válaszolt a gyermekei megkeresésére, telefonhívásaira.

Mikor nagyobb lett és New Yorkba költözött, felfedezte a Tiffany & Co. világát, amely nagyban különbözött az addig általa ismert párizsi ékszerüzletek világától. El is határozta, hogy egyszer az ő ékszerei is ott lesznek a neves ékszerüzlet polcain. 1970-ben összeismerkedik Yves-Saint Laurent-nal egy vacsorán, aki később elhívja a saját divatházához ékszertervezőnek, valamint beajánlja a Zolotas görög designcéghez is, akiknek később ugyancsak tervezni kezd.

PalomaesYvesSaintLAurent
Paloma Picasso és Yves Saint Laurent

1973-ban mikor édesapja elhunyt, abbahagyta a rajzolást és a tervezést és a párizsi Picasso Múzeum megalapozásán, valamint a festmények katalogizálásán dolgozott inkább. Később lassanként ismét elkezdett rajzolni. 1979-ben John Loring, a Tiffany Design igazgatója elhívta a Picasso-lányt is, hogy tervezzen egy asztali terítéket. Egy évvel később már első ékszerkollekcióját mutatták be, amelyet graffiti-alakjai, bátor vonalvezetése és a színek közötti éles kontraszt miatt azonnal megszeretett a közönség. Ezután rengeteg egyedi, színes kiegészítőkből összeállított ékszert készített a Tiffany számára. Picasso úgy véli, hogy az alkotáskor igazából a választás a fő szempont. Vannak dolgok, amelyek megszólaltatják a szívünket, mások nem, és mi mindig ezekből választunk.

gyurupalomapicasso
Egy Tiffany számára tervezett gyűrű

Ékszerei fekete alapon bontakoznak ki legjobban, Paloma Picasso is leginkább feketét, de mindenképp egyszínűt szeret viselni. Márkajegye az erős rúzsok használata. Állítása szerint, bár eléggé szégyenlős, a rúzs annyira a jellegzetességévé vált, hogy arról szinte mindig azonnal felismerik.

1978-ban összeházasodott Rafael Lopez-Cambil drámaíróval, rendezővel aki számára számos színpadi díszletet és jelmezt tervez. Ebben az évben megismerkedik Karl Lagerfelddel is, aki az egyik legtehetségesebb tervezőnek nevezi és támogatja munkájában.

palomapicassoekszer 

1982-ban, miután édeasapja halála után az örökösödési tárgyalások lezajlottak és végre a múzeum is megnyílt, New Yorkba költözik és nem sokkal később megalapítja a parfümmárkáját is. A virág-, és fa alapillatokat tartalmazó illattal végül egy egész termékcsaládot épít ki, amelyeket az ékszerei mellé szán. 1988-ban már saját táskaterveit is megvalósítja (bár már korábban is tervezett más cégek számára). A kilencvenes évek közepén már a férfikiegészítők is foglalkoztatják, öveket tervez és apró bőrkiegészítőket, majd parfümöt is. Eközben visszaköltözött Európába, Londonba. Elválik a férjétől, aki szeretne a Pablo Picasso után járó örökségen is osztozni, ezért bepereli volt feleségét. Paloma Picasso eközben hozzámegy Eric Thévenet orvoshoz, Svájcba költözik, megalapítja a Paloma Picasso Alapítványt, hogy szülei alkotásait népszerűsítse. 

Paloma Picasso korai időszakában a különböző szimbólumokban, firkákban, vagy például az X-jelben talált inspirációs forrásokra. Később már inkább városok, mint Velence vagy mostanában Marrakes ihlették meg. 2011-ben megkapta a washingtoni Női Művészek Múzeumának díját, amelyet előtte még designernek nem ítéltek oda.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.04.19. 07:00 • Címke: évforduló, nők