a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Cycling Affairs: Városfejlesztés két keréken

cyclingideaBudapestre érkezik a nagyszabású Cycling Affairs design-kiállítás, amely olyan innovatív ötleteket mutat be, amelyek a városi kerékpáros kultúra fejlesztésére nyújtanak megoldásokat.

Az esemény 2014. május 8-25. között várja az érdeklődőket a Design Terminálban, a tárlat mellett szakmai- és gyermekprogramokkal, illetve design-vásárral. Az esemény a Kultúrgorilla kezdeményezésében és főszervezésében, a Budapesti Közlekedési Központ és a Design Terminál társszervezésében jön létre.

A Cycling Affairs, azaz a Bringa Ügyek című pályázatot a Bécs város kreatív ügynöksége, a departure hirdette meg tavaly nagy sikerrel. A kiírók hat témacsoport köré szervezték a pályázatot, kiemelten kezelve a biztonság, a stílus és kultúra, a kerékpáros szolgáltatások, infrastruktúra és várostervezés, illetve a biciklis mindennapok kérdését. A felhívásra 235 ötlet érkezett, köztük design megoldások, városfejlesztési koncepciók, mobil alkalmazások. A pályamunkákat bemutató kiállítás a Bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) után 2014. május 8-án Budapestre érkezik.

cíclingideas
 
A kiállítás hétköznapi problémákra reagál, megvalósítható ötletekkel járul hozzá ahhoz, hogy Budapesten is valódi közlekedési alternatíva legyen a kerékpár. A rendezvénysorozat aktualitását többek között az elmúlt évek kerékpárosbarát fejlesztései, az egyre terjedő biciklis életforma, és a közbringa rendszer bevezetése adják. A BKK beruházásában 2014 tavaszától a MOL Bubi a nagyközönség rendelkezésére áll, mellyel az első ütemben 76 helyszínen 1100 kerékpárt lehet használni. Emellett számos alulról jövő kezdeményezés és innováció támogatja a fővárosi kerékpáros kultúra erősödését: kollaboratív műhelyek, teherbiciklis futárszolgálat, a kerékpáros divat úttörői, társadalmi integrációt segítő projektek. A szervezők a kiállítás mellett többek közt szakmai találkozókkal, bringás tárgykultúrát felvonultató vásárral, gyermeknapi programokkal és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

cycling

Az esemény célja, hogy használható ötletekkel és inspirációval szolgáljon a városlakóknak, tervezőknek és a döntéshozóknak egyaránt, elősegítve, hogy Budapest a biciklizés által még élhetőbb várossá válhasson.

A főszervező Kultúrgorilla 2010-ben jött létre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, olyan témákat dolgoz fel, amelyek a városi ember fenntartható hétköznapjait a design eszközein keresztül támogatják, és segítenek azok tudatosabb megélésében. A Design Terminál – mint a kreatívipari ágazatokat, így az ipari formatervezést, a divatipart, az innovatív technológiákat és az urbanisztikát támogató projektek kezdeményezője és befogadó intézménye – idén közel 300 szakmai rendezvénynek ad otthont, ezzel hozzájárulva Magyarország, mint a régió kreatívipari központjának pozícionálásához.

Forrás: Design Terminal

• Publikálva: 2014.05.05. 15:02 • Címke: város, design