a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Ne hisztizz! – a Pepper Art Projects bemutatja

pepperleadA csoportos kiállítás a hisztéria témáját járja körül.A Pepper Art Projects a kortárs művészet támogatásáért, népszerűsítéséért dolgozik, hagyományosnak mondható utakon és újító projektekkel.

Verebics Kati
Verebics Kati alkotása

Korábban már bemutatott és új művészek bevonásával csoportos kiállítás nyílik a hisztéria témáját körbejárva. A meghívott művészek többféle variációt kínálnak a fogalom definiálására, melyhez profán vagy szakrális, személyes illetve filozofikus oldalról közelítettek. A különböző utakon és módokon bemutatott téma a hisztéria gyökereiről és megnyilvánulási formáiról árulkodnak.

verebics kati
Verebics Kati xerotípiája

A kiállítás megnyitója május 20-án lesz. Helyszín a Törpe utcai kiállítóterem (XII. kerület, Törpe utca 8.). A kiállítás megtekinthető 2014. június 3-ig munkanapokon 14 és 18 óra között. A Pepper Art Projects a kiállítás időtartama alatt művészetpedagógiai foglalkozást biztosít előzetes jelentkezés után. Kiállító művészek: Fürjesi Csaba, Kolmont Enikő, Könyv Kata, Lajta Gábor,
Szabó Kristóf, Verebics Kati.

könyv kata szerelempirulák
Könyv Kata Szerelempirulák

A kiállítás Góbi Rita koreográfus és Szegő Dávid dobos közös előadásához kapcsolódik, mely május 16-án és 17-én este 20 órakor látható a Mu Színházban Ne hisztizz! - metrikus sasszé címmel.

nehisztizz
Góbi Rita és Szegő Dávid (fotó: Pitti Marcell)

Az előadás a látszólag két egymáshoz – fizikailag – nem érő műfaj segítségével kutatja, hogy miképpen lehet a jelenben, a mindenkori jelenben élni és miképpen lehet a jelenből a jövőbe átsasszézni.


• Publikálva: 2014.05.13. 13:45 • Címke: kiállítás, tánc