a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Tánc a Vízivárosi Galériában!

kovatsnikolettleadMár az ősember is – kezdhetnénk a klasszikus szófordulattal, mikor a mozgás ábrázolásáról, megjelenítéséről akarunk mondani valamit. Igen, a barlangrajzokon megjelenő állatok és stilizált emberfigurák is mozognak, vagy az amúgy hatalmi okokból szoborszerűen ábrázolt fáraók is előrelépnek legalább egyet.

A mozgás művészi ábrázolása az emberiség kulturkincsének tekintélyes részét képezi, kiállítások koncepcióját adja a legnagyobb galériáktól egészen a kis kiállítóhelyekig. A Tánc Világnapja alkalmából negyedszer rendeztek „tánckiállítást″ a Vízivárosi Galériában.

raboczky
Rabóczky Judit Rita drótozott emberei

Amely ilyen szempontból is szerencsés helyen található, hiszen az épület másik részéből hol egy zenekar próbájának hangjai, hol pedig a Budai Táncklub táncosainak ritmikus dobogása hallatszik át a kiállítótérbe. Ahol most négy ifjú képzőművész tánccal kapcsolatos dolgait nézegethetjük a kellemesen intim térben. A Barcsay- és Junior Príma-díjas Rabóczky Judit Rita acélhuzalokból és színes műanyag borítású kábelekből összeforrasztott, drótozott ember nagyságú szobrait már több kiállításról is ismerhetjük. A drótok, mint inak és izomrostok futnak végig a törzsön és végtagokon anatómiai pontossággal, különleges hatást keltve, amit csak tovább fokoznak a figurák mozdulatai. A képzőt 2001-ben elvégző Oláh Katalin Kinga köztéri szobrait szerte az országban láthatjuk, ide most „sportos” alkotásait hozta magával. A pillanatfelvétel és sorozatfotó eszközeit segítségül hívó szobrásznő szertornász volt, innen hát a sportos mozgások, mozdulatsorok iránti érdeklődés. 35 tornász című 2009-es alkotásán egészen apró, tornázó figurák sorakoznak szabályosan elrendezve. Idén készült Szinkronúszó csapat című munkáján az apró, gúlát alkotó figurák jórészt a vizet jelentő átlátszó műanyagba vannak dermedve. Ugyanígy „borostyánba zárt” egy gerendán szuplét ugró alakot is.

olahkatalin
Oláh Katalin Kinga pillanatfelvételei

Az Indonéziában, Bandungban tradicionális táncot oktató és tanuló Kováts Nikolett saját bevallása szerint a festői folyamaton keresztül is meg tudja élni a táncot és a mozgást. A vásznon (kartonpapíron) rögzíti a folyamatot, ahogy nyomot hagy egy-egy mozdulat. Széles ecsetvonásokkal felvitt nagyméretű táncoló figurái olyan ember munkái, aki láthatóan mindkét műfajban otthonosan mozog.

yengibarian
Mamikon Yengibarian Giacomettit idéző figurái

A csoportos tárlat „nagy öregje” a jereváni születésű, a 90-es évek elejétől Magyarországon dolgozó Mamikon Yengibarian, aki El Greco művei felé utazva akadt el Magyarországon, és akinek művészetét valahol Brancusi és Giacometti közé helyezik a hozzáértők. Visszatérő témái a karcsú macskák mellett az akrobatikus mozdulatokat végző, táncoló emberek. Könnyedség és hajlékonyság, egyensúly és ingatagság együtt jelenik meg jellegzetes plasztikáin. A vízivárosi Galériába elhozott táncosainak mozdulatai már túlmutatnak a valóságon, képtelen légies akrobatikák. Ahogy világunkban immár képtelennek, lehetetlennek tűnő küldetést vállalt a galéria ezekkel a kiállításokkal. Látogassuk meg őket, számítanak ránk!

Pálffy Lajos

Tánc, festmény, mozgás, szobor – Kováts Nikolett, Oláh Katalin Kinga, Rabóczky Judit Rita és Mamikon Yengibarian kiállítása
Vízivárosi Galéria
2014. április 27. – május 23.

• Publikálva: 2014.05.16. 13:35 • Címke: tánc, képzőművészet, kiállítás