a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Harminc év – sajtófotók tükrében

A harmincadik Magyar Sajtófotó kiállítás

sajtóleadA kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum második emeleti József nádor kiállítótermeiben tekinthető meg március 24-tól május 6-ig.

A Magyar Nemzeti Múzeumban idén harmincadik alkalommal rendezi meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Magyar Sajtófotó Kiállítást, amely az egyetlen olyan kiállítássorozat hazánkban, amelyet ennyi év óta folyamatosan megrendeznek.

Sajtó1
Süveg Áron (Szabadúszó): Töltés – Természet és Tudomány (egyedi) 1. helyezett.

A magyar fotográfusok különleges szemléletüknek, látásmódjuknak köszönhetően méltán híresek, az utóbbi időben pedig egyenesen reneszánszát éli a nagy magyar (és magyar származású) fotográfusok újrafelfedezése. A sajtófotó tükrözi fotósának látásmódját, gyorsaságát, lélekjelenlétét és dramaturgiai érzékét. Egy jólsikerült kép pedig több, sokszor ellentétes, de mindenképp életszerű nézőpontból mutatja be az eseményt. A XXX. Magyar Sajtófotó Kiállításon az elmúlt év olyan pillanatait idézi meg, mint a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia vagy az angol trónörökös menyegzőjét.

sajtó2
Hajdú D. András (Origo): West Balkán tragédia, képsorozat  MÚOSZ Nagydíj.

A Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett hathetes kiállítássorozat felvonultatja az elmúlt év legmaradandóbb pillanatait: természeti csodákat, mulatságos vagy drámai élethelyzeteket, tragédiákat, de vidám eseményeket is. A tárlat mellett megnyílt a Harminc év képekben című kísérőkiállítás, ahol megtekinthetjük az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készült válogatást, a legjobbak legjobbikát. Így nemcsak az elmúlt egy év eseményeit szemlélhetjük, hanem, szűrten bár, de az elmúlt harminc év eseményeinek vizuális emlékeiből készült történelmi összefoglalót is.

A kiállítás rendezője: Szalay Zoltán Táncsics-díjas, Pulitzer Emlékdíjas fotográfus.
A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum második emeleti József nádor kiállítótermeiben tekinthető meg március 24-tól május 6-ig.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.03.22. 12:11 • Címke: fotó, ajánló, kiállítás