a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Marina Vlady hamutartója és Veres Péter dugóhúzós bicskája

kassák ablakábólA nagy nyári meleg elől a könyvesboltokba is be lehet menekülni, legtöbbjükben légkondicionálás is van! Az igazán ügyes könyvesek még kiállításoknak is találnak helyet a boltban. Mint az Örkény Istvánról elnevezett egység, amelynek kellemesen temperált Cultiris galériájában még néhány napig Balla Demeter remek fotóit láthatjuk a falakon.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas Balla Demeter fotográfusi pályafutásának első harminc évéből válogatott össze a kurátor, Kincses Károly nagyon erős képeket. Olyanokat, amikből sejteni lehet, hogy úgy mondjam, nem éppen egy kellemesen temperált kor volt az, mikor az 1931-ben a szentesi tanyavilágban született Balla a hivatásos fotográfusi pálya mellett kötelezte el magát.

A szocreál termelési regények mellett ez a termelési festmények és fotográfiák, a munka frontján hőssé váló martinászok kora volt. Ezt kellett fényképezni az 1957-ben fotós szakmunkás bizonyítványt szerző Ballának is. Rákosit, amint 1956 egy szürke hétköznapján ellátogat a mátyásföldi Ikarus gyárba, ahol akkor már a híres farmotoros 55-ösöket gyártották. Szinte filmmé elevenedik a kép, ahogy a köpcös vezér ott kacsázik görbe lábain a gyár izguló, a kitűnő termelési mutatókat taglaló vezetésétől körülvéve. És előttük ott hátrál Balla, szemén a géppel.

balla demeter család
Család

Amivel eljut az öt gyermeket nevelő cigány család otthonába, ahol nyitott könyv van az asztalon és Rákóczi Ferenc képe a falon (Család, 1959), és ki tudja hogyan, de a messzi Barguzinba is (Barguzini iskola, 1972). Lefényképezi 1958-ban a tanyasi iskolába induló, rongyos ingű és foszlott kabátú, de büszke tartású Ferkót, vagy a kerek pocakja fölé csúszó pulóverben két köteg venyigét cipelő, hamiskás mosolyú szőlősgazdát is.

szőlősgazda
A szőlősgazda

Akinek így a hegyről lefele tartva már kerek a világ, mint ahogy a zsánerképek sorát folyatva, láthatóan nyugodtan alszik az ebéd után egymás hegyén-hátán a megtermett, szőrös hasú apuka lábát keresztülvetve élete párján, no és a három fiú is, az egyikre úgy rátört a fáradtság, hogy csak fél pár zoknijának a lehúzására maradt ereje (Vasárnap, 1993).

balla demeter kalaposinas
A kalaposinas

Balla bejárta a fél világot, de mégis olyan helyeken van leginkább otthon, ahol mondjuk Marosvölgyi István kalapos mesternek is ütött-kopott boltja van, ami előtt egy fiúcska próbálgatja a hat madzagra kötött, szögre akasztott kalap egyikét (Kalaposinas, 1960).

kassák ablakából
Kassák ablakából

Balla otthonosan mozgott az irodalmi szalonokban is. Felkeresi Kassákot, és lefényképezi az ablakából látható csúf gyárépületet, Veres Péter íróasztalát a Népszabadsággal, kéziratokkal és egy dugóhúzós bicskával, mert Veres egykoron mégiscsak a Nemzeti Parasztpárt jobb sorsra érdemes vezetője volt. És bejut abba az 1969-es házibuliba is, ahol Vlagyimir Viszockij gitározik és énekel a vetetlen ágyon heverő és unottan cigarettázó Marina Vladynak. Még az is lehet, hogy elnyomott egy csikket a szőke sztár mellett heverő, hal alakú hamutartóban. Végül Balla 1956-ban készült hihetetlen erejű képeiből is kiválasztott hármat a kurátor. Ezekről már nem írnék, ha tehetik, menjenek el, és nézzék meg, és ha ott vannak, akkor már a könyveket is.

Pálffy Lajos

A fotóriporter Balla Demeter képei
Cultiris Galéria
2014.05.21. – 06.28.

• Publikálva: 2014.06.25. 13:36 • Címke: fotó, kiállítás