a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Németalföldtől Rómáig

​A Zichy-gyűjtemény Sopronban

nemetalfoldtol_romaig_leadA Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Zichy-gyűjteményéből ötven festményt, négy domborművet és egy márványszobrot mutatnak be a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ kiállító termében. Július 11. és szeptember 21. között közel nyolcezer látogatóra számítanak – hangzott el szerdán a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

Gosztola Annamária, a Szépművészeti Múzeum főmuzeológusa elmondta, hogy Zichy Edmund gróf és fia, Zichy Jenő gyűjteményének egy olyan metszetét szeretnék bemutatni a soproni közönségnek, amely a 14. századtól a 19. századig öleli fel a legnépszerűbb európai művészeti irányzatokat, a portréktól kezdve a tájképekig. A Németalföldtől Rómáig című tárlaton ennek megfelelően látható lesz például az itáliai Canaletto Római látképe, amely egyben a tárlat legnagyobb festménye.

nemealfoltol_romaig

Négy szekcióban mutatják be a műtárgyakat: az elsőben németalföldi, holland, flamand és francia, a másodikban német és osztrák, a harmadikban cseh, a negyedikben pedig magyar képzőművészek alkotásai szereplenek. Ez utóbbiban idősebb Markó Károly tájképei. Bányai Balázs, a székesfehérvári Szent István Múzeum történésze hozzátette: a Zichy-gyűjtemény jelenleg 295 darabból áll, amely azonban a 20. század elején akát ötszáz is lehetett. Pontos adatok erre azért nincsenek, mert Zichy Jenő halála után nem tudni pontosan, hány darab „kallódott el”, mielőtt a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeumokba kerültek. 

A Soproni Ünnepi Hetek keretében nyíló kiállítás mellé rendhagyó programokat is szerveztek: augusztus 6-án, 13-án és szeptember 6-án szalonzene kíséretében tartanak tárlatvezetéseket. Kóczán Péter, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeummal kötött megállapodás értelmében szeptemberben Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál festményei láthatók majd Sopronban.

MTI

• Publikálva: 2014.07.02. 15:17 • Címke: hír, kiállítás, képzőművészet