a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

A flitterek és strasszok királya

vogel eric leadTalán ő ismerte legjobban a budapesti, vagy inkább buja pesti éjszakát. Igen, Vogel Ericről van szó, aki hosszú és tartalmas lete folyamán 400 előadás jelmezeit, díszleteit, színpadképét alkotta meg, de a legendás mulatóhelyeknek is dolgozott. Most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglatóipari Múzeum (MVKM) emlékezik alakjára egy kiállítással.

Az 1907-es születésű Vogel Imrét, akitől az Elemér utca 4-ben lakó család feje, a szobafestő és mázoló Vogel Izidor azt várta, hogy majd továbbviszi apja üzletét, természetesen nem vették fel a képzőművészeti főiskolára. Ez az 1920-as években még nem jelentette a világ végét, az ifjú Vogel is Bécsben, az ottani Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakán képezte magát, de hamar beszippantotta a film és a színház világa. Már Ericként tér haza 1927-ben az Operettszínházba díszleteteket, jelmezeket tervezni és ezután nincs megállás 1996-ig. Hosszan lehetne sorolni az egykori és ma is működő színházak és mulatók neveit, ahol megfordult és dolgozott. És ahová vitt csillogást, pompát akkor is, mikor a városra diktatúrák szürkesége borult, vagy éppen bombák hullottak. Emellett, mint ahogy többször hangoztatta is, betegesen szerelmes volt a pesti éjszakába, abba a pesti éjszakába, amely jobb időszakaiban Béccsel, sőt, néha még Párizzsal is vetekedett. (Vagy az utóbbival csak szeretett volna.)

Vogel Eric (1907-1996) díszlettervező fiatalon és idősen
Vogel Eric (1907-1996) díszlettervező fiatalon és idősen (forrás: szinhaziadattar.hu)

Alakja ma is felsejlik sokaknak a Moulin Rouge műsorát nézve és jégbehűtött pezsgőt kortyolgatva. Mert ő volt a flitterek és a strasszok koronázatlan királya is, a szeparék, budoárok és színházi öltözők (ruhát tervezett többek között Fedák Sárinak, Honthy Hannának, Karádynak, Kabos Gyulának, Csortosnak, Jávor Pálnak és a Latabároknak, hogy csak a régieket említsem) szívesen látott vendége, fontos titkok és tudások birtokosa. És mindemellett örök vidám ember és biztos kezű grafikus, akinek most néhány rajzát, vízfestményét megszerezte az MVKM Vogel vidámparki kollekciójának a múzeumhoz került darabjai mellé.

vogeleric

Vogel vidámparti kollekciója pedig 13 nagy tabló a két háború közötti katona- és cigányzenekarokkal, céllövöldével, hullámvasúttal, csodák palotájával, erőművésszel, bakával sétálgató cselédlánnyal. Pont azokkal a jelenetekkel, amelyek miatt visszasírták ezt a letűnt világot azok, akiknek hosszabb-rövidebb ideig volt részük benne. És Vogel Ericnek (is) ez volt az a bizonyos soha vissza nem térő ifjúsága, meg tudom érteni, hogy nem kívánta felcserélni a Moulin Rouge bársonyát egy presszó műbőrére.

vogel eric

Mint ahogy a tökéletes alakú és mozgású revütáncosnők, éjszakai mulatókban feltűnő hölgyek sem mérhetők össze egy traktoristalánnyal. Márpedig Vogel most kiállított grafikáin is kivétel nélkül feltűnnek ezek a dekoratív hölgyek, no és az a bizonyos fülledt erotika. Kedve támad az embernek egy pohár pezsgőre.

Pálffy Lajos     

Az örök vidám Eric
Magyar Kereskedelmi és Vendéglatóipari Múzeum
2014.05.07 – 08.24.

• Publikálva: 2014.08.09. 09:16 • Címke: kiállítás