a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Ma kezdődik a Sziget!

sziget logo 2014

Akár 400 ezer látogatót is vonzhat a mától vasárnapig tartó 22. Sziget fesztivál, amelynek nagyszínpadán hosszú évek után először négy magyar zenekar is fellép.

Az idei Sziget-himnuszt előadó Ivan & The Parazol, a Nagy-Szín-Pad-nyertes Mary PopKids, a Punnany Massif és a fennállásának 25. születésnapját ünneplő Tankcsapda mellett a Pop-Rock nagyszínpadon zenél többek között a Queens of the Stone Age, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, a manapság legnépszerűbb táncos-elektronikus vonal képviseletében pedig mások mellett Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis és az augusztus 17-i záró partin fellépő Calvin Harris.


Mától egy hétig ezt dúdolhatjuk

Az idén a szokásosnál egy héttel később megrende
zett Sziget iránti érdeklődést mutatja, hogy augusztus 4-től már csak napijegyet lehet váltani, ugyanis a fesztivál történetében először már a kapunyitás előtt elfogytak a bérletek. A szervezők azonban gondoltak a későn eszmélőkre és azokra, akik valamilyen oknál fogva nem juthattak elővételes jegyhez: számukra az utolsó 1000 bérletet félretették, ezeket csak a kapuban, az érkezéskor lehet majd megvásárolni. A fesztiválozókat idén is számtalan helyszín várja a Szigeten, köztük az Európa Színpad, a Világfalu, a Blues-Ír Színpad, a Múzeumi Negyed, a Fidelio Kultúrzóna – Összművészeti Színpad, a WAMP Design Piac, a Romkocsma Negyed és a Civil Sziget.

freeentry
Pillanatkép a Free Entry című filmből, amelyet a Szigeten mutatnak be.

A magyar zene központi helyszíne a megnövelt méretű és nézőterű Petőfi Rádió-VOLT Fesztivál színpad lesz, ahol naponta 14 órától követik egymást a fellépők, egy hét alatt több mint ötvenen. Az egész fesztiválon egyébként több mint kétszáz magyar előadó lép a közönség elé. A
Sziget második legnagyobb színpada, az A38 sátor idén is a külföldi fellépőké: megfordul itt például Miles Kane, a Bonobo, a Klaxons, a Crystal Fighters és a La Roux. Idén azonban itt is lesz egy magyar zenekar, az Irie Maffia, amely így akár tízezer néző előtt is játszhat. A London Grammar helyett a Clean Bandit lép fel a sátorban.

A Művészetek Palotája is különleges eseménnyel készül: a c
irkusz sátor (Cirque du Sziget) előtt felállított installáción bárki kipróbálhatja, milyen artistaként több méter magasan a levegőben lógni, erről fotó is készülhet. Az installáció apropóját az adja, hogy a Recirquel Újcirkusz Társulat a harmadik bemutatójára készül ősszel a Müpában. A Kelet-Európa Vurstliban látható Átlépni a szabadságba című kiállítás azokat mutatja be, akik 25 évvel ezelőtt segítettek a kelet-németeknek átlépni a határt. A vurstlit körülvevő határsáv egy szakasza idén maga a Fal lesz, amelyet 25 ajtó szimbolizál. A fal két oldalán fiatal képzőművészek hagynak emlékképet és korrajzot magukról, valamint a szüleik és környezetük emlékeiről.

Recirquel - A Meztelen Bohóc (fotó: Nagy Attila)
A Recirquel előadásait is láthatjuk majd

A Magic Mirror helyszínén Teddy-díjas rövidfilmek mellett a 64. Berlinale versenyfilmjeit tekintheti meg a közönség, a Praia do futuró című mozgóképet Karim Ainouz rendező jelenlétében. Az éjszakai varieté mellett idén Európa egyik legfontosabb artistaműhelye, a Base Berlin különleges akrobata- és artistaprodukciói is helyet kaptak a repertoárban. A Fidelio kultúrzóna egyik különleges produkciója a LabOPERAtórium, egy áltudományos operakísérlet hangfajokkal Bernstein, Bizet, Delibes, Donizetti, Mozart, Offenbach, Puccini, Rossini és Verdi műveiből – közölték a szervezők az MTI-vel. A színes konténerekbő
l álló Rubik-szigeten logikai- és társasjátékokat, ékszereket és használati tárgyakat készíthetnek az érdeklődők, fotótárlaton tekinthetik meg a világon legnagyobb karriert befutott magyar találmányokat, köztük a hologramot, a C-vitamint, a szódavizet és a Rubik-kockát. A második szinten Rubik Ernőről, a Rubik-kockáról és a New Jersey-ben található Liberty Science Center Beyond the Rubik’s Cube című kiállításáról készült filmeket vetítenek. A logikai játékok sátrába látogatók bűntények után nyomozhatnak a 21. század technológiáját felhasználva, míg a tarot labirintus önismereti szerepjátékoknak ad helyet.

rubik kocka
A Rubik-kockáról szóló kiállítás Liberty Science Center (forrás: http://brc.lsc.org/play/)

A UStream által megvalósuló élő internetes közvetítésnek köszönhetően idén azok is élvezhetik a Sziget számos zenei programját, akik nem jutnak ki a Hajógyári-szigetre: többek között az Imagine Dragons, a Placebo, Lilly Allen, a Tankcsapda, a Madness és a Péterfy Bori & Love Band koncertje is élőben követhető lesz.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának közlése szerint a fesztiválon állandó lesz a rendőri jelenlét, a civil ruhás járőrökön kívül angol és francia rendőrök is szolgálatot teljesítenek. A MÁV a fesztivál végén mentesítő vonatot indít Budapestről Bécsbe, ezzel segítve a külföldiek hazautazását. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) CityPASS karszalagot árusít és egy felmatricázott Ikarus 260-as busszal a helyszínre is kitelepülnek, amely ügyfélközpontként működik majd. Emellett a BKK sűrűbben és több kocsival, éjjelente is közlekedteti az 5-ös (szentendrei) HÉV-et, a 901-es és 918-as éjszakai vonalon csuklós buszok járnak majd, a 6-os villamos sűrűbben közlekedik, a Petőfi tér, valamint a Jászai tér és az Óbudai-sziget között rendkívüli hajójárat indul.

MTI

• Publikálva: 2014.08.11. 10:33 • Címke: színház, zene, fesztivál, hír