a rovat írásai

Gulácsy-kép lett az árverés bajnoka

Gulácsy Lajos Séta a régi olasz városban című olajfestménye kelt el a legmagasabb áron a Virág Judit Galéria hétfő esti tavaszi árverésén, amelyen többek között Szinyei-Merse Pál, Nemes Lampérth József, Tihanyi Lajos és Mednyánszky László műveire licitálhattak az érdeklődők a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az összecsomagolható, kiteríthető szobrok mestere

A Mexikóban élő és alkotó Kepenyes Pál szobrászművész műveit bemutató kiállítás nyílt Káosz címmel a Pesti Vigadóban.

Nyit a magyar pavilon Velencében

Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításával nyílik meg pénteken az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja.

Aki meghallotta a csend szavát - Emlékkiállítás Somos Miklósnak

Somos Miklós Munkácsy-díjas festőművész művészetét bemutató emlékkiállítás nyílik csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadó galériájában. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szervezésében megvalósuló tárlatra a családi hagyatékból olyan műveket válogattak az 1960-as évektől 2009-ig, Somos Miklós haláláig terjedő időszakból, amelyek jól reprezentálják művészeti korszakainak jellegzetességeit – hangsúlyozta Somos Éva jogörökös, a festőművész lánya az MTI-nek.

Dürert is látni Szombathelyen

A Szombathelyi Képtár háromezer grafikából álló, több ritkaságot is tartalmazó gyűjteményéből nyílik tárlat, tájékoztatta az MTI-t a kiállítás kurátora.

A vizualitás nyelvén ő beszél magyarul a legszebben

Korniss Dezső (1908-1984) képzőművész alkotásaiból látható válogatás szerdától Tücsöktánc a lét határán címmel a Szentendrei Képtárban.

Üvöltővé festette át X. Ince pápát

Huszonöt éve, 1992. április 28-án halt meg Francis Bacon ír-angol festő, a múlt század egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb autodidakta művésze.

Kalapács alatt Schiele első jegyzett munkája

Egon Schiele osztrák festőművész első jelentős, női aktot ábrázoló olajfestményére licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's aukciósház május 16-ára meghirdetett New York-i árverésén.

Deim Pálra emlékezik városa

Kiállítás nyílt In Memoriam Deim Pál címmel kedden a szentendrei MANK Galériában, a tárlaton Deim Pál 17 alkotása látható. Egy éve halt meg Deim Pál (1932-2016), a kortárs magyar képzőművészet egyik meghatározó alakja – emlékeztetett köszöntőjében Hóvári János, a MANK főigazgatója, aki köszönetét fejezte a családnak a kiállításra kölcsönzött képekért.

Bejelentették, ki megy a biennáléra

Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektje lesz látható május 13-tól az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában, a seregszemle központi kiállításába pedig Hajas Tibor és Csörgő Attila munkái kaptak meghívást.

Munch és a poláris sztratoszférikus felhők

A sztratoszférikus felhőknek az északi szélességi köröknél látható ritka formája, a poláris felhők inspirálhatták Edvard Munch Sikoly című híres képét és az azon látható színes légörvényeket, vélik kutatók.

Művészet összes cikke »

​Utolsó képek a tízparancsolatot ismerő emberekről

molnar_headerNagy idők tanúja és méltó krónikása sokféleképpen lehet az ember. Kétségtelen, jókor és jó helyre kell születnünk, de némi tehetségre és szorgalomra is szükségünk lesz ahhoz, hogy lefényképezhessük a Nyugat-nemzedék még élő tagjait, vagy az azonos toalettjük láttán ledöbbent Gina Lollobrigidát és Liz Taylort az 1961-es moszkvai filmfesztiválon.

No és alázatra, mert a balmazújvárosi Gyepsoron csak úgy lehet a hetvenes évek közepén hitelesen fényképezni, hogy a fővárosi fotós bizony szóba áll az emberekkel, és tudja, hogy milyen történetek vannak egy-egy arc mögött.

molnár_edit
fotó: MMA

Molnár Edit ezt tette, ötven remekbe szabott fekete-fehér fotóját most a megújult Vigadó földszintjén nézhetjük meg. Molnár Edit ars poeticájában szerepel, hogy nem a meghökkentőt, a devianciát akarja fényképezni, hanem az élet igazi drámái, történetei érdeklik. Az esendő embert, a különféle sorsokat, magát az életet szeretné megörökíteni kamerájával, és ehhez a hetvenes évek közepén az író és politikus Veres Péter könyvének segítségével ideális helyszínre is bukkant Balmazújváros peremén. Ahol a vályogvetők gödreiben a libák és kacsák mellett vidám gyermekek úszkáltak, és kis házak nőttek ki a földből, szegény napszámosok hajlékai. Róluk írt Veres, könyvét pedig a barát, Kondor Béla ajánlotta talán éppen a Quint presszóban, egy liter pálinka elfogyasztása után Molnárnak azzal, hogy nem csak a divatos irodalmat kell olvasni.

molnár_edit

És Molnár Edit, aki Pilinszky, Nagy László, Juhász Ferenc, Füst Milán, Tersánszky Józsi Jenő, Szabó Magda és Kondor társaságában is múlatta az időt, 1974-75 négy évszakjában odautazik beszélgetni és fényképezni. Ekkor készül a tárlat törzsanyaga, de a fotós még többször is visszatér, hogy újabb és újabb képeket készítsen, mert bevallása szerint tudja, hogy ilyen emberekkel már nem fog többé találkozni, ez az utolsó öt perc, nem is az utolsó óra. És valóban, hová is lettek azok az idő, a szél által barázdált arcok, az egykoron pörge kalapok és a még mindig kackiás bajuszok? A fekete posztómellények gomblyukaiba fűzött fényes óraláncok, a kopott kabátok és makulátlanul tiszta, begombolt inggallérok? Amelyeket talán még ugyanolyan, munkától elformátlanodott kezek mostak otthon, mint a képeken szereplőké. Vagy hol van már Tarr András, a Bibliás Ember, hol van rettenetesen kopott mellénye és elnyűtt, cetlikkel megtűzdelt Bibliája, és SZTK-keretes szemüvege? Talán az ő tartózkodási helyét lehet sejteni, bár a többiek sem lehetnek tőle messze, mert Molnár Edit is tízparancsolatot ismerő embernek mondja a gyepsoriakat.

molnár_edit

A tízparancsolatban meg benne van szinte minden, ami az élethez kell. Persze, azért nem árt a balmazújvárosi Kossuth térre sem kimenni néha, vagy megállni a tejcsarnokból, vagy éppen a benzinkútról jövet a biciklire szerelt kannákkal. Mert a szövetkezeti étterem előtt, ugyanott, ahol a régi világban napszámra vártak, hol kucsmásan, csizmásan, hol pedig ingben, szandálban, az esztendő minden egyes napján sok mindent meg lehet tudni a világról. De a Molnár által „Forumnak” nevezett tér mellett az öregek napközije is szent hely, ahol igaz, a tévézés is szigorúan szabályozva van, de hát mit árthatott már a tévé egy-egy ilyen sokat látott, tízparancsolatot is ismerő embernek?

molnár_edit

Nekünk viszont nem árt megnézni a kiállítást, csak gyarapodhatunk belőle.

Pálffy Lajos

Gyepsori emberek tegnap és ma
Molnár Edit kiállítása
Vigadó Galéria
2014. július 11. – szeptember 20.

• Publikálva: 2014.09.01. 10:12 • Címke: fotó, kiállítás