a rovat írásai

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Művészet összes cikke »

​Utolsó képek a tízparancsolatot ismerő emberekről

molnar_headerNagy idők tanúja és méltó krónikása sokféleképpen lehet az ember. Kétségtelen, jókor és jó helyre kell születnünk, de némi tehetségre és szorgalomra is szükségünk lesz ahhoz, hogy lefényképezhessük a Nyugat-nemzedék még élő tagjait, vagy az azonos toalettjük láttán ledöbbent Gina Lollobrigidát és Liz Taylort az 1961-es moszkvai filmfesztiválon.

No és alázatra, mert a balmazújvárosi Gyepsoron csak úgy lehet a hetvenes évek közepén hitelesen fényképezni, hogy a fővárosi fotós bizony szóba áll az emberekkel, és tudja, hogy milyen történetek vannak egy-egy arc mögött.

molnár_edit
fotó: MMA

Molnár Edit ezt tette, ötven remekbe szabott fekete-fehér fotóját most a megújult Vigadó földszintjén nézhetjük meg. Molnár Edit ars poeticájában szerepel, hogy nem a meghökkentőt, a devianciát akarja fényképezni, hanem az élet igazi drámái, történetei érdeklik. Az esendő embert, a különféle sorsokat, magát az életet szeretné megörökíteni kamerájával, és ehhez a hetvenes évek közepén az író és politikus Veres Péter könyvének segítségével ideális helyszínre is bukkant Balmazújváros peremén. Ahol a vályogvetők gödreiben a libák és kacsák mellett vidám gyermekek úszkáltak, és kis házak nőttek ki a földből, szegény napszámosok hajlékai. Róluk írt Veres, könyvét pedig a barát, Kondor Béla ajánlotta talán éppen a Quint presszóban, egy liter pálinka elfogyasztása után Molnárnak azzal, hogy nem csak a divatos irodalmat kell olvasni.

molnár_edit

És Molnár Edit, aki Pilinszky, Nagy László, Juhász Ferenc, Füst Milán, Tersánszky Józsi Jenő, Szabó Magda és Kondor társaságában is múlatta az időt, 1974-75 négy évszakjában odautazik beszélgetni és fényképezni. Ekkor készül a tárlat törzsanyaga, de a fotós még többször is visszatér, hogy újabb és újabb képeket készítsen, mert bevallása szerint tudja, hogy ilyen emberekkel már nem fog többé találkozni, ez az utolsó öt perc, nem is az utolsó óra. És valóban, hová is lettek azok az idő, a szél által barázdált arcok, az egykoron pörge kalapok és a még mindig kackiás bajuszok? A fekete posztómellények gomblyukaiba fűzött fényes óraláncok, a kopott kabátok és makulátlanul tiszta, begombolt inggallérok? Amelyeket talán még ugyanolyan, munkától elformátlanodott kezek mostak otthon, mint a képeken szereplőké. Vagy hol van már Tarr András, a Bibliás Ember, hol van rettenetesen kopott mellénye és elnyűtt, cetlikkel megtűzdelt Bibliája, és SZTK-keretes szemüvege? Talán az ő tartózkodási helyét lehet sejteni, bár a többiek sem lehetnek tőle messze, mert Molnár Edit is tízparancsolatot ismerő embernek mondja a gyepsoriakat.

molnár_edit

A tízparancsolatban meg benne van szinte minden, ami az élethez kell. Persze, azért nem árt a balmazújvárosi Kossuth térre sem kimenni néha, vagy megállni a tejcsarnokból, vagy éppen a benzinkútról jövet a biciklire szerelt kannákkal. Mert a szövetkezeti étterem előtt, ugyanott, ahol a régi világban napszámra vártak, hol kucsmásan, csizmásan, hol pedig ingben, szandálban, az esztendő minden egyes napján sok mindent meg lehet tudni a világról. De a Molnár által „Forumnak” nevezett tér mellett az öregek napközije is szent hely, ahol igaz, a tévézés is szigorúan szabályozva van, de hát mit árthatott már a tévé egy-egy ilyen sokat látott, tízparancsolatot is ismerő embernek?

molnár_edit

Nekünk viszont nem árt megnézni a kiállítást, csak gyarapodhatunk belőle.

Pálffy Lajos

Gyepsori emberek tegnap és ma
Molnár Edit kiállítása
Vigadó Galéria
2014. július 11. – szeptember 20.

• Publikálva: 2014.09.01. 10:12 • Címke: fotó, kiállítás