a rovat írásai

Kalapács alatt a Picasso kalapálta gyűrű

Elárverezik a gyűrűt, amelyet Pablo Picasso tervezett és saját kezűleg készített szerelmének, Dora Maarnak engesztelésül egy nagy veszekedésük után.

Gerzson Pál a Vigadóban

Gerzson Pál festőművész munkásságát tekinti át mintegy 160 képen keresztül a Pesti Vigadó csütörtöktől látható életmű-kiállítása.

Megfagyott sarkkutató madárkája

Tökéletes állapotban fennmaradt akvarellt fedeztek fel a kutatók Robert Falcon Scott brit felfedező tragikusan végződött déli-sarki expedíciójának egyik helyszínén.

Krúdy a plébánia falán

Krúdy Gyula író életéhez kapcsolódó műveket festettek az óbudai Tanuló utcában lévő Katolikus Plébánia melléképületének falára.

Hauszmann mindenhol

Százhetven éve, 1847. június 9-én született Budán Hauszmann Alajos építész, a historizmus egyik legtevékenyebb és legjellegzetesebb magyarországi képviselője.

Gyerekekkel és fotóapparáttal Erdélyben

Erdélybe manapság már senki sem indul el fényképezőgép nélkül. És a sok csoda láttán kattogtatnak is szaporán a messziről jött emberek. Vannak aztán olyanok is, akik nem csak a fényképalbumba, jobban mondva a laptop memóriájába, vagy a külső meghajtóra fényképeznek, hanem ennél jóval többet tesznek a megmaradásért. Közöttük van a 12. kerületi városházán most kiállító Sóti István is.

Hiperrealistáink Párizsban

A legjelentősebb magyar hiperrealista festők munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Párizsi Magyar Intézetben.

A klíma és a reneszánsz remekmű

Négy hónapig tartó restaurálás után ismét egykori fényében ragyog Donato Bramante reneszánsz építész és festő Krisztus az oszlopnál című táblaképe, a legjelentősebb műalkotás, amely megrongálódott a milánói Brera képtárban a klímarendszer meghibásodása és a rendkívül száraz tél miatt.

Az "előőrsünk" Amszterdamban

A fauvizmustól a szürrealizmusig címmel tizenkilenc magyar avantgárd művész képeiből nyílt kiállítás az amszterdami Zsidó Történelmi Múzeumban.

Plagizált a leggazdagabb szobrász

Plágiummal és szerzői jogsértéssel vádolják az ismert amerikai szobrászművészt, Jeff Koonst egy nemrég kiállított köztéri alkotása miatt.

Szinyei Merse és Gulácsy a sztár Kieselbachéknál is

Szinyei Merse Pál és Gulácsy Lajos egy-egy remekműve mellett Berény Róbert, Tihanyi Lajos és Kádár Béla több alkotására is licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén, amelyet péntek este tartanak a budapesti Hotel Marriottban. A Virág Judit Galéria tavaszi árverésén szintén egy-egy jelentősebb Gulácsy és Szinyei Merse munka került kalapács alá.

Művészet összes cikke »

​Utolsó képek a tízparancsolatot ismerő emberekről

molnar_headerNagy idők tanúja és méltó krónikása sokféleképpen lehet az ember. Kétségtelen, jókor és jó helyre kell születnünk, de némi tehetségre és szorgalomra is szükségünk lesz ahhoz, hogy lefényképezhessük a Nyugat-nemzedék még élő tagjait, vagy az azonos toalettjük láttán ledöbbent Gina Lollobrigidát és Liz Taylort az 1961-es moszkvai filmfesztiválon.

No és alázatra, mert a balmazújvárosi Gyepsoron csak úgy lehet a hetvenes évek közepén hitelesen fényképezni, hogy a fővárosi fotós bizony szóba áll az emberekkel, és tudja, hogy milyen történetek vannak egy-egy arc mögött.

molnár_edit
fotó: MMA

Molnár Edit ezt tette, ötven remekbe szabott fekete-fehér fotóját most a megújult Vigadó földszintjén nézhetjük meg. Molnár Edit ars poeticájában szerepel, hogy nem a meghökkentőt, a devianciát akarja fényképezni, hanem az élet igazi drámái, történetei érdeklik. Az esendő embert, a különféle sorsokat, magát az életet szeretné megörökíteni kamerájával, és ehhez a hetvenes évek közepén az író és politikus Veres Péter könyvének segítségével ideális helyszínre is bukkant Balmazújváros peremén. Ahol a vályogvetők gödreiben a libák és kacsák mellett vidám gyermekek úszkáltak, és kis házak nőttek ki a földből, szegény napszámosok hajlékai. Róluk írt Veres, könyvét pedig a barát, Kondor Béla ajánlotta talán éppen a Quint presszóban, egy liter pálinka elfogyasztása után Molnárnak azzal, hogy nem csak a divatos irodalmat kell olvasni.

molnár_edit

És Molnár Edit, aki Pilinszky, Nagy László, Juhász Ferenc, Füst Milán, Tersánszky Józsi Jenő, Szabó Magda és Kondor társaságában is múlatta az időt, 1974-75 négy évszakjában odautazik beszélgetni és fényképezni. Ekkor készül a tárlat törzsanyaga, de a fotós még többször is visszatér, hogy újabb és újabb képeket készítsen, mert bevallása szerint tudja, hogy ilyen emberekkel már nem fog többé találkozni, ez az utolsó öt perc, nem is az utolsó óra. És valóban, hová is lettek azok az idő, a szél által barázdált arcok, az egykoron pörge kalapok és a még mindig kackiás bajuszok? A fekete posztómellények gomblyukaiba fűzött fényes óraláncok, a kopott kabátok és makulátlanul tiszta, begombolt inggallérok? Amelyeket talán még ugyanolyan, munkától elformátlanodott kezek mostak otthon, mint a képeken szereplőké. Vagy hol van már Tarr András, a Bibliás Ember, hol van rettenetesen kopott mellénye és elnyűtt, cetlikkel megtűzdelt Bibliája, és SZTK-keretes szemüvege? Talán az ő tartózkodási helyét lehet sejteni, bár a többiek sem lehetnek tőle messze, mert Molnár Edit is tízparancsolatot ismerő embernek mondja a gyepsoriakat.

molnár_edit

A tízparancsolatban meg benne van szinte minden, ami az élethez kell. Persze, azért nem árt a balmazújvárosi Kossuth térre sem kimenni néha, vagy megállni a tejcsarnokból, vagy éppen a benzinkútról jövet a biciklire szerelt kannákkal. Mert a szövetkezeti étterem előtt, ugyanott, ahol a régi világban napszámra vártak, hol kucsmásan, csizmásan, hol pedig ingben, szandálban, az esztendő minden egyes napján sok mindent meg lehet tudni a világról. De a Molnár által „Forumnak” nevezett tér mellett az öregek napközije is szent hely, ahol igaz, a tévézés is szigorúan szabályozva van, de hát mit árthatott már a tévé egy-egy ilyen sokat látott, tízparancsolatot is ismerő embernek?

molnár_edit

Nekünk viszont nem árt megnézni a kiállítást, csak gyarapodhatunk belőle.

Pálffy Lajos

Gyepsori emberek tegnap és ma
Molnár Edit kiállítása
Vigadó Galéria
2014. július 11. – szeptember 20.

• Publikálva: 2014.09.01. 10:12 • Címke: fotó, kiállítás