a rovat írásai

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Művészet összes cikke »

Megfent kaszától a lepkefogó hálóig – Kocsis Imre művei a Kogartban

kocsisleadKocsis megérdemli a figyelmet, egyrészt mert lassan ötven éve a pályán van, és az nagy idő. És megérdemli, mert ama bátrak közé sorolandó, akik a hetvenes évekre végképp kibújtak Aczél elvtárs ölelő karjaiból, és megcsinálták az új magyar avantgárdot.

Kisszékre tették az öregasszonyok a lepattogzott zománcú kék vájdlingot a zsíros mosogatóvízzel, mögötte kormos fenekű piros fazék, és egy hasonlóan elnyűtt lábos elmosásra váró alumínium kanalakkal és villákkal. Meg van ott a padon abból a porcelán mélytányérból is, amelyből generációk ették a húslevest, vagy ha az nem volt, akkor a köményes rántottat. Kocsis Imre főműve előtt állunk a KOGART-ban.

Kocsis még 2000-ben fejezte be (hagyta abba) a csaknem tíz éves munka után főművének deklarált Lakodalmat. A főműveket, mint ahogy az történni szokott, a pálya lecsengő szakasza követi, de akárhogy is nézzük, kicsit korai lenne még a megnyugvás ösvényeire lépnie a 60 éves, ereje teljében lévő remek magyar festőnek. Aztán az is igaz, hogy közpénzeken fenntartott galériáink (a művészet szentélyei) vezetésének is eszébe juthatott volna megnyitni Kocsis előtt a kapukat. (Ott van például az Ernst Múzeum, ahol manapság már annyi mindent kiraknak. Bizony jót tett volna a renoménak a Kocsis-életmű, de a lehetőség még fennáll, és a kiállítótér egyetlen szeglete sem maradna üresen.)

kocsiseloszoba
Előszoba, 1972

Szóval Kocsis megérdemli a figyelmet, egyrészt mert lassan ötven éve a pályán van, és az nagy idő. Megérdemli, mert ama bátrak közé sorolandó, akik a hetvenes évekre végképp kibújtak Aczél elvtárs ölelő karjaiból, és megcsinálták az új magyar avantgárdot. Aminek ideje is volt, a boldogabbik világfél képzőművészete már fényévekre járt tőlünk, ahol az ilyen furcsa dolgokat néha egyenesen tiltották, leginkább tűrték, de sohasem támogatták.

Kocsis, talán az otthonról hozott vérmérséklete miatt is, sohasem volt az a tabudöntögető avantgard. Távol áll tőle a gesztusfestészet, inkább istenadta tehetségét használva, gondosan kidolgozott képeket fest. Ezért néha a hiperrealistákkal emlegetik együtt, pedig nem kéne, szinte elképzelhetetlen, hogy fotókat másolgasson, diákat vetítsen vászonra. Kocsis a maga útját járja, ezt jól mutatja a KOGART kiállítása is. Amely felvonultatja a legendás, meghasogatott kaszás kasírozott fotóktól kezdve a popos anszamblázsokon (Tótágas – Zalkodi építőtábor) a már emlegetett hiperrealista modorban a Kádár-kor iszonyatát felvillantó műveket (Kirakat, Külváros, Szanálás). És persze falra kerültek a kulcslyuk-képek, a zárt ajtók túloldalán a való világ meglátásának lehetőségei. Megjelennek a nyolcvanas években festett pálmaágak és a kilencvenes évek újrealizmusához sorolt gyermekképek, a Dinnyeevő, a Lovas portré és az Ajtóban.

lakodalom
Lakodalom, 1991-2000

A nagy tablók mellett (a főmű, a Lakodalom éppen méreténél fogva nem is került fel a tárlatnak helyet adó első és második emeletre) kikerültek az indulás grafikái és akvarelljei az ’56 októberében az utcán rajzolt megrázó sorozattal. (Ennek fődarabjait a Hősök, királyok, szentek 1956-ot ábrázoló Kocsis-képen is láthatjuk a Várban.) A két emeleten elszórva ott vannak Kocsis kísérletei (sablonnyomás vászonra, fotódokumentációk, gumimásolás, szitanyomatok, eloxált alumíniumlemez, selyemfestés) és végül egy tárlóban néhány szép lepke, pillangó és a befogásukhoz szükséges eszközök. Amik láttán gyorsan elhessegetjük az írás elején is felvetett gondolatot, mert kár lenne még az ecsetet lepkehálóra cserélni, akinek az Isten módot adott az alkotásra, az amíg teheti, csak alkosson.

Pálffy Lajos

Sugárút. Kocsis Imre festőművész gyűjteményes kiállítása
KOGART 2012. március 2. – április 15.

• Publikálva: 2012.04.02. 11:24 • Címke: ajánló, kritika, kiállítás, fotó