a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Kiállítás nyílik Fábri Zoltán filmrendező festményeiből

fabri_leadA kiállítás 2014. november 21. és december 4. között tekinthető meg a Várban.

Fábri Zoltánról viszonylag kevesen tudják, hogy filmrendezői pályafutása előtt festőművésznek készült. Három évet járt a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Réti István tanítványa volt. A mester a fiatal növendéket harmadéves korában tanársegédjéül kérte fel. Ő azonban – mentora számára váratlanul – nem élt e megtisztelő lehetőséggel, átjelentkezett a Filmművészeti Főiskolára. Ami ezután következett, mára a filmtörténet része.

1983-ban, miután elkészítette utolsó filmjét (Gyertek el a névnapomra), újra festeni kezdett. Így fogalmazott: „Kézbevettem megint az ecsetet. Létrejött egy csomó kép. S most olyan, mintha nem is lett volna közben semmi…”

fabri

A művész néhány festménye és díszletterve utoljára 2007-ben, a 38. Magyar Filmszemlén volt látható. Az idei kiállítás abban különbözik a 2007-estől, hogy itt a kiállított képek egy konkrét tematikát követnek. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy ezek a festmények gondolatilag közvetlenül a filmrendezői életművet hosszabítják meg.

fabri

„Amikor tavaly júliusban elkezdtem festeni, és jöttek a képek maguktól, különleges öröm fogott el. Egyedül voltam, csak önmagámra utalva. Es arra gondoltam, mit mulasztottam, hogy olyan sokáig nem vettem elő ezt a dobozt… (Részlet Kürti László Fábri Zoltánnal készített interjújából, Film Színház Muzsika, 1985)”

Decemberben indul a Fábri Zoltán Digitális Archívum

A filmrendező halála (1994) után jelentős hagyaték maradt, amely az elmúlt közel húsz évben lényegében feldolgozatlanul állt. Az örökség gondozója, a rendező unokája, Fábri Péter egy honlapot hozott létre, melynek célja az örökséget digitalizálni, rendszerezni és a köz számára kutathatóvá tenni.

Tartalmát tekintve a hagyaték igen sokszínű. Tartalmaz kéziratokat, rendezői forgatókönyveket, tanítási segédanyagokat, beszédeket, riportokat, levelezéseket, naplókat, újságcikkeket, fotókat, vázlatokat, rajzokat és közel 50 festményt. Ezek nagy része még soha sehol nem volt látható, jelentőségük tehát nem elhanyagolható.

Az archívumba az első dokumentumok 2014 decemberében kerülnek majd fel. Az elérhető anyagok milyen ütemben fognak gyarapodni, még kérdéses, mivel a projekt finanszírozása jelenleg önerőből zajlik.

A Fábri Zoltán Digitális Archívum facebook-oldala.

„Ez is ember műve” – Kiállítás Fábri Zoltán filmrendező festményeiből
Magyarság Háza
2014. november 21. – december 4.
1014 Budapest, Szentháromság tér 6.
A belépés ingyenes.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.10.27. 10:09 • Címke: film, digitalizálás, hír, Fábri Zoltán