a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​A házasság nagy nyavalya

lead mai manoNem én mondom, hanem Györffy Gábor írta rá ezt a sommás megállapítást egy Mai Manó által fényképezett, őt és családját ábrázoló fotográfia hátlapjára. A Mai Manó Ház névadója, a Nagymező utca 20. építtetője kora elismert gyerekfényképésze volt, 300 műtermi fotográfiáját láthatjuk egykori házának második emeletén.

De térjünk csak előbb még vissza a ritkuló hajjal, révedő tekintettel 1905. december 31-én lekapott Györffy Gáborra, aki határozottan a kamerába néző feleségét és három szép gyermekét is megmutató kép hátuljára a szilveszteri mámor után pontosan az alábbiakat írta: „Mi a házasság? Nagy nyavalya. Hogy 10 év alatt mivé teszi az embert e nyavalya, a túllapon látható”. Azért persze Györffy uram nem nagyon panaszkodhat, hiszen ez a tíz esztendő, az 1895-től 1905-ig tartó időszakról elmondhatjuk, hogy az ország legjobb évei voltak minden tekintetben. Az 1878-tól önálló műhelyben dolgozó (1885-től az udvari fényképész titulust is megkapó, fotográfus egyesületet és szaklapot is alapító) Mai Manónak volt tehát mit fényképeznie 1894-re elkészülő műteremházában. Ahol 1917-ben bekövetkező haláláig évente 3-4 ezer kép, a 23 év alatt 60 ezer kép is elkészülhetett. A fennmaradtakból válogatott össze most 300 darabot Kincses Károly fotomúzeológus.

maimanohaz
A Mai Manó Ház régen (forrás: Mai Manó Ház)

Aki a családi fotográfiákkal és az üzlet reklámcéduláival, hirdetéseivel indítja a tárlatot, a kis, legtöbbször 9x15 centis, vagy ehhez közelítő méretű, hatrétegű papírra ragasztott fotográfiák közül a fontosabbakat ki is nagyítva. Így vehetjük aprólékosan szemügyre az eredeti épületet, amelynek felső emeleti erkélyén ott áll Mai Manó is feleségével és fiával. A továbbiakban pedig bajszos úriemberek következnek hosszasan, köztük Kossuth Ferenc, Baross Gábor, gróf Batthyány István, vagy a Fővárosi Orfeum kifogástalan megjelenésű és nagyhatalmú titkára. (A 33 férfiú között csak egyet, éppen egy katonatisztet találunk, aki nem rendelkezik orr alatti szőrzettel.) E jeles férfiak után a hölgyek sorakoznak, kalapban, vagy hajadonfőtt, könyvvel, legyezővel a kézben, profilból vagy félprofilból, sokan. Fehér ruhában, fűzőben, karcsún, vagy éppen Diana-jelmezben, nyíllal és lándzsával, kissé elomlón. Ezután jön a különböző korú gyermekek hosszú sora. Itt van „Kukika”, aki Irma néninek küldi emlékül 1904. május 5-én fotóját, vagy Schönberger Jóska, aki 4-5 évesen büszkén feszít biciklije mellett. Fuchs Gyurikát karikával kapta le 1899. szeptember 10-én, míg mások játéklóval, kalapban, sétapálcával, labdával, babával, hintában, vagy éppen golyós számolóval, babakocsival pózolnak.

Bókay Adrienne és Christina 1895
Bókay Adrienne és Christina 1895-ben (forrás: Mai Manó Ház)

A csecsemőképek között a kedves Móricz bácsinak és Rózsi néninek küld fotót magáról a pufók Lajoska, de itt van néhány hónapos korában Honti Péter is, aki később mérnökként a Mérésügyi Hivatal elnöke lesz. És itt van a szobrász Róna József is családjával, Mai Manó többször is lefényképezte gyermekeit, valószínűleg ezzel is fizetett a házát díszítő Róna-szobrokért. Aztán láthatjuk szegény Josefine Mommert is, aki 1885-ben, kétévesen már kész hölgy, de még ebben az évben meghal, talán éppen torokgyíkban. Az esküvői fotográfiákról pedig meghatódott, boldog arák és magabiztos férfiak tekintenek ránk. Mai Manó nem nagyon merészkedett ki a műterméből, talán csak Kossuth temetéséről és az 1894. márciusi véderőjavaslat elleni tüntetésekről csinált felvételeket egy-egy emeleti lakás erkélyéről, ablakából. De képeivel így is utazást tehet a múltba, aki fogékony erre. Hölgyek, urak, jó utat!

Pálffy Lajos

Vissza a műterembe – Mai Manó cs. és kir. udv. fényképész retrospektív kiállítása
2014. október 10. – 2015. január 11.
Mai Manó Ház

• Publikálva: 2014.12.28. 12:47 • Címke: kiállítás, fotó