a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Szegény amerikai magyarok

leadElső pillanatra is nagyon jó ötletnek tűnt, hogy fiatal fotográfusokat küldünk a messzi New Yorkba, hogy megnézzék, hogyan élnek ott manapság a magyarok. Igen, friss agyak és szemek kellenek az ilyen feladathoz, gondoltam, miközben a Capa Központba tartottam.

A látottak mindenekelőtt elgondolkodtatóak, szomorúság és elveszettség érzete jön felénk a fotókból, videókból. Tényleg ilyenek lennének a frissen, vagy még a vérzivataros múlt században Amerikába szakadt magyarjaink?

alpern bernadett és halász dániel, portrék, Böröcz András, 2014
Portrék – Böröcz András (Alpern Bernadett és Halász Dániel, 2014, forrás: Capa Centrum)

Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának hét tagja, Alpern Bernadett, Bakonyi Zsuzsa, Bartha Máté, Halász Dániel, Hirling Bálint, Pályi Zsófia és Szombat Éva kapott pénzt, paripát, fegyvert, pontosabban három fizetett hetet és repülőre ülve meg sem állt New Yorkig. Útipoggyászukból szerencsére jórészt kimaradtak azok a sztereotípiák, amik az amerikai magyarokkal szemben itthon léteznek. Nem tudom, hogy mire számítottak, mit is terveztek pontosan, de az biztos, hogy igazi self made man-ek, sikert sikerre halmozó emberek, limuzinok és fukszok nem bukkannak fel a képeken. Vagy nem álltak a gép lencséje elé, de az is lehet, hogy megdőlni látszik az az állítás, hogy nációnk leginnovatívabb, leginkább vállalkozó szellemű emberei kelnek útra az ismeretlenbe. Inkább olyan emberekről van szó, akik menekülni akartak a közép-kelet európai valóságból, de nem lett belőlük Nobel-díjas fizikus, vagy éppen hollywoodi celeb. Az óhazából érkező fotósaink pedig minden pátosz nélkül, mai szemmel járnak közöttük, dokumentálják a beolvadás, vagy éppen az identitásőrzés hétköznapi történeteit.

Pályi Zsófia - Kis Magyarország sorozat
Kis Magyarország sorozat (Pályi Zsófia, forrás: Capa Centrum)

Pályi Zsófia az eltűnő Little Hungary korosodó magyarjainál járt, a fiatalok már a külvárosokba, vidékre költöztek, a Kossuth Street pedig a spanyolajkú bevándorlóké lett. Bakonyi Zsuzsa olyan párokat keresett fel, ahol legalább az egyik fél magyar. A fényképek alatt kis füzetekben (angolul) olvashatjuk a történeteket. Az egyik pár hűtőjén pedig ott a régi háziáldás (Hol hit, ott szeretet…). Hirling Bálint cserkészeket fényképezett, mert a tengerentúlon a magyar cserkészet a legnagyobb megtartó, közösségalkotó erő. A cserkészek még a világháborús menekültekkel érkeztek, és a mai napig azon dolgoznak, hogy a tagság legyen hű polgára a befogadó országnak, de szívében maradjon meg magyarnak. A hat fotográfia alatt idézeteket találunk az 1970-es kiadású Cserkészkönyv II.-ből. Bartha Máté az átlagmagyart kereste és többek között Bélára, az amerikai kormánynak is tanácsokat adó üzletemberre bukkant, aki apjával érkezett a háború után, és akinél azért mindig van egy Walther PPK automata pisztoly, biztos, ami biztos. Vagy itt van Brúnó, aki erdélyi és a randivonal.hu-n ismerte meg kedvesét, és került Amerikába. Erzsébet, a nélkülözhetetlen mindenes egy szót sem tudott angolul, mikor megérkezett, de szerencséje volt és most, hogy hazatérésre készül, a család, ahol dolgozik, kétségbeesve könyörög neki a maradásért.

Bakonyi Zsuzsa - Kül-kapcsolatok sorozat - Kinga és Michael
Kül-kapcsolatok – Kinga és Michael (Bakonyi Zsuzsa, forrás: Capa Centrum)

Alpern Bernadett és Halász Dániel pedig a New York-i művészvilág meghatározó magyarjait kereste fel egy kamerával. Egy percet kaptak, hogy elgondolkodjanak azon, mi hiányzik nekik Magyarországról, és ezt az egy percet vették fel és vetítik folyamatosan, osztott képernyőn. Megtudhatjuk, hogy Orsós László Jakabnak a 86-os út zalai, hazafelé vezető szakasza és a barátok, Böröcz Andrásnak pedig igazából semmi sem hiányzik, mert évente többször is hazajár. Végül Szombat Éva sem éppen hétköznapi magyarokra bukkant. A életben is párt alkotó Laci és Robi balett táncosok, akik talán megtalálták ott a boldogságot.

Szombat Éva - Pálinkafesztivál, New Jersey, 2014
Pálinkafesztivál – New Jersey (Szombat Éva, forrás: Capa Centrum)

Hogy aztán a tárlatra betévedő látogató azonosulni tud-e ezzel a tudósítással, nem tudom. De hogy el fog gondolkodni a látottakon, abban biztos vagyok.

Pálffy Lajos

Külhon – Magyarok New Yorkban
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2014. december 1. – 2015. január 18.

• Publikálva: 2015.01.02. 02:57 • Címke: kiállítás, fotó