a rovat írásai

Üvöltővé festette át X. Ince pápát

Huszonöt éve, 1992. április 28-án halt meg Francis Bacon ír-angol festő, a múlt század egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb autodidakta művésze.

Kalapács alatt Schiele első jegyzett munkája

Egon Schiele osztrák festőművész első jelentős, női aktot ábrázoló olajfestményére licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's aukciósház május 16-ára meghirdetett New York-i árverésén.

Deim Pálra emlékezik városa

Kiállítás nyílt In Memoriam Deim Pál címmel kedden a szentendrei MANK Galériában, a tárlaton Deim Pál 17 alkotása látható. Egy éve halt meg Deim Pál (1932-2016), a kortárs magyar képzőművészet egyik meghatározó alakja – emlékeztetett köszöntőjében Hóvári János, a MANK főigazgatója, aki köszönetét fejezte a családnak a kiállításra kölcsönzött képekért.

Bejelentették, ki megy a biennáléra

Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektje lesz látható május 13-tól az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában, a seregszemle központi kiállításába pedig Hajas Tibor és Csörgő Attila munkái kaptak meghívást.

Munch és a poláris sztratoszférikus felhők

A sztratoszférikus felhőknek az északi szélességi köröknél látható ritka formája, a poláris felhők inspirálhatták Edvard Munch Sikoly című híres képét és az azon látható színes légörvényeket, vélik kutatók.

Hermann Nitsch állatvédőkkel meccsel

Csaknem húszezer aláírás gyűlt össze Hermann Nitsch osztrák akcionista művész 150. akciója ellen, amelyet nyáron tervez Tasmániában. Az állatvédők szerint „tiszteletlen″ egy korábban megölt bika bevonása a júniusi Dark Mofo Fesztivál keretében tartandó performanszba.

Kikeltette Poincheval a tojásokat

Három hét kotlás után kiköltött kilenc tyúktojást Abraham Poincheval francia művész a performanszának helyet adó párizsi múzeum csütörtöki közleménye szerint.

Vásznairól sugárzik az életöröm, a buja testek és a kiadós táplálkozás dicsérete

Kevesen mondhatják el magukról, hogy nevük már életükben stílusirányzatot jelöl. Közéjük tartozik a 85. születésnapját április 19-én ünneplő Fernando Botero kolumbiai festő és szobrász, a művészettörténészek ugyanis az ő sajátos hangulatú műveinek érzékeltetésére alkották meg a „boterizmus″ műszót.

Róth ablaküvegei Bukarestben

A román főváros a következő állomása a Róth Miksa üvegfestő- és mozaikművész fő műveit és életpályáját bemutató kiállításnak – közölte a Balassi Intézet bukaresti központja.

Kárpit3 Apokalipszis a Vigadóban

Tizenöt ország 35 művészének alkotása mellett egy hetven magyar alkotó által megszőtt nagy kárpitfal is látható lesz a Magyar Kárpitművészek Egyesületének harmadik nemzetközi kortárs kiállításán, amely Kárpit3 Apokalipszis vagy globális fenntarthatóság címmel szerdától látható a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótermében.

Kínai szépérzet a festészetben, kalligráfiában és a pecsétvésésben

Megnyitották a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia Keletről... című képzőművészeti kiállítását hétfőn a Pesti Vigadóban.

Művészet összes cikke »

​A Nagy Háborúról mai fejjel, olajjal, ecsettel, mindennel

1vh_vigado_leadA Nagy Háború 1917-ben, az USA belépése után eldőlt. A húsdaráló persze tovább működött, a katonák harcoltak, a költők lelkesítettek, a haditudósítók – köztük a festőművészek – hőstettekről számoltak be. Talán csak Mendnyánszky László volt a kivétel, akinek jórészt vázlatban maradt háborús képein már megjelenik a borzalom, a szenvedés, az öldöklés hiábavalósága is. 100 év után is ezeket a végkövetkeztetéseket láthatjuk viszont a Vigadó Galéria 56 művészt felvonultató, megemlékező kiállításán.

100 év hatalmas idő, még a hatvanas, hetvenes években meghaltak azok, akik ott voltak a Doberdónál, Galíciában vagy Szerbiában. Gyermekkoromban falun már a jószág felügyeletével, no és a meséléssel voltak elfoglalva. Nagy megtiszteltetés volt, mikor ősz felé odaállították székeiket tüzeink mellé, és meséltek a szombathelyi legendás 83. gyalogezred galíciai harcairól.

1vh_vigado
fotó: MMA

Most ez az 56 művész rájuk is emlékezik, a múltba vesző arcukra, alakjukra, történeteikre. És ma élő művészként természetesen első sorban az öldöklés iszonyatára, embertelenségére, amely mellett elhalványul, lényegtelenné lesz a hősiesség. Ahogy a gondolkodás változásával szinte értelmezhetetlenné vált a haza iránti kötelesség fogalma is, a hősök pedig jórészt tengerentúli tálalásban, a tévéképernyőkről néznek ránk két reklámblokk közé szorulva.

1vh_vigado
fotó: MMA

Nehéz volt hát a kiállítás kurátorainak, Prutkay Péternek és P. Szabó Ernőnek a dolga, de nem volt egyszerű a felkért művészeké sem, hogy 2014-ben, a művészet száz év alatt ki tudja hányszor megújult formanyelvével valami olyan erőset hozzanak létre, mint mondjuk Mednyánszky báró a festőállványával, a szerb hadszíntért járva. Ugyanakkor másképp nyúlnak a témához azok, amiknek személyes kötődésük is van, mint például Szemadám György, akinek a nagyapja ott lehetett Limanovánál, a magyar huszárok egyik példátlan haditetténél (Limanova 1915, Császármadárnagyapám emlékére). Kelecsényi Csilla is a nagyapjára emlékezik, aki századosként megjárta az Isonzót (Magunkkal hurcolt emlékeink). Aknay János Bíró Ottó nevű nagybátyjára gondol (Im memoriam 1914-1918), Polgár Csaba Békássy lovas lepel című, egy lóról készített fénynyomata pedig Békássy Ferencnek állít emléket. A zsennyei földbirtokos és cambridge-i kétnyelvű költő, Virginia Woolf összejöveteleinek állandó vendége és Lord Keynes, a közgazdász barátja 1914-ben otthagyta a Cambridgei-apostolok nevű társaságot. Keynes kölcsönzött pénzt neki a hazaútra, hogy hazájáért harcolhasson, és egy év múlva huszárként el is esett Galíciában. A fénynyomat a holttest és a ló valószínűtlen hazaszállításának állít emléket.

1vh_vigado
fotó: MMA

Deim Pál még 1972-ben Minden értelmetlenül meghalt ember emlékére készített alkotásának egyik változatával van jelen, Kő Pál Piétája magyaros bajusszal és katonaruhában, fején kötéssel van kinyújtóztatva. A Gyulai Líviusz tollrajzán (Az első) megjelenő, bombákat hordozó repülő szerkezet pont olyan, mint ahogy a harcba indulók repülőgépeket elképzelhették. Sáros András Miklós hallatlanul finom ezüstvessző rajzain (Feljegyzés 2014 I. II.) pedig megelevenednek az Isonzó környéki helyek, melyek mélyén, a berobbant kavernákban most is egész szakaszok, századok alusszák végső álmukat. Jovián György szétlőtt, még két helyen parázsló betonbunkere (Conditio humana, 2014) is errefelé lehetett valamikor, és környékén pont olyan tárgyak heverhettek szétszóródva, amikből Prutkay Péter építette fel dobozait (A Nagy Háború, Sirató 1914–2014, Gleccser katonák emlékére).

1vh_vigado_plakat

A tárlat előterében a Gulyás testvérek legendás dokumentumfilmje, az Én is jártam Isonzónál pereg, és megnézhetjük Sára Sándor 1969-es, 10 perces Pro patria című filmetűdjét is, megrázó kivégzési jeleneteivel.

Pálffy Lajos

A Nagy Háború – Kiállítás az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából
Vigadó Galéria
2014.12.04. – 2105.01.18.

• Publikálva: 2015.01.13. 11:58 • Címke: első világháború 100, történelem