a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Bahget Iskander szír származású fotóművész képei az OSZK-ban

iskander lead

Bahget Iskander szír származású fotóművésznek az arab világgal és a magyar tanyavilággal kapcsolatos képeit, valamint portréit mutatja be az a kiállítás, amely Egy marék világ címmel péntektől látható az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.


Bahget Iskander Kecskemét-Hetényházán él. A tárlaton látható több mint hetven, főként fekete-fehér szociofotón a magyar tanyavilág és az arab világ tűnik fel, míg portréin a magyar irodalom és képzőművészet jeles képviselőit örökítette meg – mondta el a fotóművész az MTI-nek. A képeken a szíriai Adonis, a többször is irodalmi Nobel-díjra jelölt költő, a magyarok közül mások mellett Faludy György, Buda Ferenc, Kányádi Sándor, Illyés Gyula, Gion Nándor, valamint Diószegi Balázs tűnik fel. Mint elmondta, Egyiptomtól Algérián át Szíriában, valamint a Perzsa-öböl menti országokban fotózott. „Olyan felvételeket válogattam ki a kiállításra, amelyeken láthatják a nézők, hogy a vidámság vagy a fájdalom mindenhol egyforma” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy fontos volt számára megmutatni a kultúrák közötti kapcsolatot, párbeszédet. Felidézte: tíz éve ezelőtt indította útjára a Magyarország arab szemmel című vándorkiállítást, amelyet többek között Kairóban és Damaszkuszban mutattak be.

bahget iskander

Bahget Iskander hangsúlyozta: a kiállítás-sorozattal az volt célja, hogy a 300 milliós arab világ megismerje és megszeresse Magyarországot. Emlékeztetett arra is, hogy pár évvel ezelőtt volt látható Kecskeméten az Egyiptom magyar szemmel című tárlata, amelyet az egyiptomi nagykövet nyitott meg. Kitért arra is, hogy állami ösztöndíjasként jött Magyarországra, 1976-ban mérnöki-tanári diplomát szerzett, majd 1978-ban kapta meg a magyar állampolgárságot, fotózással 1968 óta foglalkozik. Az évek során jó barátságba került mások mellett Buda Ferenccel és Pintér Lajossal, az ő ismeretségük révén jutott a magyar irodalom nagyjainak közelébe.

iskander
Bahget Iskander képei a beépítés előtt (forrás: OSZK)

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy például Illyés Gyulával kezet fogtam az egyik kiállításomon” – jegyezte meg. Mint elmondta, gyakori vendége volt írótáboroknak és résztvevője volt a Nagybaracskai Szociofotós Alkotótábornak. Bahget Iskander 1943-ban született El-Barazinban. Alkotásai több gyűjteményben és múzeumban megtalálhatóak. Többek között Romániában, Szerbiában, a kecskeméti Fotográfiai Múzeumban, Egyiptom nemzeti múzeumában, Szíriában, valamint Ománban. Az OSZK-ban látható tárlat április 4-ig tart nyitva.

MTI

• Publikálva: 2015.02.11. 14:56 • Címke: oszk, kiállítás