a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Aranyérmekben és színekben rekorder

csok_leadCsók István lehet az a magyar festő, aki négy ország aranyérmét is megkapta különféle műveiért. Persze, büszke volt ezekre a díjakra, ugyanakkor talán Balatonaligán érezte a legjobban magát, ahol 25 évig töltötte családjával a nyarakat. Itt készült a Keresztapa reggelije, amibe belesűrűsödik mindaz, ami békebeli.

150 éve, 1865. február 13-án Sáregresen látta meg a napvilágot az egyik legszínesebb magyar festő.

Aki jeles iparos-molnár famíliába született Sáregresen és a csenevész fiúcskát körülrajongta a nagy család. Apja tehetős ember volt, így nem okozott gondot a taníttatása, az 1882-ben elkezdett pesti Mintarajziskolából – ahol Lotz Károly és Székely Bertalan is tanította – Münchenbe, majd a párizsi Julián Akadémiára vezetett az útja. A francia fővárosban Bastien-Lepage paraszti realizmusa volt rá legnagyobb hatással, ebben az időszakban születik Úrvacsora című képe, amelyért 1894-ben megkapja a francia Szalon aranyérmét, majd pedig az osztrák állami nagy aranyérmet is.

csok_urvacsora
Úrvacsora

Nagy siker volt ez egy viszonylag ismeretlen fiatalembernek, aki mégis csak egy messzi országból érkezett Párizsba. Az „éremeső” egy müncheni arannyal folytatódik, amit a magyar millennium alkalmából készített, Báthory Erzsébetet ábrázoló képéért ítéltek oda neki. (Itthon ez a munkája nyilvánvaló túlzásai miatt vitákat váltott ki.) Csók István 1903-ban telepedett le tíz évre Párizsban, de ekkor már a kezdeti realizmust egy sokkal festőibb, színesebb posztimpresszionista látásmód követi nála, és talán a belle epoque hatására gyönyörűen érzéki aktokat kezd festeni. Talán túl jól is sikerültek ezek a meztelen fiatal testek, mert 1905-ben végül is eme életérzést összegző önportrés, aktos Műteremsarok című remekműve nem kapott érmet a Szalonon.

csok_muteremsarok
Műteremsarok


Ugyanakkor a bohém Párizs mellett más színek is érdeklik. Nagybányán is többször megfordul és 1916 és 1931 között színpompás képeket fest a sokácok életéről, a délszláv nemzetiség hagyományos viseletét nézve persze ez nem is volt annyira nehéz dolog. A sokácok mellett virágcsendéletes tulipános ládák is fokozták a színpompát, és látni lehet, hogy Csók Istvánnak is tetszik mindez, mint ahogyan nagyon szereti kislányát, Züzüt is, akivel együtt megfesti a kor cseppet sem unalmas és szögletes polgári enteriőrjeit is. És akkor még ott van az örök szerelem, a Balaton, az aligai nyaraló, ahol 1915-től negyedszázadon át olyan kellemesen telnek a nyarak. Ahová augusztus 24-én megérkezik mindig a cigánybandával együtt Lajos keresztapa is. És visítanak a süldők, kés kerül a kacsák, libák nyakára. A nyár utolsó szép napjait együtt tölti a család, és ez jó, békebeli derű borít be mindent, ott van a reggeliző, pipázó keresztapát a balatoni háttérrel ábrázoló képen is.  

csok_keresztapa
Keresztapa reggelije


Valahogy ilyen volt egész hosszúra nyúló élete is, ezt sugározta 1921 és 1932 között, amikor a Képzőművészetin tanárkodott Lyka Károly hívására. De nem esett kétségbe akkor sem, mikor baloldalinak tartott tanítványai (Vajda Lajos és Korniss Dezső) miatt nyugdíjazták. Nem csinált belőle kurzusművészt a Wlassics Tiborról festett mellkép miatt 1911-ben kapott magyar nagy állami aranyérem sem, de az 1948-ben, és 1952-ben ismételten megkapott Kossuth-díj miatt sem váltott szocialista realizmusra. 96 évesen halt meg, közmegbecsülésnek örvendve.

csok_istvan
1900 körül (fotó: Virág Judit Galéria)


Csók István csaknem 70 alkotását és személyes tárgyait felvonultató kiállítás nyílt pénteken, február 13-án a Várkert Bazárban, a festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából hirdetett emlékév keretében. A válogatás öt nagyobb tematikus egység köré szerveződik: a műterem-ábrázolásokra és azon belül is elsősorban az aktokra, a népies zsánerképekre, a keleti tárgyakat megjelenítő festményeire, az eszményi otthon bemutatására, valamint a Balatont és a velencei Lidót ábrázoló, az idilli kertet megörökítő tájképeire fókuszál. A művész szívesen vette magát körül keleti és néprajzi tárgyakkal: ezeket a róluk készült festményekkel összefüggésbe hozva mutatják be a kiállításban, Csók István személyes bútoraival és a művészről készült archív felvételekkel együtt. A július 5-ig látogatható kiállítás. A kiállítás első napján Szabad a Csók! akciót hirdetnek a szervezők: a párban érkező látogatók – szülő, nagyszülő, rokon, társ, barát – egy jegy megváltásával tekinthetik meg a Csók-tárlatot.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.02.12. 14:59 • Címke: évforduló