a rovat írásai

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Művészet összes cikke »

​Kiolvadt a test, szárnyra kapott az angyal

balogh_leadBalogh Tibor hét festményét nézem egy piciny galériában a Mátyás téren, és az Amaro Drom 2006 és 2011 között készült 24 címlapját, Balogh munkáit.

Odakinn, a galéria előtt rendőri állomás, polgárőrségi autó és egy igazán európai játszótér. Balogh cserepekre törő, de mégis összeálló világa is európai világ, benne mindazzal a szenvedéssel, amit egy szülők nélkül felnövő ember érezhet. Világba vetettség, pislákoló fény a reménytelenségben.

BudapestI_Balogh
Budapest I.

Balogh Róbertet másfél hónaposan hagyta ott anyja egy fehérgyarmati ABC előtt. Hétéves koráig a baktalórántházi csecsemőotthon, az általános iskola ötödik osztályáig a berkeszi nevelőotthon, majd Tiszadob, a Vay és az Andrássy kastélyok. És egy-egy igazi, jó tanár és nevelő, aki nem hagyja annyiban a dolgot. És persze Balogh Tibor akarata, hogy akkor már a festő, tapétázó és a hegesztő szakmák mellé jó lenne egy érettségi is. Meg azért is, hogy felvételizni lehessen a Képzőművészeti Főiskolára. Mert négy gyerek összejött ott Tiszadobon, s míg a többiek jórészt a hülyeséget hajtották, ők rajzoltak inkább. És a dobi alkotótáborokból Rózsavölgyiné Tornyák Gitta, aki elvitte Baloghot Firenzébe, Velencébe és Párizsba. A most elhunyt König Róbert pedig tartotta benne a lelket az első, sikertelen felvételi után. Így lehetett belőle az ország első olyan grafikusa, aki cigány származását vállalva végezte el a Képzőművészeti Főiskolát.

angyal_balogh
Puttók

Balogh Tibor hét festményét nézem a Mátyás téren, és mindez előttem van. Ismerem a nevelőotthonok világát, a reménytelenséget, a nevelők szélmalomharcát. Tudom, hogy mekkora erő, elszánás kell ahhoz, hogy ne merüljön el az ember a rendszerben. Hogy megkapaszkodjon a való világ peremén, akár Jégbe zárt angyalként, mert a testet hiába tartja fogságban a hideg valóság, a szárnyak szabadon maradtak Balogh 2012-es festményén. És egyszer talán a test is kiolvad, szárnyra kap és néhány suta mozdulat, szárnypróbálgatás után felemelkedik. És rácsodálkozik a fővárosra (Budapest I., Budapest IV., Mátyás templom), ami Tiszadob után tényleg izgalmasnak tűnhet. Darabokra szedni, és újra összerakni magunknak, úgy, hogy helyünk legyen benne. És ott vannak a versek, amikre König tanár úr és az Amaro Drom akkori főszerkesztő helyettese, Néző László hívta fel a figyelmét. A versek, és az olvasásuk után születő finom és szép grafikák, később festmények, amik már többek voltak, mint a kastély parkjának fái.

jegbe_zart_angyal_balogh
Jégbe zárt angyal

Balogh szárnyra kapott, de ahonnan jött, azt sem felejtette el. Sokáig a Fővárosi Cigány Házban volt, most a Mester utcai Roma Galériában dolgozik. Hogy mindenkinek jobb legyen.

Budapest_Balogh
Angyali üdvözlet

Pálffy Lajos

Balogh/Amaro/Line
Balogh Tibor kiállítása
Gallery 8
2015.02.08. - 2015.03.06.

• Publikálva: 2015.03.02. 09:54 • Címke: kiállítás