a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​33. Sajtófotó – Vissza a képet saját közegébe!

capa_leadJelentős és frappáns formai újítással találkozhat az érdeklődő az idei, 33. sajtófotó kiállításon a Capa Centerben. A rendező, Szigeti Tamás éltető közegükbe, kvázi újságok lapjaira helyezte el a képeket.

Az egy méter széles és akár több méter hosszú szalagokon különféle méretekben jelennek meg a fotók, mellettük pedig magyarul és angolul ott a rövid magyarázó szöveg. Ismét csak megállapíthatjuk, nem változott a magyar valóság, a szegények továbbra is szegények, a politikusok rosszak, és még a természetben is vannak tragédiák, képzeljük csak bele magunkat egy szürkegém csőrében lévő ponty helyzetébe.

beli_sajtofoto
Béli Balázs (Barikád): Úton Európába

A mindig elszomorító magyar valósággal szembesülve a korábbi ilyen kiállításokon is a természetábrázolás kategória felé vettem az irányt, hogy ott enyhülést nyerjek. És sokszor eszembe jutott, hogy miért is kell nekem hosszúra nyúló sorozatokon végignéznem mondjuk egy-egy kilakoltatás tragédiáját. Nem túl didaktikus valahol az elképzelés, hogy e szembesülés által majd toleránsabbak leszünk a leszakadottakkal, elesettekkel? És úgy látszik, ez a tendencia tovább él, hiszen a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás (243 pályázó, 2738 pályázat, 7164 fotográfia, ebből 413 látható most a falakon, 86 pedig projektorral vetítve) két legfontosabb elismerését is hasonló tematikák kapták meg. A kiállítás mögött álló MÚOSZ nagydíját Béli Balázs nyerte el Úton Európába című, a migránsok kálváriáját bemutató sorozatával. Szép alkonyi és esti képek Ásotthalom környékéről, ha nem tudnánk a hátteret, nem látnánk a bennük rejlő tragédiát sem. Sőt, talán mosolyognánk is a rendőrfurgon hátsó ajtajának koszos üvegébe rajzolt Europa Tours feliraton. Sokkal közelebbi, szívhez szólóbb viszont az André Kertész-díjat érő sorozat, a debreceni Balázs Attila munkája, aki a 62 éves nyíregyházi Antal Barnabás Józsefet fényképezte le, amint a Katolikus Karitásztól kapott öltönyben, nagykabátban, megborotválkozva szentáldozáshoz járul a karácsonyi éjféli misén, majd pedig „hazamegy” a kapualjban lévő vackába. (Balázs ezzel elnyerte a megyékben dolgozó legjobb fotóriporter különdíját is, Béli Balázs pedig a legjobb 30 év alatti fotóriporter lett.)

balazs_sajtofoto
Balázs Attila (MTI): Egy hajléktalan karácsonya

A kiállítás mellesleg a képriport sorozat kategória (13 kategória van összesen) győztes munkájával, Csudai Sándornak a Majdanon készült, a tűz vörösét a korom feketéjével és vérrel vegyítő képeivel indul. Hasonlóan erőteljes fotó nyerte el az emberábrázolás kategóriát, ami Orbán Viktor súrolófényben lévő profilját mutatja 1 méterszer 1,5 méteres nagyságban. Az 2014. november 11-i frakcióülésről távozó miniszterelnök szinte összes pórusa megjelenik a fotón, szemét pedig tigrissárgára festi e különös fény. Orbán amúgy még egy díjazott képen szerepel, amint fázósan és magányosan egy sertéstelep szalagját készül átvágni. És ha már hír és politika, az idei Escher Károly-díjat egy a netadó elleni tüntetésről szóló kép és készítője kapta. Aztán a már emlegetett, most éppen a készenléti rendőrség marcona legényeivel fűszerezett kilakoltatás mellett tisztességes képriportot láthatunk a miskolci cigányok amúgy sikertelen svájci buszozásáról, és annak előkészületeiről (társadalomábrázolás dokumentarista sorozat első helyezett). Szembesülhetünk két megrázó esszében a csongrádi tanyavilágban uralkodó állapotokkal, amik némi hasonlóságot mutatnak a tavalyi Balaton Soundos sártengert, vagy egy 15 ezer főt megmozgató nógrádi goa fesztivált bemutató sorozattal.

ajpek_sajtofoto
Ajpek Orsolya (Index): Neohippi törzs járta táncát Nógrádban

Nem véletlen tehát, hogy nagyokat sóhajtva a természetfotós, a sportos és a humoros rész felé indultam, miközben azért olyan ügyes munkákat láthattam, mint Czeglédi Zsolt Naplementéje, ahol egy gázfáklya lángja beleolvad a lemenő Napba, olyan hatást adva neki, mintha az egy földből kinövő oszlop tetején egyensúlyozna. A természet kategóriát – mint jeleztem – uralták a halászó madarak. Végtelenül professzionális képek Máté Bencétől, aki a sorozat és az egyedi kategóriát is méltán vitte idén munkáival. A sportfotósok közül most Süveg Áronnak volt szerencséje, aki egészen különleges képet készíthetett egy snowboardosról a völgyből felszálló párának köszönhetően. A humor kategóriát pedig megosztva két tényleg vicces fotó kapta. Teknős Miklós két munkást kapott le, amint lábánál fogva belógatják társukat egy aknába (Magyar markológép), M. Schmidt János pedig egy férfi WC fullon lévő pissoir részébe tévedő takarítónő zavarát rögzítette memóriakártyára (Zavarban). Ezeken még én is érdek nélkül tudtam nevetni.

Pálffy Lajos

33. Magyar Sajtófotó Kiállítás
2015. március 20. – május 17.

• Publikálva: 2015.03.19. 16:02 • Címke: kiállítás, fotó