a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Kurzusok a betonról és a megosztásról

beton lead

A megosztás a témája az idei, már az ötödik Beton kurzusnak, amelyen hat felsőoktatási intézmény mintegy 60 diákja vesz részt és készít köztéri betonalkotásokat.

A programhoz szombaton nyilvános előadássorozat is kapcsolódik, amelynek a Design Terminál konferenciaterme ad otthont. Az S'39 Hibrid Design Manufaktúra által szervezett programon elsősorban építész-, mérnök-, forma- és bútortervező, valamint képzőművész-hallgatók vesznek részt. Először elméletben, majd gyakorlatban ismerkednek a betonnal, valamint annak kreatív felhasználási módjaival – közölték a szervezők az MTI-vel.

Idén a résztvevők a megosztás jegyében tervezik meg és készítik el köztéri beavatkozásaikat. A mottó a tapasztalat, a tudás és az eszközök megosztására is utal. A kurzus és a műhelyfoglalkozás fontos eleme, hogy mérnök- és művészhallgatók, építészek és dizájnerek csapatokban együttműködve dolgoznak egy-egy projekten, így lehetőségük nyílik megismerni egymás gondolkodásmódját, szakterületét, valamint megoszthatják egymással tudásukat, tapasztalataikat.

beton workshop

Ezt a munkát nyilvános előadások is segítik a Design Terminálban rendezett programon, ahol magyar, cseh és szlovák szakemberek előadásait hallgathatják meg nemcsak a résztvevők, hanem a téma iránt érdeklődők is. A nemzetközi szakemberek szombaton a beton felhasználásának tágabb értelmezhetőségéről, a public art és az emlékművek kapcsolatáról, az urbánus terek alakíthatóságáról és az innováció szerepéről beszélnek majd.

A korábbi években a diákcsapatok egyebek mellett puhabetonból készült bútort és napelemmel működő csillagtérképet készítettek, újjáépítettek egy díszkutat, valamint balesetveszélyes kátyúkat töltöttek fel betonnal. Az idei kurzus munkáit a közönség májusban, az OFF-Biennále Budapest nevű nemzetközi kortárs művészeti esemény programjában láthatja, amelyet április 24. és május 31. között rendeznek meg.

betonworkshop
Egy csendélet a Beton egyik korábbi workshopjáról (forrás: Beton Facebook-oldal)

A kurzust első alkalommal 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) rendezték meg, de később más felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak hozzá. Idén már a BME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (NYME-AMI) diákjai vesznek részt rajta.

Az idei megosztás mottó arra is utal, hogy a kurzusnak otthont adó Stoczek utcai műhelyben szerszám-örökbefogadási akciót hirdettek a szervezők; ide várják azok felajánlásait, akiknek van olyan felesleges szerszámuk, létrájuk vagy bármilyen hasznos eszközük, amit ingyen megosztanának a fiatalokkal, ezzel segítve munkájukat.

MTI

• Publikálva: 2015.03.24. 13:53 • Címke: hír, közösség