a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Csobbanj velünk!

Rendhagyó családi nap a Szépművészetiben

csobbanjleadFolytatódik a Szépműhely Mindenkinek! sorozat

Április 28-án, szombaton 10.00–13.00 óra között kiderül sok minden a víz és a művészetek kapcsolatáról. Milyen szerepet játszott a víz egy adott korban, a művészetekben, az emberek hétköznapjaiban? Hogyan és mit mesélnek a kiállított műtárgyak a vízről? Többek között ezekre a kérdésekre is megtalálhatja a választ a Szépművészeti Múzeum szombati különleges programján. A Szépműhely mindenkinek! programsorozat elnevezése azt jelzi, hogy ezen a családi napon már nem csak szülő és gyerek játszhat, alkothat együtt a múzeumban, hanem minden korosztály. A családosok mellé várjuk a már önállósodott kamaszokat, az egyetemistákat, a munkából kikapcsolódásra vágyó felnőtteket, és a több idővel rendelkező nyugdíjasokat is. A program során minden korosztály talál saját kedvére való feladatot, játékot.

csobb

A program felhívása:

Merülj el a különböző gyűjtemények vizeiben, és hagyd magad sodortatni az ott keletkező hullámokkal: 

Szállj be a fáraók bárkájába és ismerkedj a Nílussal!
Antik vízköpők vízével enyhítsd szomjadat! 
Pancsolj és fröcsögj a grafikai gyűjteményben!
Szeld a vizet holland kalózokkal! 
Fess víztükröket az impresszionistákkal!
Ha pedig elfáradtál, ülj be a Vizimoziba egy vizes látványra! 

A részvétel ingyenes. 
Előzetes jelentkezés nem szükséges.

Szépművészeti Múzeum
1146 Dózsa György út 41.

Info:

Tettamanti Zsófia múzeumpedagógus
Szépművészeti Múzeum
zsofia.tettamanti@szepmuveszeti.hu

Tel.: 469 72 94

• Publikálva: 2012.04.25. 10:53 • Címke: meghívó, kiállítás, kultúrtörténet, program