a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Good day, Marilyn

Ritka Marilyn Monroe fotók Wroclawban

marilynMilton H. Greene divatfotós Marilyn Monroe hollywoodi legendáról készített ritka fotóiból összeállított kiállítást mutatnak be júliustól a lengyelországi Wroclawban.

A város a múlt évben árverésen szerezte meg a több mint 3000 fotóból álló gyűjteményt 6,4 millió zlotyiért (475 millió forintért). A gyűjtemény, amelyben Marlene Dietrichről, Audrey Hepburnről és Grace Kellyről készült felvételek is láthatóak, a város fő attrakciójává válhat. 2016-ban Wroclaw lesz Európa egyik kulturális fővárosa. Greene filmforgatásokon, magazinfotózásokon, színpadon és a hétköznapokon kapta lencsevégre a dívát. Kritikusok előtt kedden mutattak be egy 47 felvételből álló válogatást, a nagyközönség júliustól láthatja a Good day, Marilyn címet viselő tárlatot.

marilyn desa.pl
Marilyn Monroe ritka arcait is láthatjuk (forrás: desa.pl)
  
„Aki végignézi a kiállítás képeit, minden fotón más-más Marilynt lát majd, mert nemcsak a színészt, a filmsztárt, hanem a magánembert is megmutatják” – mondta Marek Stanielewicz, a tárlat kurátora. Greene olyan magazinoknak dolgozott, mint a Harper's Bazar és a Vogue. Monroe-val egy fotózáson találkoztak, barátságot kötöttek, később pedig produkciós céget alapítottak, a filmdíva végül beköltözött Greene-hez és családjához. A fotós 1985-ben hunyt el.  Egy 1990-es évekbeli sikkasztási ügyhöz kapcsolódó amerikai felszámolási eljárás részeként tett szert Lengyelország a gyűjteményre. A Marilyn Monroe-ról készített képek első darabjait 2012-ben árverezték el.

MTI

• Publikálva: 2015.04.16. 09:52 • Címke: hír, fotó, kiállítás