a rovat írásai

Hazatértek Zórád józsefvárosi elvágyódásai

Pozsony és Eger után a Józsefvárosban kötött ki a 10 éve halott Zórád Ernő műveiből Egy legénylakás ablakából címmel összeállított kiállítás. Aki nem ismerné a világhálón fellelhetetlen grafikát, egy ifjú uracsot ábrázol, amint kitekint szobája ablakán, ahol az előtérben tartózkodó pózban, de kíváncsi tekintettel egy hölgyemény ücsörög. Odakinn pedig a legendás Tabán.

Tudást őrző főpapok vagy korunk szerencsétlenjei

55 éves, fest és a sokszorosított grafika minden műfajában alkot, performer, könyvet illusztrál, díszletet tervez és tévézik, zenél és főiskolai tanszékvezető. Ezt mind el lehet mondani Szurcsik Józsefről, de talán elég csak azokról a szögletes, tömbszerű fejekről, a messzire tekintő furcsán keskeny arcokról beszélni, mindjárt tudja mindenki, hogy kiről van szó. Most az Óbudai Kulturális Központban lehet megnézni néhány, nagyobb méretű festményét.

​Porosz szenet és színtartó fürdőtrikót is hirdetnek az Iparművészetiben

Soha nem volt még a magyar plakátművészet meghatározó időszakából, a két világháború közötti időkből ekkora anyag együtt, mint most az Iparművészeti Múzeumban. Már ezért is érdemes útba ejteni Lechner Ödön palotáját, de a múzeum rátett még egy lapáttal: a plakátokon hirdetett tárgyak közül is sokat előkerített és vitrinbe tett – igencsak helyesen.

​Edgar Degas indokolatlan magányossága

180 éve született Edgar Degas, aki egész életében rajzolta, festette és mintázta a gyönyörű nőket, de sosem nősült meg, és gáláns kalandjairól, elcsábított modelljeiről sincsenek feljegyzések. Pedig tengernyi alkalma lett volna az ismerkedésre a párizsi Opera színfalai mögött, a lóversenyen vagy a zenés kávéházakban. Talán a művészet papja volt, nem hagyta, hogy a hullámzó érzelmek, a családi csaták eltereljék figyelmét a lényegről?

Egyszerre telt és karcsú, pánszláv és szelíden szenvedélyes

Prágából hazaérkező turistáknál két furcsa dolgot is konstatálhat a szemlélődő: egyrészt meglehetősen bágyadtak az elfogyasztott finom söröktől, aztán pedig, különösen az ifjú hölgyek, de az urak is összetekert papírokat szorongatnak.

​Dante stanzái abszinttal és ópiumgolyócskákkal

130 éve született Livornóban Amadeo Modigliani, aki szép ember volt, rengeteg abszintot megivott Párizsban és tíz év alatt – mert ennyit engedett neki a sok szenvedély és a tüdőbaj – tehát tíz év alatt megalkotta az életművét. Alakja legendává vált, talán még most is kicsit Modigliani is szeretne lenni az, aki művésznek készül bárhol a kerek világon.

Kamiontárlat a Nagymező utcában

A Capa Központ lesz az egyik állomása július 22-23. között a Danube Revisited – The Inge Morath Truck Projectnek, amelynek keretében nyolc, a Magnum Photos által odaítélt Inge Morath-díjas fotográfusnő egy 7,5 tonnás kamionban kialakított mobil fotógalériával járja végig a Duna menti országokat a Fekete-erdőtől kezdve a Fekete-tengerig.

​Replikák és topalkotások – Dada és szürrealizmus a Galériában

Akkor hát azért tűnt annyira újnak az előzetesen kapott képeken az a biciklikerék! Replika, mint ahogyan a „legendás” Falikút és a Palackszárító is az, Marcell Duchamp egy gyűjtő kérésére készítette el újra az elkallódott, csak fotókon létező readymade-jeit a hatvanas években.

Németalföldtől Rómáig

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Zichy-gyűjteményéből ötven festményt, négy domborművet és egy márványszobrot mutatnak be a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ kiállító termében. Július 11. és szeptember 21. között közel nyolcezer látogatóra számítanak – hangzott el szerdán a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

A Capa Központ bérelheti a Tivolit

A Capa Központ veheti bérbe a két éve üresen álló Tivoli Színház épületét – így döntött a Fővárosi Közgyűlés a június 30-i ülésén. A Nagymező utca 8. szám földszintjén található ingatlant a Capa Központ egyesíteni fogja az első emeleten található kiállítóterével, így egy Közép-Európában is egyedülálló vizuális intézményt hozhat majd létre.

Marina Vlady hamutartója és Veres Péter dugóhúzós bicskája

A nagy nyári meleg elől a könyvesboltokba is be lehet menekülni, legtöbbjükben légkondicionálás is van! Az igazán ügyes könyvesek még kiállításoknak is találnak helyet a boltban. Mint az Örkény Istvánról elnevezett egység, amelynek kellemesen temperált Cultiris galériájában még néhány napig Balla Demeter remek fotóit láthatjuk a falakon.

Művészet összes cikke »

Szeretni egy diktátort

Ajándékok Rákosi Mátyás 60. születésnapjára

rakosi_leadA Néprajzi Múzeum kamarakiállítása az egykor 32 termet (!) megtöltő anyagból.

Nagy dolgokra képes a lelkesedés, a félelem és a tömegpszichózis. Ha pedig ezek hatásait a minden korban kéznél lévő és használatos propagandaeszközökkel még fel is turbózzuk, akkor kaphatunk egy olyan abszurd jelenetet is, hogy ragyogó tekintetű úttörők ölelgetnek és puszilgatnak egy csúf, kopasz gnómot, jelesül a mi Rákosi Mátyásunkat.

Ezzel az abszurddal mindjárt a Néprajzi Múzeum kiállításának elejére helyezett tévékészüléket nézve szembesülhet az ember, amelyen végtelenítve vetítik ama emlékezetes születésnap felvételeit. Igen, a két úttörőnek, a – gondolom – több ezer kádergyerekből gondosan kiválasztott kisfiúnak és kislánynak tényleg elragadtatást látni az arcán, és természetesen hasonló arcokat látni mindenhol az Operában, ahova csak elér a kor kamerája. (Mert volna csak valaki unott képet vágni, esetleg fintorogni!)

video
Sztahanovista felajánlások és ajándékok, Rákosi életútjának összefoglalása.

Ennek a már említett eszközökkel elért, és nagyon sokáig különböző intenzitással, de fenntartott lelkesedésnek a magyar vidék sem tudott ellenállni. Az, hogy néhány esztendő alatt a városok megszállása és "pacifikálása" mellett hogyan sikerült megroppantani a kommunistáknak a magyar parasztság gerincét is, nagyobb lélegzetű munka tárgya lehetne, a Néprajzi Múzeum március végétől május elejéig meghosszabbított kamarakiállításán csak a bizonyítékok, a keresztény-konzervatív vidék Rákosinak készített születésnapi ajándékai sorakoznak tisztes rendben a vasmegyeri díszpárnától a nádudvari díszkulacson át a bonyhádi járás által felújított, és a nagy születésnapra hímzéssel aktualizált bukovinai irhamellényig. (Tehát még a '40-es években valóságos kálváriát járt bukovinai székelyek sem maradhattak ki a kötelező adorációból.)

Igazi népi műremekeket találunk a tárlókban, különösen a fafaragások professzionálisak, ha szabad ezt a kifejezést ebben a műfajban alkalmazni. A szőttesek, hímzések, különösen a sokszor láthatóan utólag rákerült, Rákosit éltető és dicsőítő mondatok hímzési minősége (no és a helyesírás: Rákosi elftárs...) hagy némi kívánnivaló maga után. Talán éppen a remélt rosszkedv miatt, ami a készítőkön eluralkodhatott, látván veszni mondjuk a generációkon át összevásárolt családi birtokot, vagy a nemrégen kiosztott földet, a féltve nevelgetett pár lovacskát, vagy a nehezen beszerzett hosszúszekeret.

No de az is lehet, hogy a tiszántúli karikás ostorok valamelyikének a nyelébe a Rákosi-címert olyan kéz faragta, amely ezekben az időkben fogott először tollat valami esti iskolában. Minden lehet. Az biztos, hogy a jeles alkalomra díszkiadásban megjelent Ethnographia cikke szerint majdnem minden falu küldött ajándékot. A városok, gyárak és intézmények készítményeivel együtt 32 teremben és a lépcsőházakban kiállított anyag, amit 1952. március 9. és 11. között, 2 nap alatt 16 ezren néztek végig (gondolom boldogságtól ragyogó arccal és sokan könnyezve) a jeles folyóirat szerint. Amely a kor nyelvezetének megfelelően azon lelkendezik, hogy az anyag méltó demonstrációja a falu és a város egyre mélyülő barátságának.

video
Díszelőadás az Operaházban.

Írják ezt azon padlássöprések közepette, amelyek mögött a falusiak a "nadrágos embereket" látták, akik mindig is a városokban laknak. Amúgy sajnos ezt a kis kiállítást is (kár, hogy az egykoron 32 termet megtöltő anyag egészen kis töredéke került csak a tárlókba) leginkább csak a városiak, no meg külföldiek nézik, és még arra is gondolhatnak, hogy lám, mennyire megalázkodott megint ez a magyar paraszt. Pedig csak élni akart.

Pálffy Lajos

Rakosi60@neprajz.hu
Néprajzi Múzeum 2012. 03.09.-05.01.

• Publikálva: 2012.04.26. 12:49 • Címke: történelem, kiállítás, videó