a rovat írásai

A bajor filmhéttől a BAFTA-plakátokig

Nem kis büszkeséggel tudtuk meg, hogy az idén egy fiatal magyar grafikus, Szabó Levente készítette a legrangosabb brit filmdíj, a BAFTA plakátsorozatát. Büszkék voltunk már csak azért is, mert Levente még főiskolásként az egyik első munkáját a filmarchívum megbízásából készítette.

Aj Vej-vej a szomszédban

Világhírű képzőművészek – Aj Vej-vej, Andy Warhol és El Hadji Sy – alkotásainak bemutatásával emlékezik meg idén a prágai cseh Nemzeti Galéria megalakulásának 220. évfordulójáról.

Újragondolt Czóbel-életmű méltó körülmények között

Halálának negyvenedik évfordulójára megújult Czóbel Béla szentendrei múzeuma. Jó hír az is, hogy a Templom téri intézmény csak első volt a sorban, a város az összes kis múzeumát megújítják majd.

Világhírű fotók és a monarchia stílusa a Műcsarnokban

Steve McCurry-fotókiállítás, Fotóművészeti Nemzeti Szalon, természetművészeti tárlat és a monarchia utolsó évtizedeinek művészetét áttekintő kiállítás is szerepel a Műcsarnok idei programjában.

Wahorn Forever

Első alkalommal rendeznek nagyszabású retrospektív kiállítást Budapesten Wahorn András képzőművész műveiből. A kedden este megnyílt Wahorn Forever című tárlatok az 1960-as évektől 2015-ig tartó időszak munkásságát ölelik fel a B55 Galériában és a MissionArt Galériában Budapesten.

​Filmen a nagy műkincslopás – megtartották a kölcsönképeket

Dokumentumfilm-sorozat készül az 1915-ös San Franciscó-i Világkiállítás után eltűnt magyar műalkotások sorsáról. A Vombat Produkció és Barki Gergely művészettörténész azoknak a képeknek ered a nyomába, amiket az amerikaiak nem adtak vissza a Panama-Pacific International Exposition után. Amelyre 76 magyar festő, 44 grafikus és 12 szobrász ötszáz műalkotását utaztatták el az Egyesült Államokba.

​Festő, akinek két világháború is szétszórta képeit

A 40 éve halott Czóbel Bélának mindkét nagy világégés elől mindenét otthagyva menekülnie kellett, és amikor véget ért az öldöklés, tulajdonának, képeinek hűlt helyét találta. De sosem csüggedt el, talán ezért is élhetett meg olyan szép kort. Életkedve pedig ott van a vásznain, színeiben, mindenütt.

​Orosz avantgárd minden erényével és hibájával

Jekatyerinburgból érkezetek orosz avantgárd festmények a Nemzeti Galériába, abból a városból, ahol a bolsevikok lemészárolták a cári családot. A múlt szisztematikus eltörléséhez a művészet forradalmasítása is nagyban hozzájárult, Lunacsarszkij közoktatási népbiztos különös figyelmet fordított erre a területre. Nem mindig figyeltek viszont a forradalmi művészek arra, hogy mind esztétikailag, mind pedig tárgyi valóságukban maradandó értéket alkossanak.

​A másvilágképen dolgozó magyar szobrász

Régi adósságát fizette meg a szakma Samu Géza Vigadóbeli kiállításával. A 25 éve halott szobrász így is a legnagyobbak között van, de hát rövid az emberi emlékezet, újra és újra elő kell venni különleges fáit, hogy elgondolkodjunk a szépségen, és azon is, hogy mennyi, de mennyi mindent hoztunk magunkkal múltunkból.

Fétis a múzeumban

A fétis témájára épülnek a Magyar Nemzeti Galéria idei első Múzeum+ tematikus estjének programjai: csütörtökön többek között divatbemutatót rendeznek a most futó El Kazovszkij-kiállításban, előadást tart Szegedi Kata divattervező és Lakatos Márk stylist, de lesz talizmánkészítés, táncbemutató, valamint beszélgetés a modern plakátművészetről is.

„A fejed a kés pengéjéhez lesz hasonlatos”

Ötven éve, 1966. január 11-én halt meg Alberto Giacometti svájci szobrász és grafikus, a 20. századi szobrászat egyik kiemelkedő mestere. A mutató ember című életnagyságú alkotása 2015-ben rekordáron, 141 millió dollárért cserélt gazdát, szobor soha ilyen drágán még nem kelt el.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok