a rovat írásai

Döntöttek a Capa Központ ösztöndíjairól

A Capa-nagydíj zsűrije Kudász Gábor Arionnak Az emberi lépték, Sopronyi Gyulának Kilencven perc, valamint Stiller Ákosnak Roma Biblia című pályaműveikért ítélte oda a fejenként 500 000 forintos támogatással járó ösztöndíjat.

Sikerkiállítás Berlinben

Az impresszionizmust és az expresszionizmust együtt bemutató tárlat nyílt pénteken Berlinben a két festészeti irányzat remekműveiből.

Királyok és művészek fotósa

A világhírű fotóművész, Juan Gyenes (alias Gyenes János) élete javát Spanyolországban élte le. Végigfotózta a művészvilágot Bartóktól Chaplinig, de ő készítette Francóról az utolsó, János Károly királyról pedig az első hivatalos fényképet is.

A jelenlévő jövő Koreából

A Koreai Modern és Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumának (MMCA) médiaművészeti gyűjteményét mutatja be a Koreai Kulturális Központ május 20-tól Budapesten.

Biciklivel múzeumban

Május 22-én „Várból a Parkba – Bringázz egy egyenlőbb világért!

Az árverésen elkelt legdrágább 10 műtárgy

Árverési világrekordot döntött egy 179 millió 365 ezer dollárért (49 milliárd forint) elkelt Picasso-festmény hétfőn a Christie's aukciósháznál New Yorkban, ezzel a Les Femmes d'Alger – Version O (Az algíri nők – O változat) című mű lett minden idők legdrágább, aukción eladott műalkotása.

Hitler fürdőkádját is kipróbálta

Lee Miller amerikai fotóművész, Man Ray tanítványa szürreális alkotásokat, divat-, portré-, és úti képeket, valamint háborús riportfotókat készített. Kiállítása most nyílt a bécsi Albertinában.

Az örmény kiállítás nyerte a Velencei Biennálét

A diaszpórában élő örmény művészek munkáiból válogató, Armenity/Haiyutioun című kiállításával Örményország nyerte el a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlánt az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén, az All the World's Futures című főkurátori kiállítás művészei közül pedig az amerikai Adrian Pipert jutalmazták Arany Oroszlánnal.

​Nemzeti tragédiáink legnagyobb krónikása

180 éve született Kolozsváron Székely Bertalan, nagy nemzeti tragédiáink utolérhetetlen krónikása.

Hazatért egy Barabás Miklós-festmény

A Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta Barabás Miklós akvarelljét, az egyik aradi vértanút, Leiningen Károly grófot ábrázoló portrét az Angliában élő Ambrus Győző. A kedden ünnepélyesen átadott alkotás hollétéről több mint száz éven át nem lehetett tudni.

​Először Budapestre jött el a kínai Munkácsy

Szenzációs kiállítás nyílott a Magyar Nemzeti Galériában Kína egyik legnevesebb festőművészének 110 munkájából.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok