a rovat írásai

Kiállítás a retro komputerművészetről

A számítógépes művészet magyar képviselőinek első külföldi, 1990-es csoportos bemutatkozásának rekonstrukcióján keresztül ad átfogó képet a művészeti ág rendszerváltozás előtti történetéről a Magyar Nemzeti Galéria június 24-én nyíló új kiállítása.

Kiállítás Juhász Ferenc és Hantai Simon barátságáról

Élő búcsú címmel a tavaly elhunyt Juhász Ferenc előtt tisztelgő kiállítás nyílik a Kieselbach Galériában, ahol mintegy 50, nagyobbrészt eddig sosem kiállított Hantai Simon-alkotás idézi fel a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar költője és a világhírű magyar származású festő barátságát.

​Öntöttvas kályháktól indulva a szobrászok közül a legmesszebbre

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza reggelente jelmezt öltött és kürtszóval vonult ki lóháton az Epreskertből. Megtehette, az ő „birtoka” volt, saját maga rendezte be, hogy aztán a számtalan megrendelés mellett tanítványokkal vegye körül magát és negyven évig itt tanítson.

​Székely lovai a bécsi Belvedere-ben

Székely Bertalan híres mozgástanulmányai közül is kiállítanak két tablót Bécsben, az Alsó-Belvedere palotában. A június 9-től látogatható tárlat témája a fotográfia, mint 19. századi új médium felhasználása a korszak festészetében Makarttól Klimtig.

​Talpas Kossuth, Caola borotvakrém és zsilettpengék

Stalter György életművéből válogatott Kincses Károly a Mai Manó Ház jelenleg is látható kiállításán. A kurátornak, aki talán a legtöbb fotókiállítást rendezte ebben az országban, nagyon nehéz dolga lehetett.

​A könyvek helyett a természetet tanulmányozta

A katalán szecesszió egyedi stílusáról ismert mesterének, Antoni Gaudínak életében inkább csak gúnyban volt része, ma azonban épületei turisták millióit csábítják Barcelonába.

Japán napok a Hopp Ferenc Múzeumban és a Kogart Házban

Teaceremóniával, zenei bemutatókkal, képregényekkel, japán rajzfilmekkel és jelmezversennyel is várják a keleti ország kultúrája iránt érdeklődőket a Japán napok programjai szombaton és vasárnap a Hopp Ferenc Múzeumban és a Kogart Házban.

Végre ​Modigliani is megérkezik Budapestre

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást felvonultató tárlatra a világ több nagy múzeuma és magángyűjteménye kölcsönzött műveket – közölte a Magyar Nemzeti Galéria.

Kiállítás a fényképészet és a festészet kapcsolatáról

A fényképészet és a festészet kapcsolatát vizsgálják Bohus Réka, Eperjesi Ágnes és Robitz Anikó absztrakt ihletettségű fotográfiái, melyekből Triangle címmel látható csoportos kiállítás péntektől a budapest TOBE Galleryben.

​Akik felismerik az idő jeleit – a Kosztándi házaspár kiállítása

Kosztándiék kiállítása van a Forrás Galériában. Kosztádni B. Katalin és Kosztándi Jenő Kézdivásárhelyen élték le az életüket, a hosszú udvarok városában. Ott, ahonnan már kéklenek a nagy hegyek, és ahol még mindig túlnyomó többségben vannak a magyarok. És ezt köszönhetjük többek között olyan embereknek is, mint ők, akik hat évtizede dolgoznak azon, hogy a magyar kultúra a Kárpát-medence legkeletebbi magyar városában megmaradjon.

Közel negyven éve mester az Epreskertben

Kő Pál Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrász, érdemes művész, a nemzet művésze június 2-án hetvenöt éves.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok