a rovat írásai

Prekoncepcióval a World Pressre

Bevallom, hogy az előzmények miatt némi prekoncepcióval érkeztem az idei World Press kiállításra, a Néprajzi Múzeumba. Biztos voltam benne, hogy halálhörgés és vértenger fogad, és ismét szembesülhetek az emberi szenvedés megannyi formájával. Ezért is bíztam a kísérőkiállításként, mintegy feloldásul idehozott párizsi fotókban. És nem igazam lett?!

​Carsten Stabenow megszólaltatja a Műcsarnokot

Igazán innovatív módon hangművészeti kiállításra vállalkozott a Műcsarnok. A 12 meghívott művész jobbára helyspecifikus hangművészeti installációkat állított össze az impozáns méretű terekben.

Az utolsó pillanatig forgatta az ecsetet

Valahol ott van a lényeg, hogy a késő barokkban, a rokokóban rengeteg festő működött a nagy művészeti centrumokban, de a perifériákon is. Mégis, szinte bármelyiket odatehetjük egy Watteau kép mellé, az nem veszít fényéből, nem halványítja el semmi. 330 éve született a festő, akit sajnos nagyon korán, 36 éves korában elvitt a tuberkulózis.

Varázslók a Nemzeti Múzeumban

Amikor 1956 véres őszén az oroszok az Iparművészeti Múzeumot sem kímélték, megannyi más felbecsülhetetlen érték mellett darabokra tört egy zöld üveg díszkancsó is.

Fotóutca Fesztivál a hétvégén

Fotóutca Fesztivál néven közös rendezvénysorozatot szervez október 9. és 12. között a Nagymező utcában a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Mai Manó Ház.

A mosoly, amit nem lehet sminkkel és plasztikázással előállítani

A Párbeszéd Házában olvasom újra Petrás Mária hitvallását, mielőtt sorra venném a kápolna falára akasztott műveket. „Imádságos harangozással kezdődött a nap és azzal is ért véget.”

Somogyi Győző életműve a Vigadóban

A Kárpát-medence magyarok lakta területeiről érkezett gyerekek festették meg nagy méretben Somogyi Győző Matyó Madonnáját. Az akcióval a Salföldön élő Kossuth-díjas grafikus és festőművész életműkiállítását köszöntötték, amely a Vigadóban fog megnyílni október 4-én.

A rövid lábú nők mestere

Vajon miért lettek olyan vaskosak, rövid, erős lábúak Maillol női, tehetnénk fel a kérdést. A neves francia szobrász kortársa és riválisa, Rodin sem ódzkodott a nagy tömegektől, de kőből, márványból kibomló aktjaira mégis a szenvedély mellett kecsesség is jellemző.

Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából

Új, állandó irodalmi kiállítás nyílt csütörtökön a debreceni Déri Múzeum Medgyessy emlékmúzeumában.

Múzeumok őszi fesztiválja – Több mint 1700 program hat héten át

Országszerte 168 múzeumban több mint 1700 program várja a látogatókat a Múzeumok őszi fesztiválján szeptember 29. és november 9. között.

Cangiante – Keserü Ilona kiállítása a Szépművészetiben

A színhasználat kérdését vizsgálja Cangiante címmel Keserü Ilona művészetében a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének csütörtökön megnyílt kabinetkiállítása.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok