a rovat írásai

Hazakerült Berény Róbert egyik elveszettnek hitt főműve

Mintegy kilenc évtized után visszakerült Magyarországra Berény Róbert festőművész egyik elveszettnek hitt főműve, az Alvó nő fekete vázával című festmény, amelyet a Virág Judit Galéria bocsát aukcióra december 13-án.

Két kézzel festett öt pengőért, tál ételért, sörért

Scheiber Hugó nem volt válogatós, szeretett enni és inni, ugyanakkor mindig kifogástalanul öltözött. Szájában az elmaradhatatlan szivarral járta a buja pesti éjszakát, nem volt jó otthon a lánytestvéreivel és anyjával megosztott szobakonyhában. A Kieselbach Galéria jóvoltából nézhetjük meg száz jól megválogatott munkáját.

Isten, a hit és a hagyomány ereje a jól végzett munka örömével

Mi lenne velünk Somogyi Győző nélkül?! Furcsa lehet első látásra ez a megállapítás, de ha végignézzük a 72 éves művész életét és munkásságát, bizony hamar kiderül, hogy közel járunk az igazsághoz. És óhatatlanul megfogalmazódik bennünk a következő kérdés: miért kellett egy hatvanas évektől alkotó művésznek fél évszázadot várnia, hogy a közönséggel együtt egy helyen láthassa művészetének, életművének legszebb darabjait.

Kortárs képalkotó technológiák a Capa Központban

A Google Glass, az Oculus Rift, a Layar, az Xbox Kinect és számos egyéb, a kiterjesztett, illetve a virtuális valóságot alkalmazó eszköz és program próbálható ki a Kép és képtelenség című interaktív kiállításon hétfőtől a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

​Tíz megváltatlan Goya Arnulf Rainertől

No persze, nem gyerekes bosszúkról, unaloműzésképpen elkövetett irkafirkákról van itt szó, a pusztítás, pusztulás után a művész szándékai szerint új életre kelnek ezek a művek.
A 85 éves Arnulf Rainer előtt tiszteleg kamarakiállításával a Magyar Nemzeti Galéria. Rainer, aki első alkotásait még Ausztria szövetséges megszállása (1945-55) alatt hozta létre, töretlen életerővel firkálja össze a saját és mások portréit, régi nagy mesterek alkotásait.

Turning Points – A huszadik század fordulópontjai a Nemzeti Galériában

Tizenhat ország huszonhat alkotója vagy művészcsoportja elemzi a 20. század történelmét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) és az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézeteinek Egyesülete (EUNIC) péntektől látogatható, Fordulópontok/Turning Points című kiállításán.

Extrateatralitás precíz fotókon

Erwin Olaf talán már Magyarországon is híres: Vermeer-díjas fotós, aki hatalmas stúdiójában divatfotókat, beállított gigantikus képeket készít, nemrégiben a holland eurós pénzérméket tervezte meg. A debreceni MODEM-ben október 25-én nyílt a fotóiból kiállítás, a megnyitóra pedig holland nagykövet és a fotóművész is eljött.

Rembrandt és protestáns polgár arany évszázada a Szépművészetiben

A protestáns etika, a szorgalom és hozzáértés, a puritán életvitel van ott a holland arany évszázad mögött, amikor lakosságát 60 százalékban városokban, kikötőkben tudó állam a tengerek és a kereskedelem ura volt.

​Munkácsy, Paál László és Rippl-Rónai Kínában

November 4-től nagyszabású kiállításon ismerheti meg a kínai közönség a magyar művészet 19-20. századi klasszikusait a Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19–20. század fordulóján című kiállításon, a sanghaji China Art Múzeumban.

​Művészteremtő vakbélgyulladás

Cézanne, Matisse, Picasso. Ez elkezdte, az továbbvitte, amaz beteljesítette. Mármint a képzőművészet modernizálását – egyesek szerint. Cézanne sokat kínlódott a festéssel, Matisse a végén botra szerelt krétával rajzolt a falra, Picasso zseni volt. Cézanne magányosan dolgozott, Matisse pedig végig rivalizált Picassóval. 1906-ban Gertrude Stein révén ismerkedtek meg, aki ügyesen mindkettőtől vásárolt, és Matisse 60 évvel ezelőtti haláláig tartott a verseny.

Lechner Ödön-konferencia

Lechner Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát szerveznek az Iparművészeti Múzeumban.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok