a rovat írásai

Nemzetközi Szimmetria Fesztivált tartanak Bécsben

Nemzetközi Szimmetria Fesztivált tartanak Bécsben, a hétfőn kezdődő programsorozat részeként a bécsi Collegium Hungaricumban kiállítást és koncerteket is szerveznek.

Több mint 680 program az Ördögkatlanon

Több mint 680 programot kínál várhatóan 50 ezer látogatónak a kilencedik Ördögkatlan Fesztivál, amelynek augusztus 2. és 6. között ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és az idén csatlakozó Villánykövesd.

Augusztusban újra Hétrétország

Hétrétország címmel augusztus 12-én megkezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye. A tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozaton ötven udvarház várja nyitott kapukkal a vendégeket, Őriszentpéteren, a „bázison” pedig koncerteket, művészeti programokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket tartanak.

A jövő meglepően jó zenéje – Best of diploma 2016

A fiatalság frissesség, bátorság, nyers őszinteség, és még sok minden, ami mi, a többség nem vagyunk. És ez hol nyilvánulna meg hatványozottabban, mint a Képzőművészeti Egyetemen, ahol a jövendő művészeti elitet képzik. Ahol az új vezetéssel sok minden változik, nagy reményekkel érkeztünk mi is a végzősök legjobbjainak kiállítására.

Albán és koszovói kortárs művészet a Lumúban

Mások mellett Anri Sala, Adrian Paci és Sislej Xhafa; összesen huszonöt alkotó, illetve csoport munkáin keresztül térképezi fel a kortárs Albánia és Koszovó képzőművészetét A bálna, amely tengeralattjáró volt címmel a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) péntektől látható kiállítása.

Elárverezik Dawid Bowie műgyűjteményét

Elárverezi novemberben a januárban elhunyt David Bowie műgyűjteményét a Sotheby's, a több mint 400 darabos kollekciót először ismerhetik meg a néhai brit zenész rajongói és a műgyűjtők.

​Koszorús költő a képkereskedésben

A Kieselbach Galéria valójában jóval több, mint egy képkereskedés: névadó-tulajdonosa olyan nívós kulturális produktumokat helyez elénk meglehetős rendszerességgel, amire pályatársai ritkán képesek. Egyfajta kultúrmissziót teljesít, hiányt pótol, gondoljunk csak Batthyány Gyula, vagy Scheiber Hugó mára már szinte ismeretlen életművének újrafelfedezésére. Most több száz sárga rózsával és Hantai Simon félszáz munkájával Juhász Ferenctől vesznek „élő búcsút”.

Nők Chanelben

A divatfotó műfaját művészi rangra emelő fotósok sorát folytatva, július 8-tól a svéd Peter Farago és Ingela Klemetz Farago kiállítása lesz látható. Az alkotópáros a CHANEL divatházzal együttműködve 2010-től kezdődően dolgozott a Northern Women in Chanel (Északi nők Chanelben) és a a Women in Chanel (Nők Chanelben) című projekten.

A cipszerek kincsei Budapestre utaztak

1872-ben pedig a jó kassai polgárok úgy döntöttek, hogy múzeumot alapítanak, és létre is hozták a Felsőmagyarországi Múzeum Egyletet. Amely aztán rá egy évre már ott volt „középkori régiségeivel” a bécsi világkiállításon.  1876-ban pedig Arany Csillaghoz címzett Fő utcai fogadóban megnyílt a Felsőmagyarországi Múzeum első tárlata, az igazgató pedig Klimkovács Béla lett. Elröpült aztán néhány évtized és Kassából Kosice lett, az igazgatót Josef Poláknak hívták már, az intézményt pedig Állami Kelet-szlovákiai Múzeumnak. De nem is a név és az igazgatók személye érdekes, hanem azok a felbecsülhetetlen értékek, amikből most a Vigadóban látni egy kisebb csokorra valót.

​Ami még nem volt: megjött Modigliani!

Lehet, hogy csak legenda, de az 1920-ra már befutottnak mondható Picasso többször is elutasította egykori cimboráját, a beteges és bohém Modiglianit, akinek sosem volt elég pénze. Most egy hónapig ott vannak egymás mellett a budai Várban, ahol a katalán zseninek április végén nyílt a kiállítása, a magyar fővárosban még soha sem látható livornói olasznak pedig ma. Picasso és Modigliani együtt, tényleg szenzáció, Budapest egy nyárra a múlt századi modern festészet fővárosa lett, köszönjük a szervezőknek!

Boldog békeidők 3D-ben

Az 1900 körüli évtizedek világát idézi meg a holnap, június 28-án nyíló kiállítás a Műcsarnokban.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok