a rovat írásai

​Főszereplők és statiszták Sylvia Plachy fotóin

Sylvia Plachy fotóit nézegetem a Mai Manó Házban és mindjárt be is utazom vele a fél, vagy inkább a kétharmad világot. Valahogy úgy képzelem, hogy az ő élete (is) egy nagy utazás, ami valamikor a kamaszlány kíváncsiságával indult, és ez a kíváncsiság, párosulva az erkölcsi érzékenységgel, megmaradt a mai napig.

Good day, Marilyn

Milton H. Greene divatfotós Marilyn Monroe hollywoodi legendáról készített ritka fotóiból összeállított kiállítást mutatnak be júliustól a lengyelországi Wroclawban.

Nemes vetélkedés a Falk Miksa utcában

Vetélkednek a szomszédvárak: a Kieselbach Galéria Batthyány-kiállítására mintegy válaszul Virág Judit összegyűjtött vagy 140 Vaszary-alkotást, és tíz évvel a nemzeti galériás nagy kiállítás után elegáns pályaképet állított ki az egyik legvirtuózabb magyar festő alkotásaiból. Úgy, hogy csak magángyűjteményekben található képeket rakott ki falaira.

Szexuális neuraszténia és hétköznapkerülés a Kieselbach Galériában

1953. március 19-én verték meg először az ávósok gróf Batthyány Gyulát, az első felelős magyar miniszterelnök dédunokáját az Andrássy út 60-ban. Hibája az volt, hogy arisztokrata, és valaki, aki ismerte, és akitől ugyanott neveket akartak, kibökte az övét is. Batthyány Gyula jeles festő volt, műveit most a Kieselbach Galériában láthatjuk.

Szobrászat szenvedéllyel

Április 3-án lesz nyolcvanéves Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze, aki jellemzően a hagyományra épít, de el is rugaszkodik attól, meglepő újításai miatt nemegyszer került a kritika kereszttüzébe.

Lombképek, ügyiratgrafikák, monumentális agyagemberek

Van úgy, hogy az ember egy helyen, mondjuk egy városban éli le az életét. Ezek olyan helyek, ahol egy ízig-vérig képzőművész is otthon érezheti magát. Épp úgy, mint Ujházi Péter Székesfehérváron. A 75 éves művésznek a Várfok Galéria szervezett Budapesten születésnapi tárlatot.

Kurzusok a betonról és a megosztásról

A megosztás a témája az idei, már az ötödik Beton kurzusnak, amelyen hat felsőoktatási intézmény mintegy 60 diákja vesz részt és készít köztéri betonalkotásokat.

A játékösztön nyomában a Lumú új kiállítása

Fájdalmas videojátékon, énekre mozgó golyóroboton és egyéb, játékként kipróbálható installációkon keresztül kutatja a játékösztön mibenlétét a /////////fur//// néven alkotó német médiaművész-páros, Volker Morawe és Tilman Reiff no pain no game című kiállítása, amely péntektől látható a Ludwig Múzeumban.

​33. Sajtófotó – Vissza a képet saját közegébe!

Jelentős és frappáns formai újítással találkozhat az érdeklődő az idei, 33. sajtófotó kiállításon a Capa Centerben. A rendező, Szigeti Tamás éltető közegükbe, kvázi újságok lapjaira helyezte el a képeket.

ENSZ-inspirálta kiállítás Bécsben

A politika és művészet kapcsolódik össze a csütörtökön este a bécsi múzeumi negyedben megnyíló kiállítás anyagában, amelynek munkáit az Egyesült Nemzetek Szervezetének tevékenysége inspirálta.

Mesés csodák vagy csodás mesék fehér papíron

Vannak emberek, akik csodákra képesek egy fehér papír és egy toll segítségével. A 49 éves Németh Miklós grafikáit nézegetve jutott ez eszembe. A zalaegerszegi művész rajzait végre a fővárosban is láthatjuk, igaz csak egy parányi szobácskában, a várbeli Koller Galéria emeletén.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok