a rovat írásai

Új Picasso-festmények már létező Picasso-festmények alatt

Picasso több korai festménye is újabb képeket rejt - állapították meg a barcelonai egyetem kutatói, akik röntgen- és infrasugaras vizsgálatoknak vetették alá a helyi Picasso-múzeum gyűjteményének hat alkotását.

Gendzsi herceg nyomában

A középkori Japán legfőbb krónikája egy különleges regény a „fénylő hercegről”, amely folyamatosan jelen van a japán kultúrában, sőt, mint a kiállításon kiderül, a magyarban is fel-felbukkan.

Volt Picassónk, Van Goghunk és Cézanne-unk is rendesen

Három Picasso, három Van Gogh, hat Cézanne, hat Manet, hét Renoir, két Gauguin és 11 Courbet – 1913-ban ebből a páratlan gyűjteményből ajánlott fel megvételre Nemes Marcell az államnak, de a vásárlás elmaradt, a képek padig szétszóródtak a nagyvilágban.

Kiállítás a Saul fia szereplőinek portréiból

Nemes Jeles László Saul fia című filmű, Oscar-díjra nevezett filmjének szereplőiről készített portrékat a forgatás szüneteiben Hermann Ildi, ebből az anyagból látható kiállítás HátraArc címmel vasárnaptól a Kortárs Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

​Magyar, akire még odafigyelt a világ

Nyolcvan éves lenne Makovecz Imre, az utolsó magyar, aki révén építészetben is felkerültünk a térképre. S miközben még állami szinten is megemlékezünk róla, legalább 50 kész terve, köztük életművének koronája, a krisztinavárosi Szent Mihály templom van még bedobozolva, portól, nedvességtől hosszú távon megóvva.

​Jelentések és feljelentések az év kiállításán

Egy kiállítás erejéig visszatérni látszik a korábbi Ernst Múzeum: a fotográfia mellett most olyan műfajok, határterületek is megjelennek tereiben, amire mostanában nem volt példa. Mozgókép, szöveg, hang, szobor és installáció: három művész, Esterházy Marcell, Forgács Péter és Gerhes Gábor friss munkáit láthatjuk az év kiállításának beharangozott eseményen.

Ahogy a Nap járt, úgy lépett egyik vásznától a másikhoz

Persze, hogy Claude Monet-ról lesz szó, aki soha nem látott fanatizmussal képes volt csaknem száz képet festeni a Westminsterről, vagy 250-et a saját kezűleg épített kert tavirózsáiról. Mindettől függetlenül azért lett híres, mert a tárgyak térbeli viszonylatai helyett azok színei, az azok keltette benyomások, impressziók érdekelték.

Színes falak a városban

Összesen tizenhárom budapesti falfelületre kerültek Magyarországot bemutató művészi festmények az idei Színes város Budapest fesztivál keretében  hangzott el a programot záró csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón.

​Nádler Istvánnal ünnepel a negyedszázados galéria

Negyedszázados lett Budapest egyik első magángalériája, a Várfok. Az évfordulót kísérő egész éves programsorozat kiemelkedő eseménye Nádler István kiállítása.

Újranyit a párizsi Rodin Múzeum

Három évig tartó teljes körű felújítás után csütörtökön újra megnyitja kapuit a párizsi Rodin Múzeum. A 16 millió euróba (öt milliárd forintba) kerülő munkálatok költségének felét a múzeum önerőből teremtette elő.

A kurátor esszéje és El Kazovszkij utazásai

A maga nemében páratlan kiállítást rakott össze a nyolc éve elhunyt El Kazovszkij műveiből a Magyar Nemzeti Galéria. Egy valóságos labirintust, amiből igazán nincs kiút, mint ahogyan El Kazovszkij sem tudott megszabadulni a neki rendelt testtől. Pedig erősen próbált, és eme próbálkozások gyűjteménye (is) művészete.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok