a rovat írásai

​Kiolvadt a test, szárnyra kapott az angyal

Balogh Tibor hét festményét nézem egy piciny galériában a Mátyás téren, és az Amaro Drom 2006 és 2011 között készült 24 címlapját, Balogh munkáit.

Egon Schiele múzsájáról nyílt kiállítás Bécsben

Egon Schiele múzsáját, Wallyt és a modell festővel töltött éveit mutatja be a bécsi Leopold Múzeum új kiállítása.

Chagall-kiállítás nyílik Pécsett áprilisban

A 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) alkotásaiból nyílik kiállítás áprilisban Pécsett – jelentette be a Janus Pannonius Múzeum művészettörténeti osztályvezetője szerdán a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

„Új viszonyt kell kiépíteni a látogató és a műtárgy között”

Megújult szemléletű Iparművészeti Múzeumban (IMM) gondolkodik és az intézmény átfogó rekonstrukcióját, valamint bővítését készíti elő Cselovszki Zoltán megbízott főigazgató.

Pályázat 3D-s nyomtatási technológiával készülő műalkotásokra

Háromdimenziós nyomtatási technológiával készülő műalkotásokra hirdetett pályázatot a Design Terminál What-to-print-in-3D címmel; a leadási határidő március 30.

Tanszékvezető természetművész a Vízivárosban

Hogy hogyan is lesz egy természetművész tanszékvezető egy vidéki főiskolán, arra talán korunk sokat emlegetett művészetfelfogása adhat némi magyarázatot: a művészet az, amit fogyasztunk.

Az aluljárók Robin Hoodja

Egyik lábbal az underground művészek között, a másikkal a legdrágább galériákban – a New York-i festő és rajzoló sztár: Keith Haring.

​Békebeli Esősnap Sötéttarka Százvíz

Hundertwasser nélkül Bécs, vagy még inkább Ausztria igencsak kevesebb lenne. Ugyan az építészszakma egy része a mai napig fúj rá, ugyanakkor épületei, átépítései szemet gyönyörködtetően ott vannak szerte a nagyvilágban. 15 éve aludt el a bolondos művész, Ausztria felé hajózva.

A Bigot-pavilon című tárlat holnap zár

Csütörtökön látogatható utoljára a Bigot-pavilon című kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban. A francia szecessziós épületkerámiákat felvonultató tárlat darabjait eddig mintegy 70 ezren látták.

Aranyérmekben és színekben rekorder

Csók István lehet az a magyar festő, aki négy ország aranyérmét is megkapta különféle műveiért. Persze, büszke volt ezekre a díjakra, ugyanakkor talán Balatonaligán érezte a legjobban magát, ahol 25 évig töltötte családjával a nyarakat. Itt készült a Keresztapa reggelije, amibe belesűrűsödik mindaz, ami békebeli.

Fényművészeti kiállításokat és konferenciát szervez a Műcsarnok

Fényművészeti kiállításokkal és nemzetközi konferenciával kapcsolódik a nemzetközi fény évének sorozatához a Műcsarnok.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok