a rovat írásai

Csend és késő délutáni fények

Most, hogy itt a keresztény világ legnagyobb ünnepe, amely csakúgy, mint a többi, alig látszik már a köréje szervezett zajtól, jelesül a wellness hosszú hétvégén tojásokat tojó aranyos nyusziktól, cuki kiscsibéktől, szemen át ható lelki csendteremtőnek Kárpáti Tamás munkáit javaslom a Forrás Galériában.

​Kiállítás önmaga fényében

Valami véletlen folytán épp áramszünet volt, mikor megérkeztem a Kárpát-haza Galériába Vinczeffy László kiállítására. Csak az utcáról és az átriumból beszűrődő fény világította meg a festményeket és már azon voltam, hogy majd máskor – amikor valami történt.

​Kolbászolni a fővárosban

Az olyan, hogy csak megy, mendegél az ember, nézeget ide-oda és gondolkozgat, emlékezget. A Mai Manóban kiderült, Czabán György – barátainak Kolbász – sokszor ezt csinálja.

​Arról, hogy miért is megyek újra el Prágába

Jaj, Vladimírka, Vladimírka, hát majdnem elkéstem ezzel a cikkel, hiszen 13-án, vasárnap már le is szedik az Óbudai Társaskör pincéjében a kiállítást, amin néhány Hrabal-kollázs mellett a maga művei is szerepelnek!

Egy összetéveszthetetlen görög a 16. századból

Talán csak két olyan festő van a „sötét” középkor vége felé, akiket a laikusok is könnyedén meg tudnak különböztetni műveik alapján a kortársaktól. Elég egy közepesen lelkes gimnáziumi rajztanár, és máris nagy biztonsággal választhatunk ki egy Frans Hals arcképet mondjuk tíz kortárs portréi közül. De Halsnál még egyérteműbb a 400 éve halott El Gréco festészete, őt aztán nem lehet összekeverni senkivel sem. Néha az ember szinte hihetetlenkedve nézi, hogy is vehették át a szigorú megrendelők produktumait.

Harcos baloldaliság komoly festői kvalitásokkal

Ki gondolta volna, hogy a Ludwig-gyűjtemény egykori helyét, de minden beugrót, körfolyosót, sőt, még a lépcső alját is maradéktalanul meg lehet tölteni a 120 éve született Derkovits Gyula munkáival?

Radnóti kiállítás a FISE Galériában

A hetven éve elhunyt Radnóti Miklós emlékét idézi meg grafikákon és fotókon keresztül a salgótarjáni START 20:10 alkotócsoport kiállítása szerdától a budapesti FISE Galériában.

​32. Sajtófotó: sok szín és az utánpótlással sincs baj

Sokszínűség, mint tematikailag, mint pedig a résztvevők tekintetében. Ez jutott eszembe legelőször bejárván a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítást, aminek immár a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ adott helyet.

​Utolsó vacsoránk, elvesző nyomaink

Mert egyszer kétségtelenül eltűnünk innen. Nem marad más utánunk, mint romok, autóroncsok, néhány rissz-rossz használati tárgy, mondjuk lábos és bádogbögre. És a rettenetes vasbeton, ami talán a legtovább ellenáll az időnek. Herman Levente legújabb sorozatát nézegetem a Várfok Galériában.

Halak úsznak a kápolnában

A hal a kereszténység egyik legfontosabb jelképe, amely minden böjtös, önmegtartóztatásról szóló időszakban szerepet kap ebben a kultúrkörben. Az idei nagyböjtre Iktus – Hal címmel állították ki a Párbeszéd Házában Lieber Éva és Somos Gyula alkotásait.

​Gyűrött, földes rongycsomókká lettek a testek

Amikor Sikorski tábornok 1941 decemberében megkérdezte kényszerű fegyvertársától, Sztálintól, hogy hol vannak az 1939 szeptemberében elfogott lengyel katonatisztek és rendőrök, a Gazda azt válaszolta, hogy megszöktek.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok