a rovat írásai

A magyar fődíj a bukaresti fényfestészeti fesztiválon

A magyarországi Limelight fényfestészeti alkotócsoport produkciója nyerte a román fővárosban szombaton késő este tartott iMapp Bucharest virtuális épületfestési fesztivált – jelentette az Agerpres hírügynökség.

​Mel Brooks és Philip Glass is kitüntetést kapott Obamától

Mel Brooks komikus, Sandra Cisneros író, Philip Glass zeneszerző, Audra McDonald énekesnő és más művészek életműve előtt is tisztelgett Barack Obama elnök, amikor csütörtökön átnyújtotta nekik az Egyesült Államok legmagasabb művészeti és bölcsészeti kitüntetését.

World Press Photo 2016 a Néprajzi Múzeumban

Idén 83 ezer fotó közül választották ki a nemzetközi World Press Photo pályázat díjazott felvételeit; a 42 fotográfus 155 képéből összeállított kiállítást péntektől tekinthetik meg a Néprajzi Múzeum látogatói.

Októberben újra Art Moments

PET palackokból épített dinoszauruszszobor, zenélő hímzések, kávéházi közösségi akció és számos más program várja az érdeklődőket a 9. Art Moments kortárs vizuális művészeti fesztivál keretében Budapest több helyszínén szeptember 13. és október 31. között.

Jön a CAFe Budapest!

Bartók művészete, a lengyel kultúra és 1956 előtt is tiszteleg október 7. és 23. között a 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek programjában több mint száz klasszikus és világzenei, jazz-, opera-, tánc- és színházi produkció mellett kiállítások és divatprogramok is helyet kaptak.

Épül a magyar képzőművészet fővárosa

A szentendrei képzőművészeti fesztivál, az Art Capital eseménysorozatának részeként, de még annak indulása előtt nyílt meg ef Zámbó István kiállítása a Szentendre Teremben. Ahol „Öcsike” legújabb munkái mellett a hetvenes évektől szerepelnek dokumentumok és filmanyagok is, hogy végigkövethessük művészetének alakulását. A tárlatról Kopin Katalin, a kiállítás kurátora beszélt a mandarchivhu-nak.

Vasarely, a tervezőgrafikus

Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából nyílik grafikai kiállítás csütörtökön a Pécsi Galériában.

A gyönyör visszhangja

Ef Zámbó István legújabb alkotásaiból látható kiállítás A gyönyör visszhangja címmel péntektől a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

Vászon a földre és jöhet a festék!

Hatvan éve, 1956. augusztus 11-én halt meg Jackson Pollock amerikai festőművész, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő alakja.

Sztárfotós a Kék Túrán: Burger Barna nagy útja

Keresett magának egy jó bakancsot, és 2013. májusában elindult a nagy útra Burger Barna fotográfus, aki elért szinte mindent, amit ebben a szakmában lehet. Míg tehette, 18 hónap alatt az Országos Kéktúra kitaposott ösvényeit követve bejárta Magyarországot, és persze magával vitte fényképezőgépét is. Most mi is megnézhetjük az eredményt a Budapest Project Galériában, néhány számra a Puskin mozitól.

A földi pokol elől menekülő Hieronymus Bosch

Ötszáz éve halott Hieronymus Bosch, akinek nevét 7 millió találattal már az első négy betű, a „hier” beírása után kidobja a legnagyobb kereső. És azt is minden róla szóló írásban olvashatjuk, hogy életművét nem tudjuk igazán hova helyezni, nem volt különös festészetének nagyon előzménye, de nem voltak igazán neves követői sem, csak néhány hamisítója. Hogy ki volt igazán A gyönyörök kertjének, vagy az Utolsó ítéletnek a festője, azt ebből az írásból sem fogják megtudni, de talán közelebb jutunk a titokhoz.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok