a rovat írásai

Hétrétország: egy másik köztársaság

Koncertek, színházi előadások, nyitott porták és családi programok várják az érdeklődőket augusztus 15. és 23. között az őrségi Hétrétország „köztiválon”.

Rauschenberg- és Wifredo Lam-tárlat

Persze még nem Budapesten, hanem a londoni Tate Múzeum galériáiban.

Tényleg a művészet vége? – Hommage à Malevics

Éppen 100 éve, hogy Kazimir Malevics kiállította a Fekete négyzet fehér alapon című munkáját. Aminek elkészítése, valljuk be, nem igényelt különösebb festészeti tudást, még az is lehet, hogy a Föld valamely más pontján festett már valami okból valaki, akár többen is hasonlót.

Titokzatos gyűjtő páratlan kollekciója

Kánikulai meglepetést kaptunk a Kieselbach Galériától, olyan időben, amikor elülnek a babérjaikon a múzeumok, a galériások pedig nyaralnak. Egy magángyűjtő ízlését láthatjuk a falakon, rengeteg jó képet és azt is megtudhatjuk, hogy ez az egyelőre még nem nevesített ember a 2008-ban induló válság idején jelent meg vásárlóként a műtárgypiacon. Hogy 5-6 év alatt meddig jutott, az döbbenetes.

Tizenhét éves a Zsidó Kulturális Fesztivál

Változatos zenei és színházi programokkal várja a közönséget augusztus 30. és szeptember 6. között a Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten.

A magyar festészet fenegyereke

Gyémánt László Kossuth-díjas festő, érdemes művész július 26-án tölti be nyolcvanadik életévét.

Betekintés egy indiai festőnő életművébe

A 20. század egyik legnagyobb modern indiai festőjéről, Amrita Sher-Gilről (1913-1941) és Zebegényben született alkotásairól nyílik tablókiállítás a településen csütörtökön.

Titkos gyűjtő kiállítása a Kieselbach Galériában

Egy ma még kilétét felfedni nem kívánó család műgyűjteményéből több mint 200 festményt, köztük Aba-Novák Vilmos, Csernus Tibor, Kondor Béla, Márffy Ödön és Barcsay Jenő műveit mutatja be az a kiállítás, amely Őszintén szólva – egy válságban született gyűjtemény címmel kedd este nyílt meg Budapesten a Kieselbach Galériában.

A falu végéről a saját főiskoláig és a világhírig

Vannak elképesztő történetek, például Moholy-Nagy Lászlóé, aki a bácsborsodi falu széléről eljutott Pesten és Bécsen keresztül a berlini avatgarde művészvilág krémjébe, a Bauhaus vezetésébe, vagy éppen Chicagóba, ahol már saját főiskoláján tanította azt, amit ő maga nem tanult sehol. Mert azt inkább kitalálta vagy éppen gyakorlat közben elsajátította.

Nemzeti Szalon: a negyedszázad legnagyobb vállalkozása

Most, hogy a Nemzeti Szalon 2015 az utolsó hetét kezdte a Műcsarnokban, talán megpróbálhatunk egy objektív képet adni a mögöttünk hagyott évtized, vagy talán negyedszázad legnagyobb kortárs művészeti vállalkozásáról.

Szentpéterváriak a LUMU-ban

A szentpétervári új akadémista mozgalom 32 művészének ironikus alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely Az abszolút szépség címmel csütörtök este nyílt meg Budapesten a Ludwig Múzeumban.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok