a rovat írásai

Videomapping és az aktív látás

Riders on the Mall (ROM) címmel audiovizuális művészeti- és kísérleti technológiai seregszemlének ad otthont péntektől vasárnapig Budapesten a Művelődési Szint (Müszi).

​Nagybánya a Falk Miksa utcában

120 éve, május 5-én jelent meg Hollósy Simon barátaival Nagybányán, hogy a szabadban való festészetet műveljék a gyönyörű környezetben. A nagybányai festőket 25 éve kutató MissionArt Galéria most 12 képpel mutatja be ezt a 12 évtizedet. Köztük egészen jókkal és kevésbé sikerültekkel, de csupa Nagybányához kötődő művész munkáival.

Műgyűjtéstől a képtárig

Százhatvan éve, 1856. május 22-én vetette meg Moszkvában Pavel Mihajlovics Tretyakov orosz kereskedő, gyáros, műgyűjtő és mecénás a róla elnevezett világhírű képtár alapját.

​Itália, a magyarok és a Selyemút a Forrás Galériában

Azonos utakon járó képzőművészeket fogott egy csokorba a kurátor a Forrás Galéria kiállításán. Nagy Maya a Velencei Képzőművészeti Akadémiáról, további jeles olasz akadémiákról, valamint a Képzőművészeti Egyetem tanáraitól és hallgatóitól válogatott munkákat. Emellett kínai és török művészek alkotásait is láthatjuk a Teréz körút 9-ben.

Szabadság, mozgás és egyéniség egy képen

Százhúsz éve, 1896. május 18-án született Kolozsvárott Munkácsi Márton, vagy ahogy a világ ismerte, Martin Munkácsi, az egyik legismertebb magyar fotóművész, akinek munkássága itthon nemzedékek számára maradt ismeretlen, pedig a világ 10 legjobb fotósa között tartják számon.

Közösségi projekt a 15. Velencei Építészeti Biennálén

Egy pusztuló egri épület közösségi megújítását mutatja be Fábián Gábor és Fajcsák Dénes aektivátorok – Helyi aktív építészet című projektje, amely a 15. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában május 28. és november 27. lesz látható.

Nagybánya 120 év – MissionArt 12 kép

A nagybányai művésztelep megalakulásának 120. évfordulója alkalmából Nagybánya 120 év – MissionArt 12 kép címmel szerdától látható kiállítás Budapesten a MissionArt Galériában.

Elhunyt Deim Pál Kossuth-díjas festőművész

Életének 84. évében elhunyt Deim Pál Kossuth-díjas festőművész, grafikus – tudatta a család hétfőn, május 9-én.

​Restaurálják a Feszty-körképet

Restaurálják Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a látogatók előtt zajló munkálatok előreláthatólag augusztusig tartanak.

Nem csak a Martinász, hanem Bartók és a hollóházi korpusz is

A száz éve született Somogyi Józseffel úgy voltam, látván Martinász című szobrát valamelyik tankönyvemben, hogy nem érdekel, mint ahogyan a szocialista realizmus megannyi, egykor agyondicsért alkotása sem. Aztán találkoztam Somogyi József más köztéri alkotásaival is, és módosult a véleményem. A kerek évforduló kapcsán most a Vigadóban nyílt kiállítása Kisfaludi-Strobl tanítványának.

Kezdődik a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a komáromi Monostori Erődben a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét, melyen 140 filmet mutatnak be és számos neves underground, etno- és jazzegyüttes lép fel.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok