a rovat írásai

Goya összes portréja egy helyen

Francisco Goya portréfestészetének szentelt tárlat nyílik a héten a londoni National Galleryben, amely a szigetország elmúlt fél évszázadának legnagyobb Eugene Delacroix-tárlatával és egy Caravaggio-alkotásokat felvonultató kiállítással is várja jövőre a látogatókat.

Újraéledőben a műkereskedelem?

Kádár Béla életművét tekintve rekordáron, 90 millió forintért kelt el a Beszélgetők a szabadban című nagyméretű olajkép a Virág Judit Galéria jubileumi árverésén, amelyen Gordon Zsuzsa színésznő hagyatéka mellett egy régóta lappangó Berény-kép is gazdára talált hétfő este Budapesten.

A szépség és a nyugalom áradása

Az emberiség történetének messze nagyobbik felében a képzőművészetek és a szakralitás elválaszthatatlanok voltak egymástól. Európa pedig ma sem értelmezhető, ha megfelejtkezünk kezdeti századairól, ugyanakkor az már egy külön történet, ahogy Botticelli Madonnáitól eljutottunk mondjuk Bacon üvöltő pápájáig.

Forrai Ferenc Formavárosa

Izgalmas és összetéveszthetetlen kiállításokkal jelentkezik évről évre Forrai Ferenc a Design Hét keretében. Korábbi kiállításai alapján már kialakult egy látogatói csoport, amely várja az új attrakciót, hiszen megszerette Forrai látásmódját, s a módszerét, amellyel életre hajtogatja a papírt.

Otthon a Design Héten

Az átalakult, felgyorsult, technológiával áthatott világban az újra felfedezett és központi szerepet kapó otthont állítja fókuszba az idei Design Hét Budapest rendezvénysorozat, amely szeptember 25. és október 4. között számos helyszínen és több száz programmal várja a formatervezés, az innováció, a kortárs tárgy- és vizuális kultúra iránt fogékony közönséget Budapesten.

Elhunyt Telek Balázs fotóművész

Telek Balázst, a Balogh Rudolf-díjas alkotót 41 éves korában, szerdán érte a halál – tudatta a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

Több mint árverés

Berény Róbert több mint száz évnyi lappangás után előkerült Monacói tengerpart című képe, valamint Gordon Zsuzsa színésznő hagyatéka is szerepel a Virág Judit Galéria jubileumi, 50. árverésén október 5-én a Kongresszusi Központban.

​Elvarázsolt bérházudvar művészek árnyaival

Hogy a József utca nem csak a párosával járó rendőrök és a piti bűnözők terepe, arra a Kulturális Örökség Napjainak vasárnapi etapján is rájöhettünk, amikor megnyitotta kapuit a 37-es számú, szép homlokzatú bérház.

Főszerepben a Medikai Vénusz

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításának emblematikus darabja Vénusz, a 18. századi, életnagyságú anatómiai modell. 2015. október 2-től néhány hétig különleges találkozásnak lehetünk tanúi: több más alkotás mellett a múzeumba érkezik a gyönyörű modell 21. századi rokona, Drozdik Orsolya „Medikai Vénusza” is.

A galériák hétvégéje jön

Tizenhat kortárs kereskedelmi galéria és egy központi helyszín várja az érdeklődőket tárlatvezetésekkel és csoportos túrákkal a hétvégén a Gallery Weekend Budapest elnevezésű rendezvényen.

A francia avantgárd emlékei díjazva

Katarina Šević lett a harmadik Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese; a kétévente meghirdetett, 10 ezer euró összegű díjat a győztes egy külföldi kiállítás, az ahhoz kapcsolódó költségek és külföldi jelenlétének biztosítására használhatja fel.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok