a rovat írásai

Tudást őrző főpapok vagy korunk szerencsétlenjei

55 éves, fest és a sokszorosított grafika minden műfajában alkot, performer, könyvet illusztrál, díszletet tervez és tévézik, zenél és főiskolai tanszékvezető. Ezt mind el lehet mondani Szurcsik Józsefről, de talán elég csak azokról a szögletes, tömbszerű fejekről, a messzire tekintő furcsán keskeny arcokról beszélni, mindjárt tudja mindenki, hogy kiről van szó. Most az Óbudai Kulturális Központban lehet megnézni néhány, nagyobb méretű festményét.

​Porosz szenet és színtartó fürdőtrikót is hirdetnek az Iparművészetiben

Soha nem volt még a magyar plakátművészet meghatározó időszakából, a két világháború közötti időkből ekkora anyag együtt, mint most az Iparművészeti Múzeumban. Már ezért is érdemes útba ejteni Lechner Ödön palotáját, de a múzeum rátett még egy lapáttal: a plakátokon hirdetett tárgyak közül is sokat előkerített és vitrinbe tett – igencsak helyesen.

​Edgar Degas indokolatlan magányossága

180 éve született Edgar Degas, aki egész életében rajzolta, festette és mintázta a gyönyörű nőket, de sosem nősült meg, és gáláns kalandjairól, elcsábított modelljeiről sincsenek feljegyzések. Pedig tengernyi alkalma lett volna az ismerkedésre a párizsi Opera színfalai mögött, a lóversenyen vagy a zenés kávéházakban. Talán a művészet papja volt, nem hagyta, hogy a hullámzó érzelmek, a családi csaták eltereljék figyelmét a lényegről?

Egyszerre telt és karcsú, pánszláv és szelíden szenvedélyes

Prágából hazaérkező turistáknál két furcsa dolgot is konstatálhat a szemlélődő: egyrészt meglehetősen bágyadtak az elfogyasztott finom söröktől, aztán pedig, különösen az ifjú hölgyek, de az urak is összetekert papírokat szorongatnak.

​Dante stanzái abszinttal és ópiumgolyócskákkal

130 éve született Livornóban Amadeo Modigliani, aki szép ember volt, rengeteg abszintot megivott Párizsban és tíz év alatt – mert ennyit engedett neki a sok szenvedély és a tüdőbaj – tehát tíz év alatt megalkotta az életművét. Alakja legendává vált, talán még most is kicsit Modigliani is szeretne lenni az, aki művésznek készül bárhol a kerek világon.

Kamiontárlat a Nagymező utcában

A Capa Központ lesz az egyik állomása július 22-23. között a Danube Revisited – The Inge Morath Truck Projectnek, amelynek keretében nyolc, a Magnum Photos által odaítélt Inge Morath-díjas fotográfusnő egy 7,5 tonnás kamionban kialakított mobil fotógalériával járja végig a Duna menti országokat a Fekete-erdőtől kezdve a Fekete-tengerig.

​Replikák és topalkotások – Dada és szürrealizmus a Galériában

Akkor hát azért tűnt annyira újnak az előzetesen kapott képeken az a biciklikerék! Replika, mint ahogyan a „legendás” Falikút és a Palackszárító is az, Marcell Duchamp egy gyűjtő kérésére készítette el újra az elkallódott, csak fotókon létező readymade-jeit a hatvanas években.

Németalföldtől Rómáig

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Zichy-gyűjteményéből ötven festményt, négy domborművet és egy márványszobrot mutatnak be a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ kiállító termében. Július 11. és szeptember 21. között közel nyolcezer látogatóra számítanak – hangzott el szerdán a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

A Capa Központ bérelheti a Tivolit

A Capa Központ veheti bérbe a két éve üresen álló Tivoli Színház épületét – így döntött a Fővárosi Közgyűlés a június 30-i ülésén. A Nagymező utca 8. szám földszintjén található ingatlant a Capa Központ egyesíteni fogja az első emeleten található kiállítóterével, így egy Közép-Európában is egyedülálló vizuális intézményt hozhat majd létre.

Marina Vlady hamutartója és Veres Péter dugóhúzós bicskája

A nagy nyári meleg elől a könyvesboltokba is be lehet menekülni, legtöbbjükben légkondicionálás is van! Az igazán ügyes könyvesek még kiállításoknak is találnak helyet a boltban. Mint az Örkény Istvánról elnevezett egység, amelynek kellemesen temperált Cultiris galériájában még néhány napig Balla Demeter remek fotóit láthatjuk a falakon.

​Hogyan került román cenzor a budapesti plakátra?

Az Ithaka-program keretében vásárolt plakátokat állított ki a Magyar Nemzeti Galéria. A 10 ritkaság Julius Paul (1867-1938) gyűjteményéből származik. A temesvári származású bécsi gyűjtő különös figyelmet fordított a századforduló és a tízes évek magyar plakátművészetre, ezen belül Bíró Mihály munkáira.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok