a rovat írásai

A szentek ábrázolásától a hősies vaskohászokig

110 éve született Domanovszky Endre, a polgári osztályból induló festő, aki már gimnazista korában rajzversenyt nyert, főiskolásként rangos helyeken állított ki, de aztán a kommunistákkal együtt megérkező szocialista realizmus egyik sokat foglalkoztatott képviselője lett. Pontosabban annak tartották, de hát ő jóval több volt, mint egy propagandisztikus világot megjelenítő szakmunkás.

Magyar hősök és a fenevad 66 képmása

Somogyi Győző 127 festményét, valamint Párkányi Raab Péter 66 fotográfiáját vonultatja fel A Döntés című kiállítás, amely vasárnap délután nyílt meg a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában Székesfehérváron.

Fotók a történelmi Pozsony vármegye középkori templomairól

Görföl Jenő fotóiból nyílt kiállítás a szombathelyi Bolyai Gimnáziumban. A történelmi Pozsony vármegye középkori templomai címmel. A fotós „civilben″ a Csemadok országos titkára, érdeklődése a középkori magyar templomok mellett az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatba hozható sírokra és műemlékekre is kiterjed.

Tűzben született szobrok Szentendrén

Tűzben született címen a lendvai nemzetközi bronzöntő művésztelep gyűjteményéből nyílt kiállítás a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) szentendrei galériájában pénteken, a tárlatot a Szlovén Köztársaság nagykövete nyitotta meg.

Múzeumként éledt újjá a lebombázott palota

Még ​pénteken ünnepélyesen megnyitották a Barberini Múzeumot, Potsdam új képzőművészeti kiállítóhelyét. A nyitó kiállításra a világ számos neves múzeumaiból, Párizsból, Szentpétervárról, Jeruzsálemből, Washingtonból, valamint magángyűjtőktől is érkeztek kölcsönkapott művek, köztük Monet és Rodin alkotásai – közölte csütörtökön Hasso Plattner, a múzeum alapítója.

Prutkay Péter dobozba zárt világai

Grafikáktól a dobozképekig címmel nyílt szerdán Prutkay Péter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész mintegy 100 alkotását bemutató tárlat a Pesti Vigadóban.

Mostani Lélekfestészet Dunaújvárosban

Mostani Lélekfestészet – Birkás István 70 címmel nyílik kiállítás pénteken a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben, amely a hetvenéves festőművész tekintélyes életművéből válogat. Birkás István az MTI érdeklődésére elmondta: mintegy ötven kiállítása volt egyénileg, de azokon mindig az éppen aktuális képeit állította ki. Most először lesz látható a teljes életműve – tette hozzá.

Szentendrén van a 100 évig lappangó Czóbel

A 104 évig lappangó Czóbel-festmény, a Ringelspiel (Körhinta) volt a BÁV novemberi aukciójának szenzációja. Most három hónapig Szentendrén, a Czóbel-múzeumban nézhetik meg eme elveszettnek hitt színpompás alkotást.

Százezer látogatót célzott meg az Art Capital

Erősíteni akarják a szentendrei Art Capital nemzetközi jellegét a szervezők, 2017-ben a kiállítások kurátori rendszerben valósulnak meg, a kurátorok pedig többek között Lengyelországból, Romániából, Németországból, Szlovéniából, Finnországból, Oroszországból és Spanyolországból érkeznek.

Értékmentés másképp: Itthon a páratlan Kossuth-fénykép

Igazi kuriózum, egy Kossuth Lajosról 1852 tavaszán Amerikában készült dagerrotípia került nemrégiben a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára gyűjteményébe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) letétjeként. A felbecsülhetetlen értékű darabot 25 ezer dollárért vásárolta meg a Nemzeti Bank az Értéktár Program újabb állomásaként.

Karddal és ecsettel is harcolt az önkény ellen

Száz éve, 1917. január 10-én halt meg Madarász Viktor, a magyar romantikus történelmi festészet nagy alakja. Jogot tanult, 1848-ban honvédnek állt, végül forradalmár festő lett, de később vaskereskedésel is foglalkozott.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok