a rovat írásai

Fotóhónap2014 – Fókuszban a történelmi emlékezet

A történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja a Fotóhónap2014 Fesztivál, amelynek nyitórendezvényén Szamódy Zsolt Olaf, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az archívumokra fókuszálva, a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében járják körbe a témát a november 30-ig tartó eseménysorozaton.

Irány a Rembrandt-kiállítás!

Több mint 100 festő 178 alkotását vonultatja fel a Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható, Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítása, melynek közönsége más munkák mellett húsz Rembrandt-művel és három Vermeer-festménnyel találkozhat.

Velázquez-kiállítás Bécsben

A német nyelvterületen rendezett eddigi legnagyobb szabású Velázquez-kiállításnak ad otthont a bécsi Művészettörténeti Múzeum, az ünnepélyes megnyitót hétfő este tartották Letícia spanyol királyné és Heinz Fischer osztrák államfő jelenlétében.

Kiállítás nyílik Fábri Zoltán filmrendező festményeiből

A kiállítás 2014. november 21. és december 4. között tekinthető meg a Várban.

Megérkezett Budapestre Rembrandt egyik főműve

Kicsomagolták Rembrandt A festő önarcképe harmincnégy éves korában című, több mint 25 milliárd forintra biztosított festményét pénteken a Szépművészeti Múzeumban; a londoni National Galleryből érkezett alkotás a Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállításon lesz látható október 31-étől.

Prekoncepcióval a World Pressre

Bevallom, hogy az előzmények miatt némi prekoncepcióval érkeztem az idei World Press kiállításra, a Néprajzi Múzeumba. Biztos voltam benne, hogy halálhörgés és vértenger fogad, és ismét szembesülhetek az emberi szenvedés megannyi formájával. Ezért is bíztam a kísérőkiállításként, mintegy feloldásul idehozott párizsi fotókban. És nem igazam lett?!

​Carsten Stabenow megszólaltatja a Műcsarnokot

Igazán innovatív módon hangművészeti kiállításra vállalkozott a Műcsarnok. A 12 meghívott művész jobbára helyspecifikus hangművészeti installációkat állított össze az impozáns méretű terekben.

Az utolsó pillanatig forgatta az ecsetet

Valahol ott van a lényeg, hogy a késő barokkban, a rokokóban rengeteg festő működött a nagy művészeti centrumokban, de a perifériákon is. Mégis, szinte bármelyiket odatehetjük egy Watteau kép mellé, az nem veszít fényéből, nem halványítja el semmi. 330 éve született a festő, akit sajnos nagyon korán, 36 éves korában elvitt a tuberkulózis.

Varázslók a Nemzeti Múzeumban

Amikor 1956 véres őszén az oroszok az Iparművészeti Múzeumot sem kímélték, megannyi más felbecsülhetetlen érték mellett darabokra tört egy zöld üveg díszkancsó is.

Fotóutca Fesztivál a hétvégén

Fotóutca Fesztivál néven közös rendezvénysorozatot szervez október 9. és 12. között a Nagymező utcában a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Mai Manó Ház.

A mosoly, amit nem lehet sminkkel és plasztikázással előállítani

A Párbeszéd Házában olvasom újra Petrás Mária hitvallását, mielőtt sorra venném a kápolna falára akasztott műveket. „Imádságos harangozással kezdődött a nap és azzal is ért véget.”

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok