a rovat írásai

Alan Sonfist és a land art kezdetei a Szépművészeti kamarakiállításán

Alan Sonfist Időtájkép címmel a land art (környezeti művészet) legismertebb alkotóját és az irányzat kezdeteit mutatja be a Szépművészeti Múzeum csütörtökön megnyílt kamarakiállítása.

Rekordáron kelt el az amerikai filmben felfedezett festmény

Hetvenmillió forintért kelt el Berény Róbert mintegy kilenc évtized után, kalandos körülmények között hazakerült, Alvó nő fekete vázával című főműve a Virág Judit Galéria szombat esti aukcióján, amelyen csaknem 220 tételt kínáltak az érdeklődőknek a Budapest Kongresszusi Központban. Ennyi pénzt még nem fizettek Berény-képért.

Szobrász, ejtőernyős és Michael Corleone garbós testőre

Róma fő pályaudvara, a híres Termini homlokzatának domborművét a magyar származású Amerigo Tot készítette 1953-ban. A pályaudvar nevét egy közelben álló régi fürdőről, Diocletianus Termáiról kapta, Tot pedig pályafutásának talán legnagyobb sikerét érte el ezzel a munkával.

Isten és Ádám mutatóujja vagy a háromszög és a kör találkozása

A 19.-20. század fordulóján minden mozgott és mindenki hatott mindenkire a modern művészetben, de Vaszilij Kandinszkij volt az, aki a „konzervatív” figurális expresszionizmustól eljutott az Első absztrakt akvarellig, amin a színek és az amorf formák vették át a hatalmat. 70 éve halott a festő, aki nagy utat járt be szó szerint és képletesen is.

Claudel, a zseni: „lázadás a természet ellen?”

Úgy tűnik, semmi sem menti meg Camille Claudelt attól, hogy örökre az elnyomott és megalázott tehetséges nők mintaképe legyen. A fiatal szobrásznőben égő tűz mellett Rodin csak tíz évig érezte jól magát: elfogadta, amit kapott, sőt, kihasználta Claudelt, de életműve nélküle is hatalmas. Mint ahogy Camille is az őt megillető helyre jutott, miután megjárta a poklokat.

Audrey Hepburn-tárlat Londonban

Audrey Hepburn életén és karrierjén végigkalauzoló nagyszabású fotókiállítás nyílik jövő júliusban a londoni National Portrait Galleryben.

Filmmel, majd ecsettel az embert nyomorító diktatúrák ellen

A filmrendező Fábri Zoltán olajfestményeiből láthatunk válogatást a Magyarság Házában. Ritkán látható alkotások ezek, a rendező filmjei jóval ismertebbek. De aki látott már Fábri-filmet, azt nem éri meglepetés a kiállításon sem. Mert ahogy filmjein, úgy festményein is központi szerepet kap az emberség megőrzése és az erőszak ellen való tiltakozás.

Hazakerült Berény Róbert egyik elveszettnek hitt főműve

Mintegy kilenc évtized után visszakerült Magyarországra Berény Róbert festőművész egyik elveszettnek hitt főműve, az Alvó nő fekete vázával című festmény, amelyet a Virág Judit Galéria bocsát aukcióra december 13-án.

Két kézzel festett öt pengőért, tál ételért, sörért

Scheiber Hugó nem volt válogatós, szeretett enni és inni, ugyanakkor mindig kifogástalanul öltözött. Szájában az elmaradhatatlan szivarral járta a buja pesti éjszakát, nem volt jó otthon a lánytestvéreivel és anyjával megosztott szobakonyhában. A Kieselbach Galéria jóvoltából nézhetjük meg száz jól megválogatott munkáját.

Isten, a hit és a hagyomány ereje a jól végzett munka örömével

Mi lenne velünk Somogyi Győző nélkül?! Furcsa lehet első látásra ez a megállapítás, de ha végignézzük a 72 éves művész életét és munkásságát, bizony hamar kiderül, hogy közel járunk az igazsághoz. És óhatatlanul megfogalmazódik bennünk a következő kérdés: miért kellett egy hatvanas évektől alkotó művésznek fél évszázadot várnia, hogy a közönséggel együtt egy helyen láthassa művészetének, életművének legszebb darabjait.

Kortárs képalkotó technológiák a Capa Központban

A Google Glass, az Oculus Rift, a Layar, az Xbox Kinect és számos egyéb, a kiterjesztett, illetve a virtuális valóságot alkalmazó eszköz és program próbálható ki a Kép és képtelenség című interaktív kiállításon hétfőtől a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok