a rovat írásai

Kezdődik a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a komáromi Monostori Erődben a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét, melyen 140 filmet mutatnak be és számos neves underground, etno- és jazzegyüttes lép fel.

​Picasso-nyár Budapesten

Húsz év után valóban impozáns Picasso-kiállítással csábítják a művészettörténet egyik legtermékenyebb alkotójának rajongóit a Nemzeti Galériába. Picasso vagy 200 ezer aláírt munkát hagyott maga után, ezekből most legalább 100 vár ránk a Várban, köztük ötven olyan nagyméretű festmény, ami díszére válna bármilyen gyűjteménynek. Ez lesz tehát az idei nyár nagy turistacsalogató attrakciója, nézzük hát meg gyorsan még a szezon előtt!

​II. Budapesti Fotóutca Fesztivál a Nagymező utcában

Április 22-24. között ismét változatos és ingyenes programokkal várja a fotográfia iránt érdeklődőket a Fotóutca Fesztivál: tárlatvezetések, workshopok, vetítések, jelmezes fotografálás, fényfestés, koncertek reggeltől estig.

​Czencz János: Aktfestő egy régi világból

Egy letűnt kor neves festőjének életművéből kapunk ízelítőt a Duna Palotában. A lassan hat évtizede elhunyt Czencz János gyermekkora a boldog békeévekben, ifjúsága a Nagy Háború és a forradalmak zűrzavarában pergett le, érett férfiként, befutott festőként és családapaként menekült a másik háború poklából, hogy aztán a Duna partján, Bátán leljen otthonra. Itt kiteljesedő festészetének legszebb alkotásait április végéig nézhetjük meg a Zrínyi utcában.

Picasso portéi a National Portrait Gallery-ben

Pablo Picasso és a régi mesterek portréinak kapcsolatára, valamint a spanyol művész karikatúrák iránti rajongására helyezi egyebek között a hangsúlyt a National Portrait Gallery ősszel nyíló nagyszabású tárlata, amelyet a barcelonai Museu Picasso szakembereinek együttműködésével állított össze a londoni arcképcsarnok.

​Dinamikus mikrokozmosz

Megérkezett Pécsről Gyarmathy Tihamér centenáriumi tárlata a Vigadóba. A „legkövetkezetesebb absztrakt” festő Pécsről indult, de élete a pesti Damjanich utca 44-hez kötődik. Itt készült alkotásainak legjava. A nyolcvanas évek közepéig készített művekből való válogatás mellett a legendás műteremről is képet kaphatunk.

​Steve McCurry és a távoli tekintetek

Még néhány nap, és leszedik Steve McCurry fotóit a Műcsarnokban, még elmehet az, aki több tízezer kilométerre élő emberek tekintetére kíváncsi. Mert Steve McCurryt, bárki bármit is mond, a tekintetek érdeklik. És persze a történetek, amik tetten érhetően, vagy éppen elrejtve ott vannak a távoli tekintetekben.

Paul Klee-kiállítás a párizsi Pompidou Központban

Az irónia és a szatíra a meghatározó eleme a Paul Klee (1879-1940) munkáiból szerdán a párizsi Pompidou Központban nyílt kiállításnak.

Herr Kollázs, Frottázs és Csurgatás

Százhuszonöt éve, 1891. április 2-án született Max Ernst német festő és grafikus, a szürrealizmus egyik legnagyobb hatású alakja.

A néző szeme alkotja meg a képeit

Georges Seurat francia festő, a pointillizmus úttörője a palettán történő keverés helyett az optikai keverés módszerét alkalmazta, amelyet a néző szeme (pontosabban agya) végez el: festményeit szemlélve a színpöttyök egységgé olvadnak össze, a kép villódzva ragyog.

34. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harmincnegyedik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 240 fotográfus 2434 pályaművel pályázott sikeresen.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok