a rovat írásai

A gyönyör visszhangja

Ef Zámbó István legújabb alkotásaiból látható kiállítás A gyönyör visszhangja címmel péntektől a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

Vászon a földre és jöhet a festék!

Hatvan éve, 1956. augusztus 11-én halt meg Jackson Pollock amerikai festőművész, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő alakja.

Sztárfotós a Kék Túrán: Burger Barna nagy útja

Keresett magának egy jó bakancsot, és 2013. májusában elindult a nagy útra Burger Barna fotográfus, aki elért szinte mindent, amit ebben a szakmában lehet. Míg tehette, 18 hónap alatt az Országos Kéktúra kitaposott ösvényeit követve bejárta Magyarországot, és persze magával vitte fényképezőgépét is. Most mi is megnézhetjük az eredményt a Budapest Project Galériában, néhány számra a Puskin mozitól.

A földi pokol elől menekülő Hieronymus Bosch

Ötszáz éve halott Hieronymus Bosch, akinek nevét 7 millió találattal már az első négy betű, a „hier” beírása után kidobja a legnagyobb kereső. És azt is minden róla szóló írásban olvashatjuk, hogy életművét nem tudjuk igazán hova helyezni, nem volt különös festészetének nagyon előzménye, de nem voltak igazán neves követői sem, csak néhány hamisítója. Hogy ki volt igazán a Gyönyörök kertjének, vagy az Utolsó ítéletnek a festője, azt ebből az írásból sem fogják megtudni, de talán közelebb jutunk a titokhoz.

Betyárjáték az Őrségben

Különleges zenés produkcióval készül Ferenczi György és a Rackajam a Hétrét „köztiválra”: augusztus 19-én a filmjeleneteket, koncertet, tánc- és árnyjátékot, balladákat ötvöző „élő rock 'n' roll filmet” mutatnak be Őriszentpéteren, a Malom Udvarban.

Fiedler-képekkel bővült a Nemzeti Múzeum kiállítása

Fiedler Ferenc négy képével bővült csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek '56 – A forradalom titkos művészete című időszaki kiállítása.

Picasso és Modigliani augusztus végéig látható

A Picasso-kiállítás meghosszabbításával a 20. század festészetének két jelentős alkotója, Picasso és Modigliani művészetét átfogóan bemutató két jelentős kiállítás látható egy időben augusztus 28-ig a Magyar Nemzeti Galériában.

Ágak – Hármas kiállítás a Műcsarnokban

A természetművészet magyar és nemzetközi alkotói mellett Szervátiusz Jenő és Tibor, illetve Ázbej Sándor és Kristóf életművét vizsgálja Ágak címmel a Műcsarnok szerdától látogatható kiállítás-együttese.

Szeptemberben újra Zsidó Kulturális Fesztiválon

Ortodox zsinagógák kapui is megnyílnak az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon, amelynek programját szeptember 4. és 11. között a klezmer, a jazz, a szving és a rockzenei koncertek mellett táncelőadások, felolvasóestek, kiállítások és gasztronómiai programok is színesítik a főváros több helyszínén.

A szabadság szigete a MODEM-ben

A szabadság szigete címmel nyílik nagyszabású tárlat a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) a modern és kortárs magyar képzőművészet legjavából.

Témája és műterme is a természet

Most már bizonyos, ha az ember a hagyományos értelemben vett tájképeket akar látni, akkor azokat rendre a Forrás Galériában keresse, mégpedig annak kárpátaljai festőket bemutató kiállításain. A Forrásba Erfán Ferenc után megérkezett most Soltész István is, aki ugyan építésznek tanult, de a körzőt és a vonalzót nagyon hamar ecsetre cserélte.

Művészet összes cikke »

Visszafele írott mitológia

Rába Lilla életművéből készült kiállítás és emléktábla-avatás

rábalillaleadRába Lilla festő- és grafikusművész életművéből nyílik kiállítás.

Rába Lilla tragikusan korán elhunyt festő- és grafikusművész születésnapjának emlékére 2012. május 3-án emléktábla-avatásra kerül sor, valamint családja gondozásában életművéből kiállítás nyílik.

A gyermekkorában is szenvedélyesen rajzoló és festő művész előbb a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára jelentkezett, ahol 1978-ban summa cum laude végzett. Később Budapesten, a II. számú Szemészeti Klinikán dolgozott tanársegédként, de mindemellett továbbra is festett és készített grafikákat is. 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett komolyan foglalkozni a rajzzal és a festészettel. Alkotásai nagyon sokszor egyfajta mitologikus korra, biblikus eseményekre utalnak, de több grafikáján is felfedezhetőek erotikus utalások. Munkásságának különleges ízt ad balkezessége, ami, a művésznő saját bevallása szerint egyfajta visszafele mutató írásirányt jelez, amelynek jelei fellelhetőek rajzain, grafikáinak címeiben és szignatúráiban. Munkái megjelentek az Élet és Irodalom, a Magyar Napló és Lege Artis Medicinae hasábjain is.

Az emléktábla avatására, május 3-án, csütörtökön 16.00 órakor kerül sor, a XIII. kerület, Jászai Mari tér 5. számnál. Pályatársára Paulikovics Iván szobrászművész emlékezik. Ezután az Újlipótvárosi Klub-Galériában (XIII. kerület, Tátra utca 20/b) Wehner Tibor művészettörténész megnyitja Rába Lilla életműtárlatának kiállítását, amely május 28.-ig megtekinthető.

• Publikálva: 2012.05.03. 14:50 • Címke: meghívó, ajánló, évforduló, kiállítás

Kapcsolódó dokumentumok