a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

„Jó felvételek készítéséhez nem szükséges méregdrága fényképezőgép”

Bert Hardy, a sajtófotózás úttörője

bert_hardyBert Hardy, a sajtófotózás úttörője végigfotózta a második világháborút, az angliai légi csatát, a normandiai partraszállást, Párizs felszabadítását és a béke beköszöntét, a skót nyomornegyedeket és a királynő esküvőjét. Spontaneitásukról ismert, szép felvételeit a Getty Images adatbázisában is megcsodálhatjuk.

1913. május 19-én látta meg a napvilágot egy szegény londoni munkáscsalád hét gyermeke közül elsőként. Már tizennégy éves korában munkába kellett állnia, egy gyógyszerész alkalmazta, aki fényképészeti cikkeket is árusított. Hardy első fényképeinek egyikén – még kölcsönbe kapott géppel – a nyitott hintóban tovasuhanó V. György királyt és feleségét sikerült lencsevégre kapnia, a fotó sokak érdeklődését felkeltette. Később szabadúszóként alkalmazta a The Bicycle magazin, ekkor vásárolta első, 35 mm-es Leica fényképezőgépét.

Az utca mozgalmas életét megörökítő, újszerű képei miatt gyorsan felfigyeltek rá, alkalmazta az Általános Fényképész Ügynökség (General Photographic Agency), majd megalapította saját, Criterion nevű ügynökségét. Tom Hopkinson újságíró csábította át a harmincas-negyvenes évek vezető illusztrált lapjához, a Picture Posthoz. 1941 februárjától itt jelentek meg az egész világon ismertté vált fotósorozatai a Londont ért légitámadásokról, a háborús angol hétköznapokról. A második világháborúban Hardy a brit hadsereg haditudósító egységnél teljesített szolgálatot, ekkor készített fotói közül kiemelkednek az angliai légi csata során készített képek, a szövetségesek normandiai partraszállását, Párizs felszabadítását, a szövetséges hadseregek rajnai átkelését megörökítő felvételek. Méltatói szerint háborús képeinek megrázó ereje éppen abban rejlik, hogy tárgyilagos marad, nem túloz, a legrettenetesebb dolgokat is a pusztítás, a halál, a szörnyűségek „életképeiként” mutatja be.

bert_hardy
The East End at War sorozat

A háború után visszatért a Picture Posthoz, idővel annak vezető fotósa lett. Lefényképezte a koreai háború legfontosabb eseményeit, London, Liverpool és Glasgow hírhedt nyomornegyedeit, leghíresebb felvételei közé tartozik egy skót nyomornegyed gyermekeiről 1948-ban készített fotósorozata. Az amatőr fotográfusoknak írott cikkében fogalmazta meg egy életen át vallott tételét: „Jó felvételek készítéséhez nem szükséges méregdrága fényképezőgép”. A szélfútta blackpooli tengerparti sétány korlátján ülő, két vidám fiatal lányról 1951-ben készített fotója, amely a háború borzalmait végre feledni akaró Nagy-Britannia jelképévé vált, szintén egy viszonylag olcsó géppel (Box Brownie) készítette. Az akkoriban merésznek számító fénykép – az egyik lány szoknyáját fellebbenti a szél – bejárta a világsajtót, postai levelezőlapokon árusították, számos könyvbe, albumba beválogatták.

1957 áprilisában 15 fényképből álló fotómontázst készített a királynő érkezéséről a párizsi Operaházba. Az ötvenes évek végétől 1964-ig reklámfotósként tevékenykedett. Visszavonulása után feleségével a világ zajától távol, egy tanyaházban élt egészen ma 20 éve, 1995. július 3-án bekövetkezett haláláig.

Az újságírók templomában, a híres Fleet Streeten (ahol a nyolcvanas évekig a legtöbb nagy brit újság szerkesztősége működött) 2008-ban avatták fel emléktábláját, a Blackfriers negyedben található szülőházán szintén emléktáblát helyeztek el. Hardy születésének centenáriumán, 2013-ban a liverpooli The Bluecoat Press szép kiállítású albumot adott ki a negyvenes-ötvenes években készült felvételeiből. A fotóanyagot zömében a Picture Post archívumából válogatták: zuhogó esőben mosolyogva szaladó szerelmespár; piszkos takaróba burkolódzó munkanélküli férfi lemondó arckifejezéssel; a nyomornegyedek vásott utcagyerekei.

MTI/mandarchiv

• Publikálva: 2015.07.02. 10:05 • Címke: második világháború, évforduló, fotó