a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Elvarázsolt bérházudvar művészek árnyaival

martsa_leadHogy a József utca nem csak a párosával járó rendőrök és a piti bűnözők terepe, arra a Kulturális Örökség Napjainak vasárnapi etapján is rájöhettünk, amikor megnyitotta kapuit a 37-es számú, szép homlokzatú bérház.

Amelynek belső udvarában, az egykori kőfaragóműhelyekben művészek laknak és alkotnak már a 20. század elejétől. Mások mellett olyan hírességek, mint Ferenczy Béni, Kós Károly, az üvegtervező Róth Miksa, vagy éppen a kétszeres Munkácsy-díjas Martsa István, akinek 52 köztéri alkotása áll országszerte.

martsa7
fotó: mandarchiv.hu

Valamikor a Seenger kőfaragó dinasztia dolgozott itt az eperfa és japán akác árnyékolta udvarban, aztán ők Budára költöztek, és jöttek helyettük a művészek, a már említetteken kívül Pátzay Pál, az érmeiről is híres Beck András, vagy a Zeneakadémia homlokzatát elkészítő Maróti Géza, a római iskolás Garntner Jenő, és a ledöntött Sztálin szobor alkotója, Mikus Sándor is. A házon tábla emlékezik a Csók István tanítvány Cserepes István festőművészre is, „a munkásosztály hű fiára, aki a haladó eszmék védelmében a fasizmus áldozata lett” 1944-ben, 43 évesen. Szóval, jeles ház volt ez, és az egykori kőfaragó műhelyekben ma is alkotó munka folyik.

martsa3
fotó: mandarchiv.hu

Itt van a Martsa Műterem és Művészkert, a Martsa István lánya, Piroska által vezetett alkotó közösség. Szülei az ötvenes évek elején költöztek ide, apját 1922-ben telepítették át a szlovákok Pozsonyból Esztergomba, ahol az iskolák után mozigépész lett, majd Ferenczy Béni tanítványaként elvégezte a Képzőt. Végül a mester tanársegédeként együtt alkottak hat évig a József utcában, ahol a műterem falán – üveg alatt – ott van a Génius mellszoborhoz készült szénrajz, amit Ferenczy feleségéről mintázott.

martsa5
fotó: mandarchiv.hu

Martsa a kisképző szeretett oktatója, kétszeres Munkácsy-díjasként a köztéri szobrok mellett remek érmeket is alkotott, míg felesége, a pécsi születésű M. Szűcs Ilona, Berényi és Szőnyi tanítványa, olajjal és akvarellel dolgozott. A Duna-kanyar, a Balaton és az Ormánság hegyei, dombjai tűnnek fel a mestereinek színvilágát idéző festményeken, amik most is beborítják a műterem falát.

martsa1
fotó: mandarchiv.hu

Amelyben a szomszédos, Martsa István által használt helyiséghez hasonlóan szépen megfér egymás mellett a múlt és a jelen, a szobrász pipái még ott sorakoznak rendben a cigarettaszipkák mellett a tartón, ott vannak az Erdélyben és Baranyában a hetvenes években gyűjtött kerámiák és faragott ládák is. Kapott egy sarkot Martsa István bátyja, a fotós és könyvtáros Alajos, akinél Esztergomban nagy társasági élet zajlott, Móricz Zsigmond, Tersánszky, Berda József, Nagy László, Czóbel Béla és Féja Géza is poharazgatott itt.

martsa6
fotó: mandarchiv.hu

De nem állt meg a József utca 37-ben sem az élet, M. Szűcs Ilona műtermének sarkában is dolgozik újra az ecset, de van fafaragó, restaurátor és ékszerkészítő is az udvarban. És ott vannak egy letűnt kor művészeinek árnyai is, sétálgatnak, diskurálnak a száz virág és bokor között, a japán akác és az eperfa alatt.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.09.21. 11:10 • Címke: rejtett kincsek, program