a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Wahorn Forever

wahornlead

Első alkalommal rendeznek nagyszabású retrospektív kiállítást Budapesten Wahorn András képzőművész műveiből. A kedden este megnyílt Wahorn Forever című tárlatok az 1960-as évektől 2015-ig tartó időszak munkásságát ölelik fel a B55 Galériában és a MissionArt Galériában Budapesten.

Wahorn András a magyar kortárs képzőművészet emblematikus alakja, a képzőművészeti underground egyik elindítója, az egykori legendás A. E. Bizottság együttes tagja. A budapesti MissionArt Galéria szervezésben létrejött tárlatok alkotásai az 1960-as évek kezdeti szürreális ceruzarajzaitól, a Bizottság-korszakon, majd az Amerikában töltött éveken túl a mezőszemerei letelepedéséig adnak képet az alkotó művészetéről. Kishonthy Zsolt művészettörténész, kurátor a keddi budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy csaknem 250 munkát mutatnak be, a MissionArt Galériában főként kis- és nagyméretű papírmunkák, a B55 Galériában szobrok, festmények láthatók február 27-ig. A művészettörténész elmondta: csak olyan képeket válogattak össze, amelyek könnyen elérhetőek és nem részei egyetlen gyűjteménynek sem. Kitért arra is, hogy a korai munkákat például Wahorn András egykori felesége kölcsönözte a tárlatra.    

Budapest, 2016. február 2. Érdeklődők a Wahorn Forever című tárlaton a megnyitó napján Budapesten, a MissionArt Galériában 2016. február 2-án. Első alkalommal rendeznek nagyszabású retrospektív kiállítást Wahorn András képzőművésznek az 1960-as évektől a 2015-ig tartó munkásságát felölelő közel 250 alkotásából. A MissionArt Galériában főként kis- és nagyméretű papírmunkák, a B55 Galériában szobrok, festmények láthatók február 27-ig. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kiállítás legkorábbi alkotása az 1976-os cím nélküli kép, míg a legutóbbi nagyméretű festményei már partnerével, Töttös Kata festőművésszel közösen készültek, mint például Az UFO-k elmennek pedig Wahorn két szaxofon játszik egyszerre vagy A Tapasztalt Ecsetek a Kati gumipálcán című dalt játsszák című képek. Felhívta a figyelmet arra, hogy Wahorn művészetének szinte minden évéből egy-egy munkát bemutatnak a több mint negyven esztendőt átölelő anyagban. Kishonthy Zsolt hangsúlyozta, hogy Wahorn András a kezdetekben szinte egyáltalán nem készített festményeket, színes szürreális kollázsokat és rajzokat alkotott tussal, csőtollal és ceruzával, amelyek a MissioNArt Galériában láthatóak. Később mozdult el művészete a dekoratív művek irányába, munkáinak meghatározó eleme a szexualitáshoz való viszonya. Alkotásain a férfi és a nő kapcsolatát jeleníti meg nemi szervekkel, nagyméretű falloszokkal, „de ezek olyan átíráson mennek keresztül, annyira át vannak már szűrve, hogy nem megbotránkoztatóak” – tette hozzá.

Budapest, 2016. február 2. Wahorn András képzőművész a Wahorn Forever című tárlaton a megnyitó napján Budapesten, a MissionArt Galériában 2016. február 2-án. Első alkalommal rendeznek nagyszabású retrospektív kiállítást a művésznek az 1960-as évektől a 2015-ig tartó munkásságát felölelő közel 250 alkotásából. A MissionArt Galériában főként kis- és nagyméretű papírmunkák, a B55 Galériában szobrok, festmények láthatók február 27-ig. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Wahorn András (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az utóbbi évtizedekben született munkák kiszínesedtek, lágyabbak lettek és az absztrakt irányába mozdultak el, amely korábban nem volt jellemző művészetére, hiszen főként figurákat, embereket, állatokat ábrázolt nem valóságos terekben. „A figurák egyfajta sík előtt jelennek meg, nem perspektivikus tájakban, terekben gondolkodik, hanem egy elvont térbe és szituációba helyezi figuráit” – magyarázta a művészettörténész. A tárlathoz mintegy kétszáz oldalas katalógus is készült Nagy Dániel grafikus közreműködésével.

MTI

• Publikálva: 2016.02.04. 12:06 • Címke: kiállítás