a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Dinamikus mikrokozmosz

Gyarmathy Tihamér válogatás a Vigadóban

gyarmathy_leadMegérkezett Pécsről Gyarmathy Tihamér centenáriumi tárlata a Vigadóba. A „legkövetkezetesebb absztrakt” festő Pécsről indult, de élete a pesti Damjanich utca 44-hez kötődik. Itt készült alkotásainak legjava. A nyolcvanas évek közepéig készített művekből való válogatás mellett a legendás műteremről is képet kaphatunk.

A háború zűrzavarából kikeveredő baranyai megyeszékhelyen is újult erővel pezseg fel az élet, Martyn Ferenc mellett és az Európai Iskola művészei között ott van Gyarmathy Tihamér is, aki ugyan nemsokára a fővárost választja, de sosem felejti Pécset, és persze ezeket az első, európai jelenlétet is hozó éveket sem. Így tudja aztán simán átvészelni az ötvenes éveket, amikor elrettentő példák lesznek mások mellett az ő műveiből is. Mert a diktatúrák már csak ilyenek, ahogy a barna, a vörös sem tudott mit kezdeni a művészi meghaladással. Nálunk mondjuk az Elvont Művészek Csoportjával, aminek Gyarmathy is tagja volt. Maradt hát neki is a belső emigráció, a műterem mikrovilága, ahol a festés mellett parányi növénytörmelékeket, tollpihéket, cérnákat lehet applikálni a dia üvegére, hogy aztán kivetítve fényképezőgéppel megörökítsük azt.

gyarmathy
forrás: MMA

E diányi kis kollázsok felnagyítását nevezi el fotogramnak, egy egész doboznyit, 69 darabot láthatunk most belőlük a Vigadó ötödik emeletén, a kiállítási tér közepén felállított műterem-installációban. És a fotogramok (fénylenyomatok, melyek eredetibbek, mint a fénykép, kreatív formaalakítások a fény segítségével – ahogy az ismertető fogalmaz) mellett ott vannak még a kerámiák, a zománcok és egy 1953-as film is, ha már kísérletezés. No és a háború előtti, vagy a 60-as, 70-es évektől kezdve újra lehetővé váló utazásokon gyűjtött relikviák, turistáknak árult holmik, népművészeti alkotások, fosszíliák is, és az ezekből kialakított kis micsodák, egy hosszú és következetes élet dokumentumai.

gyarmathy
forrás: MMA

Mert a falakon is ott van a bizonyíték, tényleg ő volt a legkövetkezetesebb absztrakt, kezdetben inkább szürrealista, majd valamiféle tudományos alapú elvontságot megjelenítő festő. Aki megpróbál a művész szemével behatolni az anyagba, a dolgok lényegébe az életet és a lényeget keresve. Ez lenne a vele kapcsolatban sokat emlegetett bioromantika, a színdinamikákkal, árnyalatokkal, tónusokkal és viszonylatokkal kifejezett mikrokozmosz, amiben ott van a nagy is.

gyarmathy
Gyarmathy Tihamér (1915-2005; forrás: MMA)

A Janus Pannonius Múzeum számára ajándékozott 125 darab műre, a Nemzeti Galéria anyagára és a magángyűjteményekből válogatott képekre alapozott kiállítás négy üvegezett tárlójában több fotót is láthatunk a műteremről, portrékat a művészről és egy elszámolást a Lossonczy Tamással közösen használt Galéria a négy világtájhoz nevezetű kiállítóhely három hónapjáról, amiért 896 forint 25 fillért követel rajtuk Szíj Rezső református lelkész, művészeti író és politikus, a galériának helyt adó Misztótfalusi Könyvkiadó igazgatója. Hogy aztán fizettek-e Szíjnak valaha is, arról már nincs írás a tárlókban.

Pálffy Lajos

Bemérve a mérhetetlen – Gyarmathy Tihamér kiállítása
2016. 03.02. – 05.08.
Vigadó

• Publikálva: 2016.04.13. 12:12 • Címke: kiállítás