a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Picasso portéi a National Portrait Gallery-ben

nationalportraitgalleryPablo Picasso és a régi mesterek portréinak kapcsolatára, valamint a spanyol művész karikatúrák iránti rajongására helyezi egyebek között a hangsúlyt a National Portrait Gallery ősszel nyíló nagyszabású tárlata, amelyet a barcelonai Museu Picasso szakembereinek együttműködésével állított össze a londoni arcképcsarnok.

A Picasso Portraits (Picasso Portrék) című tárlat kurátora, Elizabeth Cowling szerint a kiállítás egyedülálló lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy a portréfestészet történetébe ágyazva szemléljék Picasso munkáit – írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál. „Picasso különbözik a múzeum gyűjteményében őrzött művek alkotóinak nagy részétől, akiket megfizettek, hogy megfessenek egy-egy történelmi alakot; ő a környezetében levő személyeket örökítette meg, mindenfajta megbízás nélkül. Munkáiban azonban visszaköszönnek a klasszikus portréfestészet elemei” – magyarázta a kurátor. Hozzáfűzte: „A célom az volt, hogy megmutassuk Picasso portréinak sokféleségét, de egyszersmind rávilágítsunk a múzeum állandó gyűjteményében lévő műalkotásokkal való kapcsolatukra.”

olga_picasso
Pablo Picasso: Olga Picasso portéja (1923)
   
A több mint 75 alkotást felvonultató tárlat egyik része Picasso és a régi mesterek portréinak, festményeinek kapcsolatát boncolgatja. Ebben a szekcióban kap helyet Az udvarhölgyek (Las Meninas, 1957) sorozat egyik festménye, amely Velázquez azonos című híres alkotásának újraértelmezése, valamint Degas és Rembrandt inspirálta munkák. A spanyol művész jól ismert absztrakt alkotásai, úgy mint az első feleségét, Olga Koklovát ábrázoló Femme au chapeau (Olga) – Nő kalapban (Olga) – című 1935-ös alkotás mellett, Picasso korai munkái, valamint az 1900 és 1957 között készített karikatúráinak lenyűgöző gyűjteménye is terítékre kerül.

woman_with_hat_picasso
Pablo Picasso: Nő kalapban (Olga) (1935)
   
A gúnyrajzok nagy része a Museu Picasso és Jaume Sabartés, Picasso barátjának és személyi titkárának gyűjteményéből származik, és soha ezelőtt nem állították ki őket Barcelonán kívül. „Picasso humorérzéke gyakran nincs kellően hangsúlyozva, ám ez fontos eleme a munkásságának. Nyolcéves korától fogva rajzolt karikatúrákat” – mondta Cowling.
   
Az október 6. és 2017. február 5. között látogatható tárlaton továbbá a British Museum-tól, a párizsi Pompidou központtól, a New York-i Modern Művészetek Múzeumától, a Chicagói Művészeti Intézettől, a Philadelphiai Művészeti Múzeumtól és magángyűjtőktől, valamint Picasso örököseitől kölcsön kapott alkotások sorakoznak. A művész nagyszámú önarcképét is felvonultató tárlat 2017. március 17. és június 25. között a Museu Picasso-ban fog vendégeskedni.

mti

• Publikálva: 2016.04.14. 11:19 • Címke: kiállítás