a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Hajózási térképek gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító térképgyűjteményéből

Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának kiállítása

muzeumokejszakajaA kiállításhoz kapcsolódva, és folytatva a korábbi évek hagyományait, a Múzeumok Éjszakáján bemutatót tartunk a régi korok legfontosabb földrajzi helymeghatározási műszereinek használatából, ahol az érdeklődők maguk is kipróbálhatják az eszközöket. Amíg a nagyok műszerek használatának elsajátításával foglalatoskodnak, a kicsik kipróbálhatják a térképrajzolás és térképszínezés szintén nem könnyű mesterségét.

Nemzeti könyvtárunk térképgyűjteményének alapját gróf Széchényi Ferenc több ezer darabos gyűjteménye képezi. Az egykori grófi gyűjtemény nem csupán számos magyar vonatkozású, ún. hungarica térképet és atlaszt tartalmazott, de az egyetemes kitekintésű gyűjtés eredményeképpen a XV–XVIII. századi európai kartográfiatörténet kincseinek is gazdag tárháza.

terkep2

Kiállításunkhoz e nagyszerű alapítói gyűjteményből egy különleges térképfajta, a hajózási térkép példányaiból válogattunk. Az egyedi műként tárolt, valamint atlaszokba kötött több, mint 300 hajózási térkép nem csak mennyiségét tekintve mondható jelentős gyűjteményrésznek, de a XVII–XVIII. századi tengerészeti térképkiadványok számos értékét is magába foglalja.

Válogatásunk során törekedtünk arra, hogy e különleges gyűjteményrésznek mind földrajzi, mind készítői-kiadói jellemzőit és sokféleségét – lehetőségeink keretein belül – megmutassuk. Ezért a kiállított művek, miként a grófi gyűjtemény egésze is, a mennyiségi arányokat tekintve, tükrözik a holland műhelyek és a XVIII. századi alkotások meghatározó súlyát. A holland alkotások mellett azonban más európai nemzetek – francia, angol, spanyol, dán – tengerészeti kiadványai is láthatók.

terkep1

Az alapítói gyűjtemény egészének megfelelően, a kiállított művek között is többségben vannak az európai tengerek és tengerpartok térképei és atlaszai, de megtaláljuk a világóceánok, Amerika, Afrika és Ázsia távoli vizeit és tengerpartjait bemutató műveiket is. Köztük ott vannak a fűszerekben gazdag távoli Keletre vezető hajóútvonalak térképei, amelyek egy része tán maga is megjárta e hatalmas távolságokat a merész kapitányok sokárbocos vitorlásain.

A kiállítás 2012. december 22-ig látogatható az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárában, keddtől péntekig 9.00–17.00, szombaton 9.00–14.00 között. Látogatóink részére a belépőjegy ára 400 Ft. Beiratkozott olvasóknak a belépés díjtalan.

Forrás: OSZK.

• Publikálva: 2012.06.15. 12:52 • Címke: meghívó, kiállítás