a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

A kávé, a cső és a titokzatos töltőtoll

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum virtuális galériája

mkvmA kereskedelem és a vendéglátás története lényegében egyidős az emberiség történetével. Könnyű elképzelni, ahogy az ősember éppen almára cseréli a nyulat, vagy vendégül látja kedves ismerőseit, akik, ha szerencséje van, nem kannibálok.

De nem megyünk vissza ennyire az időben, hanem a legújabb kori magyar kereskedelem és vendéglátás világszerte ismert és elismert gyűjteményét látogatjuk meg. Annak is a virtuális galériájába lépünk be, ahol a XX. század első felének magyar kereskedelmét ismerhetjük meg a mesterien digitalizált  kiállítótérben. Az art déco nyitóplakát – szép, fiatal nő szalad felénk, karján egy öregúr lifeg, a felirat: Rohanjunk a rohanó időkkel / Szépségápoláshoz a DIDO kell – már izgalmasan érzékelteti azt a sokszínűséget, amit az I. teremben megismerhetünk.

Philips plakát
Forrás: mkvm.hu

Először a műszaki cikkeknél vizsgálódunk. A kirakat felső részében egy mozgalmas plakát hívja fel magára a figyelmet, a Philips rádiót hirdeti. Az 1930-as évekből származó színes papírnyomat a kor plakátművészetének minden jellemzőjét magán viseli. Egy átlósan elhelyezett alak óriási lendülettel hegedül, az ünnepélyes sötét színekből aranylik elő a művész és a zeneszerszám. Előttük egy Philips elektroncső áll a képen, lent pedig a jellemzően art déco betűkből összerakott felirat. A plakáton kék hullámok örvénylenek; úgy látszik, az alkotó ilyennek képzelte a rádióhullámokat, ezek adnak még erősebb lendületet a hirdetésnek. Az elektromos eszközök térhódításának idejét élte ekkor az emberiség. Európában a harmincas évektől beszélhetünk tömegtájékoztatásról, amelynek legfontosabb eszköze volt a rádió. Egy-egy rádió például akár bútorremekként is megállta a helyét a társalgókban, nemes fából, gondos politúrozással, nem egy esetben intarziával, fém- vagy csontberakással készítették. A nagy hangszórók előtt iparművészek által tervezett vászon feszült. A rádió kapcsológombjai a szintén akkortájt elterjedő bakelitből készültek, miként az állomáskereső tábla is. Általában ennek közepén világított – a gyenge vétel miatt sokszor csak hunyorgott – az apró zöld katódcső, a varázsszem.

agrolux
Forrás: mkvm.hu

Ugyanebben a vitrinben csodálhatjuk meg a fémtalpon álló üvegből készített AGROLUX elektromos kávéfőzőt. A nyolcvan évvel ezelőtt árusított készülék a lényegét tekintve semmiben nem különbözött mai hasonló társaitól.

A papír–írószer-osztályon rácsodálkozhatunk egy igen formás töltőtolltintás-üveg dobozára. A tinta neve Mont Blanc. Erősen gondolkodhatunk azon, hogy a német gyártmányú fekete tintát miért nevezték el Európa legnagyobb fehér hegyéről. A fűszer–csemege-részleg vitrinjében szemgyönyörködtető tárgyak állnak a polcokon. Csodálatos szögletes, ovális, henger formájú dobozok, nagy műgonddal készített palackok és ízlésesen csomagolt élelmiszermakettek. Ilyen a szegedi Szent István Kereskedelmi Középiskola áruismereti gyűjteményéből származó FINOM KAPOSVÖLGYI SAJT. Fölötte lóg a Pick Szeged feliratú szalámimakett, Perlaky József jászapáti fűszer- és vegyeskereskedéséből. De nem hiányozhatnak az egzotikus termékek sem innen, a kínai sárkányképpel díszített horganyzott bádogdobozban valaha speciális teakeverék volt.

Aki többre kíváncsi, kapcsolja be számítógépét, és keresse meg ezt a helyet. De talán sokkal jobban jár, ha elmegy Óbudára, és a valóságban csodálkozik rá múltunk műremekeire.

ház
Forrás: mkvm.hu

A ház, ahol Krúdy Gyula lakott

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot 1966-ban, a világon máig egyedülállóként, országos gyűjtőkörű intézményként alapították. 2011-től a régi Óbuda központjában, Krúdy Gyula egykori házában fogadja látogatóit. A múzeum indulásakor csak vendéglátóipar-történeti tárgyakat gyűjtött, később kereskedelemtörténeti gyűjteménnyel bővült.  Az előbbiben vannak az éttermi és cukrászati termelés, értékesítés tárgyai, munkaeszközei. Jellemzően nagy értéket képviselnek azok a tálaló- és evőeszközök, amelyek egy-egy híres kávéház vagy szálloda emblémáját viselik. A kereskedelemtörténeti tárgyi gyűjteményt cégérek, cégtáblák, üzletberendezések és -felszerelések, munkaeszközök, mérlegek, a kereskedelmi adminisztráció tárgyi eszközei, áruminták, árudobozok, üvegek, emlék- és reklámtárgyak alkotják. A dokumentációs gyűjtemény legnépesebb csoportját az étlapok és menülapok teszik ki. Kisebb, de azonos értékű az okmány- és irattári anyag, és az aprónyomtatványok tára. A múzeum történeti darabjait a szakmához kapcsolódó képzőművészeti, numizmatikai gyűjtemény és a fotótár egészíti ki. Az intézménynek kereskedelemtörténeti, vendéglátóipari és biztosítástörténeti szakkönyvtára is van. A múzeum tudományos, ismeretterjesztő és közművelődési tevékenységének fontos eleme a gasztronómia, a kereskedelem, az idegenforgalom és a kultúra kapcsolatának sokoldalú történeti megjelenítése.

Dippold Pál

• Publikálva: 2012.06.25. 15:34 • Címke: digitalizálás, ipari formatervezés, kiállítás, technika