a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Klimt-év Bécsben és nem csak ott

klimtlead150 éve született Gustav Klimt. Ennek kapcsán csupán Bécsben tíz tárlat nyílik, de a világon máshol is ünneplik a szecesszió leghíresebb festőjének születésnapját.

A Klimt-évhez kapcsolódóan a festő utolsó műtermének otthont adó villát is felújítják. 1911-ben Felix Albrecht Harta ajánlotta Klimtnek, hogy bérelje ki a Bécs 13. kerületében található Werner-villát. A rákövetkező évben a közelébe költözött híres festőtársa, Egon Schiele is. Klimt 1916-os kiköltözéséig ebben házban 12 képet festett, köztük az egyik leghíresebbet, az Adele Bloch-Bauer portréját, amely nemrégiben több mint negyven millió dollárért kelt el az egyik New York-i aukciósháznál. A ház ezután magántulajdonban és állami tulajdonban is volt, működött lakóházként és galériaként is, majd 2008-ra elkészült az állami terv, hogy az idei évfordulóra renoválják és megnyitják és látogathatóvá teszik az épületet.

klimtvilla
A Klimt-villa (korábban Werner-villa)

A Klimt-év keretében több múzeum egész éven át tartó program- és kiállítássorozatot rendezett. Az Albertina felvonultatta Klimt rajzait, a Kunsthistorisches Museum egyes belső részeit átmenetileg felállványozták, hogy a festő néhány kevéssé ismert falfestményét (egyúttal Munkácsy mennyezetre festett freskóját is!) közelről megcsodálhassuk.

Aki erről lemaradt, szeptember közepéig még megtekintheti a Wien Museum kiállítását. Ez a világ legnagyobb Klimt-gyűjteménye, mintegy 400 darabból áll, a művész minden alkotói periódusát felöleli. A híres aranyozott női portrék mellett számos rajzot, plakátot, erotikus lapot, személyes tárgyat is kiállítottak, például a híres kék festőköpenyt, amelyben a művész nem csak alkotott, hanem szívesen pózolt is (egyes feltételezések szerint több is volt belőle). Érdekesség, hogy Best of Worst címmel összegyűjtötték a Klimt-motívumokat felhasználó legrémesebb használati- vagy dísztárgyakat is.

Az Österreichisches Theatermusem egyetlen darabbal száll be, az egyik legismertebb Klimt-festménnyel, amely nemrégiben a Szépművészeti Múzeumban is vendégeskedett. A Nuda Veritas ('Meztelen igazság) Hermann Bahr író, drámaíró, Klimt barátja, mecénása, támogatója tulajdonában volt, hagyatékából került át a múzeumhoz. A kiállítás címe (Gegen Klimt 'Klimt ellen') az író Klimt mellett kiálló vitairatkötetének címét kölcsönözte, amelyben Bahr megvédte Klimtet a prűd támadásoktól. Az más kérdés, hogy magánemberként Klimt nem a monogámiájáról híres, a pletykák szerint 14 törvénytelen gyermeke volt.

A Leopold Museum Klimt személyesen című kiállítása (megtekinthető augusztus 27-ig) képeslapokat, fotókat és dokumentumokat állít ki, amelyek a művész életének fontos pillanatait örökítik meg. Láthatjuk élettársának és múzsájának, Emilie Flögének személyes tárgyait, levelezésüket, fotóikat is.

klimtcikkbe
Emilie Flöge és Gustav Klimt

Persze a Klimt-évet nem csak Bécsben ünnneplik. Például a kevéssé ismert romániai Peles-kastély falfestményei is látogathatóak, amelyet a fiatal festő 1883 és 1884 között festett. 

A fotók forrása: Leopold Múzeum

Bakk Ágnes

 

• Publikálva: 2012.07.09. 07:00 • Címke: program, kiállítás, évforduló