a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

The Untold Tragedies

Összművészeti kiállítás a Fészek Színházban

untold_lead

Csak a bőség zavara lehet az oka, hogy egy globális háború utáni világ képeit, írott szövegeit, törmelékeit és hangzását ne képzeljük el. Már elkezdődött? Csak azért a kérdőjel, mert sejthető: elmarad majd a bejelentés, miszerint már benne vagyunk. Erről szól manapság minden. Erről szól az Fészek Színházban látható kiállítás is.

Nincs ennél ideálisabb helyszín. A színháznak helyet adó gyárépület természetesen eleve indusztriális. Legalábbis kívülről. Belépés után egy szabálytalan alakú fogadótérbe érkezünk. Ez már cseppet sem ipari, hanem inkább egy jó ízléssel berendezett posztindusztriális kávéház. Innen juthatunk el a kiállításhoz. Nem érdemes lelépni az útvonalunkat kijelölő szőnyegről, mert rajta lépkedve legalább egy kicsit biztonságban érezhetjük magunkat, miközben átmegyünk egy gyárcsarnokon, amibe belezsúfoltatott az elmúlt 150 év ipari forradalmának temérdek tárgya.

untold
Nincs ennél ideálisabb helyszín

Már a különböző gépek sokasága is elég nyomasztó. Mintha egy piramis belsejében a sírkamrához vezető jelölt útvonalon járnánk. Vagy mintha turisták lennénk, akik a fenntartható fejlődés igézetében nem térhetnek el a kötelező haladási iránytól, nehogy megzavarják a nehezen kiizzadt ökológiai egyensúlyt. Vagy mintha egy időgépen érkeztünk volna a nem távoli múltba, miközben tudtunkra adták, hogy az ösvényről letérni nem szabad, mert bármi interakció megzavarhatja a jövőt, pontosabban a jelent, még pontosabban a múltban meglévő jelenben már meglévő jövőt. Aztán izzadni kezdünk, mert meleg van. Ez nem a kiállítók ötlete, ez a helyszín spontán hozzájárulása a produkció sikeréhez. Mert nem árt egy kis izzadás.

untold
Bolyongás egy alternatív univerzumban

A húszas éveikben járó kiállítók: Cziczó Dániel (zene), Kováts Máté (grafika), Mónos Péter (installációk) és Tímár Benjamin (szöveg). Tímár Benjámin az ELTE magyar szakán tanul, folyóiratokban versei jelentek meg. Cziczó Dániel az ELTE Nemzetközi tanulmányok szakát végzi, tőle származik a kiállítás ötlete, Kováts Máté grafikusként dolgozik, reklámokhoz, kiállításokhoz filmek díszletéhez készít grafikákat, Mónos Péter az IBS hallgatója Arts management szakon. Az alkotók egy alternatív valóságot ábrázolnak, amely festményekből, kollázsokból, szobrokból, írott szövegekből és installációkból áll. Zenét és zajokat is kapunk mindehhez.

untold1
A cím Faust dolgozószobája is lehetne

Kedvcsinálóként egy makrokozmosz olvasat a kiállított szövegekből: „Sokáig keringett, míg végül elért a teljes üresség középpontjához. Oda, ahová egy újjászületett bolygó a magány keresése miatt juthat csak el. Ekkor kezdődött az, amit ma már a legmodernebb feljegyzések az új genezisként emlegetnek. Ekkor kezdte el vonzani a kihunyt csillagok maradványait, az elsatnyult emberekből kiszakadt fájdalmat és, a háborús területekről felszálló csontszilánkokat. Több évezred lebomló és le nem bomló anyagát halmozta fel, majd ezekből alakította ki saját lemez tektonikáját és ásványkincs-készletét. Olyan masszívvá vált, mint a teremtés fogalma. Kráterei és mélyedései számtalan tó, és fordított folyásirányú forrás otthona lett.”

untold2
A legerősebb installáció
 
Ami a kiállítás hanganyagát illeti: ambient, aminek hátterében ősforrásként ott a techno és minden bizonnyal a krautrock is. A kortárs művészet történészeinek dolga a Gesamtkunstwerk besorolása… Neoavantgárdból sarjadzó posztmodern? Vagy Apocalyptic Art? Az alábbi zenére kattintva elgondolkodhatunk ezen, de nem is a címke a lényeg, hanem az hangulat, ami a pincelabirintusban járva valóban elfogja az embert. Talán tényleg sikerül, ahogy az ajánlóban írják: „farkasszemet néznünk az abszurditással”.

Untold Tragedies
Fészek Színház
Budapest, Orczy út 46-48.
A kiállítás október végéig tekinthető meg a Fészek Színház előadásainak napján 16 órától, illetve előzetes egyeztetés után hétfőtől péntekig 16 és 21 óra között. Telefon: (30) 650 0259

Sándor Tibor

• Publikálva: 2016.10.17. 13:08 • Címke: zene, kiállítás