a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Még mindig dübörög a banda

frenreisz_leadMa hetvenéves Frenreisz Károly rockzenész, énekes, basszusgitáros, a Metró, majd az LGT zenekar tagja, a Skorpió együttes vezetője, aki azt vallja: csak szorgalmas emberből bújhat elő a tehetség.

A Gundel család leszármazottja, anyai nagyapja volt Gundel Károly vendéglős, testvére Bujtor István színész, rendező, féltestvére a színészzseni Latinovits Zoltán. Ötévesen kezdett el zongorázni, s kiderült: abszolút hallása van. Kamaszként nagy hatást gyakorolt rá a dzsessz, ezért szaxofonozni akart, de a konzervatóriumban köztes megoldásként a klarinétot választotta. A szaxofont nyaranként a szemesi Vigadóban fújta esténként egy alkalmi zenekarban. 1963-64-ben a Benkó Dixieland Bandben és Vukán György zenekarában is megfordult, s bár elkezdte a fogorvosi egyetemet, a zenélés kedvéért egy év múlva félbehagyta tanulmányait.

frenreisz_1975_mti
Testvéreivel, Latinovits Zoltánnal és Bujtor Istvánnal 1975-ben. Mindhármuk édesanyja Gundel Katalin, a nagy vendéglős dinasztia leszármazottja (MTI Fotó: Farkas Tamás)

A Metró együttes legjobb időszakának volt részese 1965 és 1970 között, közben másfél évet külföldön vendéglátózott. A Sztevanovity testvérek alapította Metró népszerűsége – főként a lányok körében – a beatkorszak hőskorában a legnagyobbakéval (Illés, Omega) vetekedett. A formációban basszusgitár, szaxofon, ének volt Frenreisz szerepköre, dalokat is szerzett, legnagyobb slágere, a bohókás Citromízű banán az együttes első albumán jelent meg 1969-ben.

frenreisz_1969_mti
A Metro együttessel az 1969-es táncdalfesztivál döntőjében (MTI Fotó: Benkő Imre)
  
1971 tavaszán létrejött az első magyar szupergrupp, a Locomotiv GT, a kezdeményezést Frenreisznek tulajdonítják. A „zenészek zenekarába” a billentyűs Presser Gábor és a dobos Laux József az Omegából, a tragikus sorsú gitárfenomén, Barta Tamás a Hungáriából érkezett. Zeneszerzésben Presser vitte a prímet, de Frenreisznek is komoly tere nyílt erre, már a bemutatkozó kislemez egyik számát (Boldog vagyok) is ő jegyezte. A szélesebb közönség elé 1972. május 1-jén léptek, a tabáni koncertek nyitányaként, még a Gellérthegy oldalában több tízezer fiatal ismerhette meg a mára már szintén legendás Syrius után fellépő LGT zenéjét.

frenreisz_1972_mti
1972-ben az LGT koncertjén a Gellért-hegyi szabadtéri színpadon (MTI Fotó: Csikós Gábor)
   

Világszínvonalat képviselt az együttes, a New Musical Express című szaklap munkatársa zenéjüket hallva egyenesen azt írta, hogy „az új rock-szenzáció Keletről jöhet”. Sikert aratott az LGT a tokiói Yamaha fesztiválon, majd az angliai Lincolnban 1972 májusában megrendezett fesztiválon is, ahol világsztárok mellett az egyetlen fellépő volt a kontinensről. Londonban vették fel második albumukat, idehaza Zalatnay Saroltának készítettek lemezeket. Frenreisz 1973-ban vált ki a zenekar színházi szerepvállalása (a Képzelt riport... című musical) miatt, ő nem a színpadra, hanem koncertpódiumra vágyott. Kiváló zenészekkel létrehozta a Skorpió együttest, amely rengeteget koncertezett, bejárta szinte egész Európát, különösen Lengyelországba hívták gyakran a pozitív életérzést sugárzó „bandát”.

Négy albumot készítettek főként a hard rock jegyében, számaikra a rendkívül feszes basszusgitár-dob alap jellemző, Frenreisz méltán érdemelte ki kétszer is Az év basszusgitárosa címet (1974, 1981). Az 1979-től Tátrai Tibor gitárossal rohanó Új Skorpió trióra a virtuóz-kommersz szópáros jellemző, előbbi az előadásmódra, utóbbi az alapanyagra vonatkozik. Az 1985-től újra kvartettként működő Skorpió két új albumot készített. „Azt beszéli már az egész város, hogy újra dübörög a banda” – hallható máig népszerű számukban, s valóban, hosszú kihagyás után a közelmúltban is fel-fellépett a kiváló zenészeket (Németh Gábor, Pálvölgyi Géza, Szűcs Antal Gábor) felvonultató Skorpió, idén többek között Agárdon az Omegával.

frenreisz_2016_mti
A 60. születésnapi koncertjén (MTI Fotó: Beliczay László)
   
Frenreisz, aki bátyja, Bujtor István filmjeihez is írt zenét, nem tartja magát üzletembernek, de jó ideje egy jelentős, hang-, fény- és színpadtechnikával foglalkozó családi cége van. Nyaranta, ha a koncertek engedik, szívesen vitorlázik a Balatonon, ebben István bátyját – aki magyar bajnok is volt – követi. Idén egyik zsűritagja volt a Magyar Televízió A Dal című műsorának, amelyben az Eurovíziós fesztiválra kikerülő magyar dalt választották ki a közönség közreműködésével. A népszerű rockzenész 2012-ben Budapest díszpolgára lett, 2015-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2016-ban Fonogram Életmű-díjjal ismerték el.

MTI

• Publikálva: 2016.11.08. 14:09 • Címke: évforduló