a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Sorhajóorvos fényképezőgéppel – Dr. Bozóky Dezső fotói a Kolta Galériában

sorhajoleadSzáztizenegy éve, az Oszmán Birodalomban készült fotográfiákból láthatunk kiállítást október 6-tól a Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum rendezésében a budapesti Háló Közösségi és Kulturális Központjában. Dr. Bozóky Dezső sorhajóorvos első nagyobb útját 1905-ben tette meg az S.M.S. Taurussal, a császári és királyi flotta nyaranta Konstantinápolyban állomásozó lapátkerekes gőzösével.

A katolikus közösségek hálózata által működtetett, Semmelweis utca 4. szám alatt található központban nagyközönség által eddig még soha nem látott 56 színezett fotográfiát állítottak ki Katkó Tamás kurátor válogatásában. A november 4-ig látogatható tárlat az 1871-ben Nagyváradon született Dr. Bozóky Dezső talán nem is csak úri passzióból készített 300 törökországi képéből válogat. Bozóky 1895-ben szerezte meg az orvosi diplomáját Budapesten, és 1904-ben került be az osztrák-magyar haditengerészet kötelékébe. Első nagyobb útjára azzal a Taurus gőzössel indult 1905 tavaszán, aminek majd 1908-tól két és fél évig Horthy Miklós lesz a parancsnoka.  A Taurus fő feladata a konstantinápolyi osztrák-magyar nagykövetség kiszolgálása, biztosítása volt, a nyarakat az oszmán török fővárosban töltötte. Bozóky, aki talán ekkor érzett rá a hosszú tengeri utak ízére, 1907-ben már a Zrínyi korvett orvosa, amivel egy 26 hónapos úton bejárja az egész Távol-Keletet. A kalandokról 50 saját maga által készített fotóval illusztrált könyvet is kiadott Két év Kelet-ázsiában címmel. (Ezután viszont leszerel, többek között üzemorvos Salgótarjánban, majd az első világháborúban ismét tengerre száll. A háború után a fővárosban praktizál 1957-ben bekövetkező halálig. Ekkor kerül a török út 300 diája a Hopp Ferenc Múzeum birtokába.)

sorhajo
forrás: magyarmuzeumok.hu

Hogy aztán miért éppen a hajóorvosnak volt kamerája a Tauruson, azt nem lehet tudni. Az biztos, hogy a világ tengereit járó monarchiás hajókon általában volt fényképezőgép, és azt is tudjuk, hogy Bozókynak a bécsi katonai levéltárban őrzött törzslapján feltüntették, hogy ért a fotózáshoz. Az is nagyon valószínű, hogy éppen egy Hopp Ferenc cége által legyártott fotóapparáttal készítette üveglemezre a most kiállított fotókat. Amik eredendően – talán éppen egy élménybeszámolót illusztrálandó – szetereóképek voltak. A színezést utólag ecsettel és anilinfestékkel oldotta meg, ezért kinagyítva szembetűnőek is sokszor a pontatlanságok. Azt, hogy mit láthatunk, Bozóky doktor a két üveglap közé illesztett dia ragasztócsíkjaira írta rá gondosan – és, mint kiderült, néha tévedett. Három nagyváros, Konstantinápoly, Bursa és Izmír 100 évvel ezelőtt életével ismerkedhetünk meg most, mert Bozóky nagyon kevés olyan fotót készített, amin ne lettek volna emberek.

sorhajo1
forrás: magyarmuzeumok.hu

Mindjárt a tárlat elején ott vannak a Taurusról és a tisztikarról, és a nagykövetség nyári rezidenciájáról készült fotográfiák, később pedig megismerkedhetünk a kapitány feleségével is, aki a nagy osztrák historizáló festő, Hans Makart lánya volt, és a főváros Eyüp nevű kerültének temetőjében etet kóbor kutyákat. Itt temették el a szultánokat is, Bozóky le is fotografálta a díszes sírokat, köztük I. Mehmed (1989–1421) szultán kedvenc lovának a síremlékét is. És ha már sírok, Bozóky jutott a város angol temetőjébe, ahol lefényképezte Guyon Richárd sírkövét. A fotón mi is kibetűzhetjük a feliratot: Török fő tábornok, Frankhon ivadéka, Angolhon szülötte, Magyarhon vitéze. A török hétköznapokból meg itt vannak az izmíri lacikonyhák, a kikötő az omnibusszal és a gabonatőzsdével, a fővárosi híres Galata híd jellegzetes alakjai: a koldusok, a sörbetárusok, a fuvarosok és egy teherhordó a hátán hatalmas hordóval. Itt vannak a cipőtisztítók, a mecsetek bejárata előtt ücsörgők és a várost ellepő kóbor ebek. Itt vannak Kászim pasa városrészének jellegzetes faházai, és néhány kép a szokásos pénteki csónakázásokról az „európai édesvizeken”.

sorhajo3
forrás: magyarmuzeumok.hu

Pontosan komponált képek, ahol a függőleges függőleges, és a vízszintes az vízszintes. Tudjuk, hogy Bozóky doktor úr a nagyobbik, 26 hónapos útján legalább 1500 felvételt készített, köztük ritkaságszámba menő koreai képeket. Szeretnénk egyszer majd látni ezeket is.

Látogatás az Oszmán Birodalomban – Kiállítás Dr. Bozóky Dezső fotográfiáiból
2016. október 16. - november 4.
Háló Közösségi és Kulturális Központ

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.11.01. 11:20 • Címke: fotó