a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Bukta, feLugossy és Szirtes Szentendrén levitál

levitáció leadLevitáció címmel nyílt meg Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János képzőművészek kiállítása szombaton a szentendrei MűvészetMalomban.

Három olyan alkotó reflektál munkáival a szentendrei művészeti hagyományhoz fűződő viszonyára, akiknek a művészete – részben vagy egészben – itt teljesedett ki, de már nem kötődnek szorosan a városhoz – mondta Gulyás Gábor, a tárlat kurátora, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója az MTI-nek. Ez az állapot teszi lehetővé, hogy egyszerre lássák kívülről és belülről a helyet, reflexiójuk közvetlenül érinti saját alkotói pályájukat is - folytatta a szakember. Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János egymástól jelentősen eltérő művészi útkeresései az elmúlt évtizedekben több ponton keresztezték egymást, esetenként pedig együtt is haladtak, formai és szemléletbeli síkon egyaránt. E három út kapcsolódásaira épül a tárlat jobbára olyan új alkotások révén, amelyek erre az alkalomra készültek. A művek között ezúttal nincs hagyományos értelemben vett táblakép: egytől egyig helyspecifikus installációk és videómunkák. A kiállítás témája a helyhez kötöttség és az attól való elszakadás, a nehézkedés és a felemelkedés viszonya, a levitáció lehetősége – mondta a kurátor. A fizikai és a szellemi, a valóságos és a virtuális felemelkedés igénye, a vándorlás és a megállapodás belső kényszere, s mindezek révén egy régi kérdés aktualizálása: hol, miféle világban van – itt és most – a művészet, illetve a művész helye. Gulyás Gábor rámutatott: a MűvészetMalom udvarában az ódon és a modern, a romos és a felújított épületrészek együttese különösen inspiratív atmoszférát sugall. A mostani tárlat – amely összesen 40 nagyszabású installációt tartalmaz – arra is választ keres, hogy miként lehet megjeleníteni avíttas körülmények között, az enyészettel küzdő falakon, anakronisztikus terekben progresszív művészeti hagyományt, és hogyan kapcsolódhat mindehhez a kortárs művészet. De arról is szólni kíván, hogy miképpen fejezhet ki egy lassan skanzenné kövesülő kisváros eleven művészeti tartalmakat – tette hozzá.

levitáció

A kiállítás részleteiről Torma Tamás, az FMC kommunikációs munkatársa beszélt, aki FeLugossy László alkotásai közül egyebek mellett az IL-22 repülőorrt, a teljesen berendezett, helyi tévéprogramot sugárzó Jókedv Kávézót emelte ki, vagy a különleges tárgy- és képkörnyezetbe ágyazott dadaista szövegdarabokat. Lebegő fák és görbe fáknak igazságot osztó fotósorozattal érkezett Bukta Imre, a művész Mezőszemeréről hozott öreg gyümölcsfákat levitál. A közönség találkozhat egy osztálytalálkozó diszkófényes, sörszagú különtermével vagy egy falusi ház teljes cseréptetejével is, amelynek lavóros beázás-elhárítása különleges perspektívából is látható. Monitorok tucatjain láthatók Szirtes János rövid és hosszabb videómunkái, üvegtörmelék alá rejtett fénycsövek formálnak különleges képet, rokkant székek kaptak piros fonalból sokféleképpen talányos kötést, de egy külön teremben – csak 18 éven felülieknek  – 11 fekete talicska is látható tele obszcén firkákkal.

A szentendrei MűvészetMalom legújabb időszaki tárlata június 11-ig látható.

(mti)

• Publikálva: 2017.04.09. 08:54