a rovat írásai

Előkerült a meggyilkolt herceg portréja

Majdnem 400 év után került elő Glasgow-ban Peter Paul Rubens 17. századi flamand festő elveszettnek hitt portréja, írta a BBC hírportálja. A Buckingham hercegéről készült képet Bendor Grosvenor képkereskedő fedezte fel. Az alkotás a Glasgow Múzeum gyűjteményéhez tartozik, a glasgow-i Pollok House nevű, 18. századi kastély kiállításán volt látható.

Hogyan segítheti egy művész a rendőrség munkáját?

Számos tudományág együttműködésének eredményeként hiánypótló kriminalisztikai tananyag jelent meg a Semmelweis Kiadó gondozásában, Dr. Anti Csaba László szerkesztésében, melynek illusztrációit Kőnig Frigyes professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Művészi Anatómia, Rajz és Geometria Tanszékének vezetője, valamint Ángyán Gergő intermédia szakos hallgató készítették – közölte az MKE .

Kalapács alá kerül Makovecz világhírű épülete

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Kalapács alá kerül Monet szemüvege is

Claude Monet francia impresszionista festő hagyatékához tartozó műalkotásokat és személyes tárgyakat árverez el a Christie's aukciósház Hongkongban.

Elindult a második Art Capital Szentendrén

Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag. Szeptember 7-24. között ez tovább gazdagodik a másodszor megszervezett Art Capital fesztivállal, amelyen nagyszámú kiállítás és művészeti program és különleges résztvevők sokasága várja a látogatókat, áll a Ferenczy Múzeumi Centrumnak, a fesztivál szervezőjének közleményében.

Nagyjavításon Arany János szobra

Csütörtökön szállítják el és kezdik meg a restaurálását a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportnak az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében.

Megtalálták Baselitz ellopott képeit

Georg Baselitz világhírű német festő 15 lopott művét találta meg a német rendőrség, a visszaszerzett alkotások együttes értéke 2,5 millió euró (765 millió forint).

100 eldobható gépet kaptak a hajléktalanok

Megnyílt és egy hónapon át lesz látható a hajléktalan emberek fotóit bemutató MyBudapest Photo Project Az utca más képen. Az utcán másképpen című kiállítás a FUGÁ-ban.

Fél évszázados a zebegényi Szőnyi emlékmúzeum és szabadiskola

Ötven éves lett a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és Szabadiskola. A fél évszázadra jubileumi ünnepséggel emlékezik vissza a közösség és Zebegény önkormányzata.

Capa most állandó kiállítást kap

A világ egyetlen, Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítása nyílik meg a fővárosi Capa Központban az intézmény kibővítését és felújítását követően, 2018 októberében, jelentette be Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Művészet összes cikke »

Eltitkolt aktok Hincz Gyula titkos szeretőjéről

hincz lead

A művész és modellje között nemritkán szövődik szerelem, valamiféle kapcsolat, mint ahogyan a főnök is a titkárnő között is meg szokott esni az ilyen dolog. De olyan eset csak ritkán fordulhat elő, amikor mindkét szituáció működik egyszerre. Pedig Hincz Gyula tíz éven keresztül élt így, a múzsájának tartott felesége mellett ott volt Margitka, a titkárnő, akiről szintén készültek titokban aktok.

Ezek közül hatvan nagy táblaképet és ugyanennyi grafikát most az egykori titkárnő, Bene Margit családja adna el a Bizományi Áruház Vállalat Aukciósházán keresztül. Hincz 1958 és 1963 között, az Iparművészeti Főiskola igazgatójaként volt olyan pozícióban, hogy titkárnőt foglalkoztathatott. Előtte már tanított itt három évet, de 1949-ben inkább a Képzőművészeti Főiskolát választotta, ahol a régi oktatói gárda kisöprése után az új igazgató, a balos kötődésű Bortnyik Sándor új tanárokat keresett. Hincz Gyula ugyan nem volt kifejezetten a kommunizmus híve, de világ életében nyitott volt az újra, ami meglátszik művészetén is. Rudnay Gyula és Vaszary János osztályában végzett a Képzőn, és mindjárt Párizsba indult, hogy aztán majd 1929-ben már Moholy-Naggyal állítson ki Berlinben és sikerült a római ösztöndíjat is megszereznie 1930 és 1931 között. Itthon pedig ott volt a Képzőművészek Új Társaságának megalakulásánál, akkor éppen „amőbaizmusokat” festett, majd amikor az jött, szocialista realista módon is tudott alkotni.

hincz
Forrás: MaNDA

1950 és 1958 között a Béke ciklusán dolgozott, ami 1958-ban meg is hozta neki a Kossuth-díjat. A nagyméretű festmények és grafikák mellett készített szobrokat, üvegmozaikokat több fővárosi és vidéki közintézménybe, de mestere volt a kerámiának is. Tervezett gobelint a népek barátságáról és egy martinászról, miközben például a már említett aktokkal azt is megmutatta, mire képes igazából. A történethez az is hozzá tartozik, hogy haláláig szeretett felesége nem tudta gyermekekkel megajándékozni, talán ezért is fordult az akkor már kétgyermekes Bene Margit felé. A róla készült, eddig szinte ismeretlen aktokon ott van mindazon termékeny nőiség, ami a gyermektelen művészt lenyűgözte akkoriban. A kapcsolatnak a visszaemlékezések szerint Hintz anyjának a halálos ágyán a fiához intézett kérése vetett véget. A művész tovább élte életét a feleségével, majd annak halála után, utolsó három esztendeje alatt már nem alkotott semmit.

hincz
Forrás: MaNDA

A titkolt kapcsolat inspirálta alkotásokat az V. kerület Bécsi utca 3. alatt lehet megnézni július végéig. A képek az ékszerbolton át közelíthetőek meg.

Az írás illusztrálására a MaNDA DB-ben fellelhető alkotásokat használtuk fel.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.11. 12:08