a rovat írásai

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Wyeth, egy amerikai, aki egyszerűen csak nagyon tudott festeni

Száz éve született az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb festője Andrew Wyeth, akiről mi itt Európában bizony elég keveset tudunk. Inkább azokat a művészeket tartjuk számon, akik a vén kontinensről költöztek az Államokba, hogy karriert építsenek, még drágábban tudják eladni képeiket. Wyeth Delaware megyében, egy farmon éldegélt és azt festegette, amit ott látott. Aztán sorra megkapta a legnagyobb hazai elismerések mellett a francia és az angol akadémia tagságát is.

Eltűntnek hitt festményre bukkantak Egerben

Nyolcvan éve eltűntnek hitt, a mai Érseki Palota eredeti mennyezetképének egy részletét ábrázoló vízfestményvázlatra bukkantak a közelmúltban az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai, jelentették be Egerben.

Eltitkolt aktok Hincz Gyula titkos szeretőjéről

A művész és modellje között nemritkán szövődik szerelem, valamiféle kapcsolat, mint ahogyan a főnök is a titkárnő között is meg szokott esni az ilyen dolog. De olyan eset csak ritkán fordulhat elő, amikor mindkét szituáció működik egyszerre. Pedig Hincz Gyula tíz éven keresztül élt így, a múzsájának tartott felesége mellett ott volt Margitka, a titkárnő, akiről szintén készültek titokban aktok.

Műalkotás aranyhalakból

Sok ezernyi aranyhallal teli, kivilágított akváriumokból alkotott vizuális művészeti installációját mutatja be egy tokiói kiállításon egy japán művész.​

A suffolki fák jelentették az akadémiát számára

A világhírű 18. századi brit festő, Thomas Gainsborough 25 rajzból álló albumára bukkantak a windsori kastély királyi gyűjteményében.

A tetők felett repkedő szerelmesek festője

Százharminc éve, 1887. július 7-én született Marc Chagall, a múlt század egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb képzőművésze.

Megmutatják a gyarapodást

Előre és vissza - Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum új szerzeményeiből (2000–2017) címmel új tárlat nyílt intézményünk fontos szentendrei partnerének tereiben.

Művészet összes cikke »

Eltitkolt aktok Hincz Gyula titkos szeretőjéről

hincz lead

A művész és modellje között nemritkán szövődik szerelem, valamiféle kapcsolat, mint ahogyan a főnök is a titkárnő között is meg szokott esni az ilyen dolog. De olyan eset csak ritkán fordulhat elő, amikor mindkét szituáció működik egyszerre. Pedig Hincz Gyula tíz éven keresztül élt így, a múzsájának tartott felesége mellett ott volt Margitka, a titkárnő, akiről szintén készültek titokban aktok.

Ezek közül hatvan nagy táblaképet és ugyanennyi grafikát most az egykori titkárnő, Bene Margit családja adna el a Bizományi Áruház Vállalat Aukciósházán keresztül. Hincz 1958 és 1963 között, az Iparművészeti Főiskola igazgatójaként volt olyan pozícióban, hogy titkárnőt foglalkoztathatott. Előtte már tanított itt három évet, de 1949-ben inkább a Képzőművészeti Főiskolát választotta, ahol a régi oktatói gárda kisöprése után az új igazgató, a balos kötődésű Bortnyik Sándor új tanárokat keresett. Hincz Gyula ugyan nem volt kifejezetten a kommunizmus híve, de világ életében nyitott volt az újra, ami meglátszik művészetén is. Rudnay Gyula és Vaszary János osztályában végzett a Képzőn, és mindjárt Párizsba indult, hogy aztán majd 1929-ben már Moholy-Naggyal állítson ki Berlinben és sikerült a római ösztöndíjat is megszereznie 1930 és 1931 között. Itthon pedig ott volt a Képzőművészek Új Társaságának megalakulásánál, akkor éppen „amőbaizmusokat” festett, majd amikor az jött, szocialista realista módon is tudott alkotni.

hincz
Forrás: MaNDA

1950 és 1958 között a Béke ciklusán dolgozott, ami 1958-ban meg is hozta neki a Kossuth-díjat. A nagyméretű festmények és grafikák mellett készített szobrokat, üvegmozaikokat több fővárosi és vidéki közintézménybe, de mestere volt a kerámiának is. Tervezett gobelint a népek barátságáról és egy martinászról, miközben például a már említett aktokkal azt is megmutatta, mire képes igazából. A történethez az is hozzá tartozik, hogy haláláig szeretett felesége nem tudta gyermekekkel megajándékozni, talán ezért is fordult az akkor már kétgyermekes Bene Margit felé. A róla készült, eddig szinte ismeretlen aktokon ott van mindazon termékeny nőiség, ami a gyermektelen művészt lenyűgözte akkoriban. A kapcsolatnak a visszaemlékezések szerint Hintz anyjának a halálos ágyán a fiához intézett kérése vetett véget. A művész tovább élte életét a feleségével, majd annak halála után, utolsó három esztendeje alatt már nem alkotott semmit.

hincz
Forrás: MaNDA

A titkolt kapcsolat inspirálta alkotásokat az V. kerület Bécsi utca 3. alatt lehet megnézni július végéig. A képek az ékszerbolton át közelíthetőek meg.

Az írás illusztrálására a MaNDA DB-ben fellelhető alkotásokat használtuk fel.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.11. 12:08