a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Eltitkolt aktok Hincz Gyula titkos szeretőjéről

hincz lead

A művész és modellje között nemritkán szövődik szerelem, valamiféle kapcsolat, mint ahogyan a főnök is a titkárnő között is meg szokott esni az ilyen dolog. De olyan eset csak ritkán fordulhat elő, amikor mindkét szituáció működik egyszerre. Pedig Hincz Gyula tíz éven keresztül élt így, a múzsájának tartott felesége mellett ott volt Margitka, a titkárnő, akiről szintén készültek titokban aktok.

Ezek közül hatvan nagy táblaképet és ugyanennyi grafikát most az egykori titkárnő, Bene Margit családja adna el a Bizományi Áruház Vállalat Aukciósházán keresztül. Hincz 1958 és 1963 között, az Iparművészeti Főiskola igazgatójaként volt olyan pozícióban, hogy titkárnőt foglalkoztathatott. Előtte már tanított itt három évet, de 1949-ben inkább a Képzőművészeti Főiskolát választotta, ahol a régi oktatói gárda kisöprése után az új igazgató, a balos kötődésű Bortnyik Sándor új tanárokat keresett. Hincz Gyula ugyan nem volt kifejezetten a kommunizmus híve, de világ életében nyitott volt az újra, ami meglátszik művészetén is. Rudnay Gyula és Vaszary János osztályában végzett a Képzőn, és mindjárt Párizsba indult, hogy aztán majd 1929-ben már Moholy-Naggyal állítson ki Berlinben és sikerült a római ösztöndíjat is megszereznie 1930 és 1931 között. Itthon pedig ott volt a Képzőművészek Új Társaságának megalakulásánál, akkor éppen „amőbaizmusokat” festett, majd amikor az jött, szocialista realista módon is tudott alkotni.

hincz
Forrás: MaNDA

1950 és 1958 között a Béke ciklusán dolgozott, ami 1958-ban meg is hozta neki a Kossuth-díjat. A nagyméretű festmények és grafikák mellett készített szobrokat, üvegmozaikokat több fővárosi és vidéki közintézménybe, de mestere volt a kerámiának is. Tervezett gobelint a népek barátságáról és egy martinászról, miközben például a már említett aktokkal azt is megmutatta, mire képes igazából. A történethez az is hozzá tartozik, hogy haláláig szeretett felesége nem tudta gyermekekkel megajándékozni, talán ezért is fordult az akkor már kétgyermekes Bene Margit felé. A róla készült, eddig szinte ismeretlen aktokon ott van mindazon termékeny nőiség, ami a gyermektelen művészt lenyűgözte akkoriban. A kapcsolatnak a visszaemlékezések szerint Hintz anyjának a halálos ágyán a fiához intézett kérése vetett véget. A művész tovább élte életét a feleségével, majd annak halála után, utolsó három esztendeje alatt már nem alkotott semmit.

hincz
Forrás: MaNDA

A titkolt kapcsolat inspirálta alkotásokat az V. kerület Bécsi utca 3. alatt lehet megnézni július végéig. A képek az ékszerbolton át közelíthetőek meg.

Az írás illusztrálására a MaNDA DB-ben fellelhető alkotásokat használtuk fel.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.11. 12:08