a rovat írásai

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Művészet összes cikke »

Eltitkolt aktok Hincz Gyula titkos szeretőjéről

hincz lead

A művész és modellje között nemritkán szövődik szerelem, valamiféle kapcsolat, mint ahogyan a főnök is a titkárnő között is meg szokott esni az ilyen dolog. De olyan eset csak ritkán fordulhat elő, amikor mindkét szituáció működik egyszerre. Pedig Hincz Gyula tíz éven keresztül élt így, a múzsájának tartott felesége mellett ott volt Margitka, a titkárnő, akiről szintén készültek titokban aktok.

Ezek közül hatvan nagy táblaképet és ugyanennyi grafikát most az egykori titkárnő, Bene Margit családja adna el a Bizományi Áruház Vállalat Aukciósházán keresztül. Hincz 1958 és 1963 között, az Iparművészeti Főiskola igazgatójaként volt olyan pozícióban, hogy titkárnőt foglalkoztathatott. Előtte már tanított itt három évet, de 1949-ben inkább a Képzőművészeti Főiskolát választotta, ahol a régi oktatói gárda kisöprése után az új igazgató, a balos kötődésű Bortnyik Sándor új tanárokat keresett. Hincz Gyula ugyan nem volt kifejezetten a kommunizmus híve, de világ életében nyitott volt az újra, ami meglátszik művészetén is. Rudnay Gyula és Vaszary János osztályában végzett a Képzőn, és mindjárt Párizsba indult, hogy aztán majd 1929-ben már Moholy-Naggyal állítson ki Berlinben és sikerült a római ösztöndíjat is megszereznie 1930 és 1931 között. Itthon pedig ott volt a Képzőművészek Új Társaságának megalakulásánál, akkor éppen „amőbaizmusokat” festett, majd amikor az jött, szocialista realista módon is tudott alkotni.

hincz
Forrás: MaNDA

1950 és 1958 között a Béke ciklusán dolgozott, ami 1958-ban meg is hozta neki a Kossuth-díjat. A nagyméretű festmények és grafikák mellett készített szobrokat, üvegmozaikokat több fővárosi és vidéki közintézménybe, de mestere volt a kerámiának is. Tervezett gobelint a népek barátságáról és egy martinászról, miközben például a már említett aktokkal azt is megmutatta, mire képes igazából. A történethez az is hozzá tartozik, hogy haláláig szeretett felesége nem tudta gyermekekkel megajándékozni, talán ezért is fordult az akkor már kétgyermekes Bene Margit felé. A róla készült, eddig szinte ismeretlen aktokon ott van mindazon termékeny nőiség, ami a gyermektelen művészt lenyűgözte akkoriban. A kapcsolatnak a visszaemlékezések szerint Hintz anyjának a halálos ágyán a fiához intézett kérése vetett véget. A művész tovább élte életét a feleségével, majd annak halála után, utolsó három esztendeje alatt már nem alkotott semmit.

hincz
Forrás: MaNDA

A titkolt kapcsolat inspirálta alkotásokat az V. kerület Bécsi utca 3. alatt lehet megnézni július végéig. A képek az ékszerbolton át közelíthetőek meg.

Az írás illusztrálására a MaNDA DB-ben fellelhető alkotásokat használtuk fel.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.11. 12:08