a rovat írásai

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Művészet összes cikke »

Mondrian elbűvöli a babákat?

mondrianleadKisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

A múzeum vezetése mintegy 400 jelentkezőből választott ki nyolc kisbabát és szüleiket az exkluzív tárlatvezetésre. A négy hónapos és másfél éves közötti kicsinyek és szüleik kora reggel még a látogatók rohama előtt tekinthették meg a kiállítást. Négy hónapos kortól a babák már látják a színeket, kontrasztokat, és Mondrian művei ebből a szempontból ideálisak számukra, magyarázta Brigitte Timmermans, a Kunstfanaatjes (a képzőművészet kis rajongója) program illetékese. A Boogie Woogie, Baby nevű kísérleti program az első holland kezdeményezés, amely a kicsinyeket kiállítások megtekintésére invitálja, hasonló fut már Belgiumban, Németországban és az Egyesült Államokban – tette hozzá.

mondrian
Elbűvölő?

Mondrian leghíresebb vászna a Victory Boogie Woogie, amelyet a 20. század egyik legfontosabb festményének tartanak. A babák igencsak érdeklődéssel figyelték az 1944-ben készült képet, annak élénk, kontrasztos színei – különösen a kék, a piros és a sárga – miatt, mondta Timmermans. Konstatáltuk, hogy a kisbabák képesek jól összpontosítani a festményre. Elbűvölte őket, nagyon különös volt látni ezt. Ugyan még nem tudnak beszélni, de reakcióikat látva Mondrian más festményei is tetszettek nekik, fűzte hozzá. A következő hasonló jellegű programot néhány hónap múlva a drodrechti múzeumban tartják.

(mti)

• Publikálva: 2017.07.13. 09:33

Kapcsolódó írások