a rovat írásai

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Művészet összes cikke »

Borromini a szent szenvedély építésze

borromini leadHáromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

Francesco Castelli néven született 1599. szeptember 25-én az olaszok lakta svájci Ticino kantonban, a Lugano közelében fekvő Bissonéban. Apja szakmáját folytatva kőfaragóként kezdte pályáját, mesterségbeli tudását Milánóban tökéletesítette. Húszévesen érkezett Rómába, ahol távoli rokona, Carlo Maderno, az épülő Szent Péter-bazilika főépítésze adott neki állást. Az ő 1629-ben bekövetkezett halála után Gian Lorenzo Bernini irányítása alatt dolgozott a Palazzo Barberini bővítésén. Első önálló munkája az 1634-től 1637-ig épült San Carlo alle Quattro Fontane rendház és kolostortemplom felújítása volt. A templomot a katolikus egyház nagy reformátoráról, Borromeo Szent Károlyról nevezték el, ez késztette arra, hogy nevét Borrominire változtassa. A templom alaprajza és felépítése egyaránt a téregységekben gondolkodó szerkesztés és az összetett tényezőkön alapuló hatásos építészeti kialakítás egyik remeke, sem kívül, sem belül nincs egyetlen sima, szokványos részlet, az egész mégis lenyűgöző, egységes alkotás.

borromini
A San Carlo

Kortársai hóbortos különcnek kiáltották ki, amiért megszabadult mindenfajta klasszikus vagy humanista örökségtől, és új formákkal, hajlított homlokzati vonalakkal, egymásba vágódó, hullámzó belső terekkel kísérletezett. Újításaival egykori mestere, Bernini ádáz vetélytársa lett, szakadatlan versengésük állandó beszédtémát szolgáltatott az örök város pletykára éhes lakóinak. A két ellenpólust testesítették meg: Borromini hajlott a mélabúra, Bernini világfiként habzsolta az életet, Borromini tapasztalt építész volt, Bernini ünnepelt szobrász is, Borromini megkérdőjelezte, Bernini éltette a reneszánsz hagyományt. Borromini és a barokk egyik leghatásosabb alkotása az 1642 és 1650 között épült, a római egyetemhez (La Sapienza) tartozó Sant'Ivo-templom. Az épület kupolája és csiga alakú tornya egyéni stílusjegyek, a főhajó oszlopai egy hatszöget határoznak meg, és efölött emelkedik a csillagokkal ékes kupola. 1653-ban átvette a Sant'Agnese-templom építését a Piazza Navonán, a görögkereszt alakú eredeti alaprajzból feszültséggel teli belsőt alakított ki, a nyolcszögletű középtér hatását a fehér falak és vörös márványoszlopok ellentétével is fokozva. Újszerű a templom homorú homlokzata is, amelyet a szomszédos palotákon is megismételt. E munka ismét szembeállította egykori mesterével, a Róma egyik leghíresebb terén Bernini által épített szökőkút és Borromini által emelt templom párharcuk kövekbe foglalt emléke. A minden valóságalapot nélkülöző legendák szerint a szökőkút négy óriási - az akkor ismert legnagyobb folyókat, a Dunát, a Nílust, a Gangeszt és a La Platát megszemélyesítő - alakja közül a Nílus azért takarja el az arcát, hogy ne lássa a tér szélén álló "otromba" Sant'Agnese-templomot, a La Plata pedig azért emeli fel védekezőn a kezét, mert attól tart, hogy a templom nyomban rádől.

borromini
A templom és a szökőkút

Világi művei közül a Palazzo Spada hamis perspektívájú előszobája érdemel figyelmet: az oszlopsor magassága folyamatosan csökken, míg a padlószint emelkedik, és így a 8 méteres folyosó 37 méteresnek, a mindössze 60 centiméter magas szobor embermagasságúnak látszik. A Palazzo Falconieri homlokzata, udvari részletei és fényűző termei is Borrominit dicsérik. A Falconieri-palota 1927 óta a Római Magyar Akadémiának ad otthont, Magyarország tartozik felelősséggel az építészeti remekműért, melyet legutóbb 2004 és 2009 között újítottak fel. A Sant'Agnese-templom felépítésének viszontagságai és a megrendelő X. Ince pápa halála után az épület önkényes átalakítása nagyban hozzájárult az építész teljes meghasonlásához. Zaklatottsága egész munkásságára árnyékot vetett, szorongásai fokozatosan fölébe kerekedtek. A súlyos idegi problémákkal küzdő Borromini 1667. augusztus 3-án, nem sokkal azután, hogy befejezte a San Giovanni in Fiorentini-templom kápolnáját, saját kezével vetett véget életének, mert úgy érezte, hogy építészeti alkotásai nem fejezik ki a szeme előtt lebegő eszméket. Megvalósulatlan tervei egy részét 1725-ben adta ki Sebastiano Giannini, kézirathagyatéka, 600 oldal rajz, a 18. század közepe óta a bécsi Albertina grafikai gyűjteményében található.

(mti)

• Publikálva: 2017.08.02. 13:54