a rovat írásai

Előkerült a meggyilkolt herceg portréja

Majdnem 400 év után került elő Glasgow-ban Peter Paul Rubens 17. századi flamand festő elveszettnek hitt portréja, írta a BBC hírportálja. A Buckingham hercegéről készült képet Bendor Grosvenor képkereskedő fedezte fel. Az alkotás a Glasgow Múzeum gyűjteményéhez tartozik, a glasgow-i Pollok House nevű, 18. századi kastély kiállításán volt látható.

Hogyan segítheti egy művész a rendőrség munkáját?

Számos tudományág együttműködésének eredményeként hiánypótló kriminalisztikai tananyag jelent meg a Semmelweis Kiadó gondozásában, Dr. Anti Csaba László szerkesztésében, melynek illusztrációit Kőnig Frigyes professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Művészi Anatómia, Rajz és Geometria Tanszékének vezetője, valamint Ángyán Gergő intermédia szakos hallgató készítették – közölte az MKE .

Kalapács alá kerül Makovecz világhírű épülete

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Kalapács alá kerül Monet szemüvege is

Claude Monet francia impresszionista festő hagyatékához tartozó műalkotásokat és személyes tárgyakat árverez el a Christie's aukciósház Hongkongban.

Elindult a második Art Capital Szentendrén

Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag. Szeptember 7-24. között ez tovább gazdagodik a másodszor megszervezett Art Capital fesztivállal, amelyen nagyszámú kiállítás és művészeti program és különleges résztvevők sokasága várja a látogatókat, áll a Ferenczy Múzeumi Centrumnak, a fesztivál szervezőjének közleményében.

Nagyjavításon Arany János szobra

Csütörtökön szállítják el és kezdik meg a restaurálását a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportnak az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében.

Megtalálták Baselitz ellopott képeit

Georg Baselitz világhírű német festő 15 lopott művét találta meg a német rendőrség, a visszaszerzett alkotások együttes értéke 2,5 millió euró (765 millió forint).

100 eldobható gépet kaptak a hajléktalanok

Megnyílt és egy hónapon át lesz látható a hajléktalan emberek fotóit bemutató MyBudapest Photo Project Az utca más képen. Az utcán másképpen című kiállítás a FUGÁ-ban.

Fél évszázados a zebegényi Szőnyi emlékmúzeum és szabadiskola

Ötven éves lett a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és Szabadiskola. A fél évszázadra jubileumi ünnepséggel emlékezik vissza a közösség és Zebegény önkormányzata.

Capa most állandó kiállítást kap

A világ egyetlen, Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítása nyílik meg a fővárosi Capa Központban az intézmény kibővítését és felújítását követően, 2018 októberében, jelentette be Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Művészet összes cikke »

Fél évszázados a zebegényi Szőnyi emlékmúzeum és szabadiskola

szőnyi lead

Ötven éves lett a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és Szabadiskola. A fél évszázadra jubileumi ünnepséggel emlékezik vissza a közösség és Zebegény önkormányzata.

A szeptember elsején 14 órakor induló program Hutter Jánosné polgármester köszöntőjével kezdődik, majd előadások következnek. Klemmné Németh Zsuzsa nyugalmazott múzeumvezető az intézmény 50 évének fontosabb eseményeiről , Csipes Antal iparművész pedig Zebegényi Szabadiskola 1968 és 1986 közé eső aranykoráról tart előadást. Szabó András festőművész és múzeumpedagógus a Zebegényi Műhely születéséről fog beszélni és részletek hangzanak majd el Dániel Kornél festőművész, a Szőnyi István Szabadiskola alapítójának az „elmúlás szorításában” készült 1997-es vallomásából. Köpöczi Rózsa művészettörténész a szabadiskola a 2000-es évektől napjainkig tartó időszakáról a jövőbeli tervekről ad elő, de hallhatjuk majd Kálnoki-Gyöngyössy Mártont, a Szőnyi István Baráti Kör elnökét is. Az programban közreműködnek a Szőnyi István Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai.

zebegényi háza

Levetítik Petényi Katalin és Kabay Barna Csoda Milánóban és Rómában című filmjét és beszélgetés is lesz az egykori tanárokkal és hallgatókkal. Kiállítások nyílnak Szőnyi Iskola tanulóinak és tanárának munkáiból az iskola aulájában, a Szőnyi István Szabadiskola jubileumi tárlata pedig a Könyvtár Galériában lesz látható. Az ünnepi programot 13 órától rendhagyó tárlatvezetés előzi meg a múzeumban, amit Káli Enikő muzeológus tart majd.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2017.08.31. 11:45