a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Lassan design, lassan élj

Kilencedik Design Hét Budapest

designlead

Élj lassabban, koncentrálj a dizájn hosszú távú hatásaira, tartsd szem előtt a fenntartható fejlődést – ezek a szempontok állnak az idei Design Hét Budapest rendezvénysorozat középpontjában.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett eseménysorozat díszvendége Finnország, de hangsúlyos jelenlétet kapnak izraeli művészek is. A díszvendég ország fővárosát, Helsinkit 2012-ben a World Design Capital címmel tüntették ki. Az esemény azonban nem nyelvrokonaink fővárosára koncentrál, hanem a tőle mintegy 100 km-re délnyugatra található festői szépségű, mintegy 600 lakosú Fiskars településre, amely 1987 óta fokozatosan designfaluvá alakult. A narancssárga nyelű ollóiról híres cég több, mint 300 éves történetének nagy része ezen a vidéken íródott, a falu a 80-as évekre mégis szinte teljesen elnéptelenedett, mivel a cég műhelyeit kinőve odébb költözött. Ekkor született meg az az ötlet, hogy az elhagyatott munkásotthonokba és műhelyekbe művészeket invitáljanak, akik ott dolgozhatnak bárki szeme láttára. Az elmúlt években több, mint 120 alkotó költözött oda, hogy a Slow Life (lassú élet) szemlélet- és életmódot népszerűsítse. Éljünk lassabban, mélyebben, tartalmasabban, ne engedjünk a fogyasztás csábításának – hirdetik a Slow Life és a Slow Design hívei.

fiskars
Fiskars, a designfalu, ahol az élet is lassú

A Fiskars Design Village Goes Budapest kiállítás keretében a Fiskars faluban élő alkotók közül mintegy harminc mutatja be munkáit a Design Terminálban szeptember 29. és október 28. között. A legkülönbözőbb anyagok: fa, kerámia, üveg, kő, nemesfém felhasználásával készült egyedi művek három szekcióban láthatóak: új design, klasszikusok és kézműves kategóriában. Fiskars falu termékeit meg is lehet vásárolni az Onoma Pop-up Shopban.

 kavescseszek
Anneli Sainio kávéskészlete

Az Anker Klubban szeptember 29-én este héttől angol nyelvű beszélgetés lesz Karin Widnäs keramikusművésszel, Antti Siltavuori és Camilla Moberg ipari formatervezőkkel. A negyedik előadó Leena Pasanen lesz, aki a budapesti finn kultúrintézet, a Finnagora igazgatója. A fiskarsi ízek is jelen lesznek: a Hütte Caféba költözik a Wärssy étterem, ahol háromfogásos vacsorán kaphatunk ízelítőt a finn és skandináv konyha szezonális fogásaiból.

foetel
Lassan ehetjük a mézes marinált zöldségekkel elkészített szarvasfilét

Idén is 14 fővárosi műhelyt lehet meglátogatni, ismerkedni azok lakóival, a divat- és formatervezők munkaritmusával és szokásaival. Meglátogathatjuk a Csajbringa Műhelyt, a Barnoff Showroomot, és a Propclubot. Utóbbiak a Borgiák tévésorozat vagy a Boszorkányvadászat című film látványtervezői, Emmy-díjra is jelölték őket. Este pedig technobulikon folytathatjuk az ismerkedést, VJ-k munkáiban gyönyörködve.

csajbringa
Erőskezű férfiak állnak a Csajbringa márkanév mögött

Design-túrák is lesznek: bejárhatjuk a fiatalon elhunyt magyar építész, Lajta Béla belvárosi épületeit és enteriőrjeit, megcsodálhatjuk Lotz Károly pesti palotákban és közintézményekben található freskóit. Mozgóképekben is élvezhetjük a lassúság esztétikumát: lesz Slow Cinema is. E műfaj magyar klasszikusa Tarr Béla, akinek A londoni férfi című alkotását vetítik, de lesz két török film is, Nuri Bilge Ceylan Messze című filmje, amely több díjat is nyert 2003-ban a Cannes-i Filmfesztiválon, és Semih Kaplanoğlu Méz című alkotása.

Élj lassabban! Slow Design címmel nyílik kiállítás szeptember 28-án, pénteken az Erzsébet téri Design Terminálban. A kiállításon bemutatkozó izraeli tervezők és csapatok között lesz a Kulla Design Studio, a Studio Ubiko és olyan alkotók, mint Ori Ben-Zvi, Sir Atar, illetve az S-Sense Design és alapítója, Adital Éla.

A WAMP design- és gasztrovásár rendkivüli, kétnapos kiadását a Palazzo Dorottyában élvezhetjük. 

Október 4. és 6. között a Toldi moziban rendezik meg a Kiskakas Animációs Filmnapokat, amelyen válogatás látható az izraeli Becalél Akadémia animációs tanszékének legfrissebb munkáiból, és eljön Budapestre az iskola animációs tanszékének vezetője, Hanan Kaminski is.
A Design Hét programjától függetlenül, október végéig látogatható a 15 legjobb izraeli gyermekkönyv-illusztrátor munkáiból összeállított kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben.

A tíznapos eseménysorozat alatt 12 ország több mint 100 eseményén kényeztetheti szinte az összes érzékszervét a közönség, és mindezt úgy, hogy közben a lassú élet előnyeivel és nyugalmával ismerkedhet. Most már csak az a kérdés, hogy a rengeteg eseményre miként lehet sietség nélkül eljutni.

• Publikálva: 2012.09.27. 14:02 • Címke: ajánló, design, program