a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Magyar designerek sikere Londonban

designlaokoon

A 100% Design nemzetközi vásárát szeptember 19–22. között rendezik meg az Egyesült Királyságban.

A tavalyi sikeres hazai megjelenés eredményeképpen idén 11 magyar tervező kapott lehetőséget a londoni szakmai zsűritől, hogy a szeptember 19–22. között megrendezett 100% Design szakkiállításon bemutathassa legújabb munkáit. A magyar standon a hazai design legjobbnak ítélt termékei jelentek meg a kreatív alapanyagoktól az egyedi tervezésű bútorokon át a speciális falfelületekig. A résztvevő tervezők által szakmai és üzleti szempontból is eredményesnek ítélt magyar megjelenés a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával valósult meg. A magyar standra több nemzetközi design kiállítás szervezője is ellátogatott, s jelezték, hogy örömmel vennék az egyedi és korszerű magyar termékek megjelenését saját kiállításaikon is.

hitakep
A magyar tervezők nagy sikert arattak, és több megrendelést is szereztek a londoni 100% Design vásáron. (Forrás: hita.hu)

A 100% Design kiállítás 72 négyzetméteres magyar standja a visszajelzések szerint egyszerű, ugyanakkor esztétikus megjelenésében, és a bemutatott alkotások sokszínűségében is kiemelkedett a nemzeti pavilonok közül. A standon a design mellett az innovatív technológiák is szerepet kaptak.

Hegedűs Andrea üveglapok közé laminált színes textíliákból készített paneljei másodízben jelentek meg a kiállításon. A tervező üveggyárak, bútortervezők és hotelek konkrét érdeklődéséről számolt be.

A legnagyobb érdeklődést a Laokoon Mozgó Szövet Kft. által bemutatott mozgó szövet váltotta ki, amely egészen egyedüli volt a kiállított termékek között. A kiállítás alatt a tervező Szentirmai-Joly Zsuzsannát számos vállalat kereste fel alapanyag-együttműködés kialakításának lehetőségével.

A Kaza Concrete Kft. kifejezetten a 100% Design kiállításra tervezett betonfala is népszerű volt. A vállalat jelenléte hatékony volt mind a hasonló tevékenységű cégekkel való kooperációk kialakítása, mind a konkrét üzleti megrendelések terén.

A kiállításon bemutatott magyar falpanelek és falfelületek is sokak tetszését elnyerték. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. szintén most első ízben mutatta be Londonban falpaneljeit a beltéri falburkolat kategóriában. A falpaneleket egyediségüknek és művészi értéküknek köszönhetően kimagasló érdeklődés övezte.

A Polifoam Kft. plasztikus, sorolható, polietilén hab falburkoló eleme, amely kiváló akusztikai és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, nem pusztán megjelenésével, hanem sokrétű felhasználási lehetőségeivel is kivívta a szakma figyelmét. 

Az egyedi tervezésű bútorok terén három tervező mutatta be alkotását: Vidó Nóri, aki idén másodszor vett részt a szakmai rendezvényen, valamint két új kiállító: Rácz Anikó (Hannabi) és a Pos1t1on Tervező Kft. Vidó Nóri munkáiról számos szakmai újság is beszámolt, továbbá nagyobb mennyiségű megrendelést kapott vendéglátóipari egységektől és belsőépítészektől. A két első megjelenésű tervező is konkrét megkereséseket tudott beazonosítani, mind szakmai megrendelések, mind a forgalmazás terén.

A világítástechnika és -designt a Mosaiclights Kft. és Búza Krisztina képviselte a magyar standon. Búza Krisztina egyedi tervezésű, kézzel készített, újrahasznosított, merített papír felhasználásával készített lámpáit mutatta be.

A Mosaiclights Kft. először mutatta be nemzetközi színtéren saját fejlesztésű mozaikvilágítást biztosító designrendszerét. Kimagasló érdeklődés mutatkozott a termék iránt, főként mozaikgyárak, belsőépítészek és hotelek részéről.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal sajtóközleménye

Leadkép: Laokoon Mozgó Szövet Kft.

• Publikálva: 2012.09.26. 16:55 • Címke: hír, kiállítás, ipari formatervezés